Wysłany: Wto Mar 23, 2010 20:00 Olej sezamowy i tachini
co myslicie o oleju sezamowym ??
pytam bo w sklepie w grecji widzialem niefiltrowany i mnie ciekawi czy warto kupic ?
jest tutaj tez tachini - zmielony sezam o ile dobrze sobie przetlumaczylem. takie oleista rzadka maz w sloiczku. jest tez z miodem, ale w skladzie oprocz owego tachini i 20% miodu jest jeszcze kilka innych rzeczy i w konsystencji jest jak maslo orzechowe. jednak ze nie znam greckiego nie mam pojecia jak to jest robione i czy warto to sobie kupoac.
zetlknal sie ktos z czyms takim badz z jakimis infomracjami ?
Ostatnio zmieniony przez Molka Nie Wrz 25, 2011 16:10, w całości zmieniany 1 raz
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 21:08
WITAJ Jatoja
Można samemu wycisnąć olej z sezamu tuż przed spożyciem np.: w moździerzu.
Nie wiadomo czy nasiona nie zostały podgrzane do wysokiej temp. i jak długo na olej działał tlen przed zabutelkowaniem -jeżeli chodzi o smak to ma specyficzny w przypadku właściwości to wielka niewiadoma .
Ogólnie Tahini - to miazga z ziaren sezamu.
Można samemu zrobić pastę z sezamu ale nie takiego komercyjnego - dodać ziół , przyprawy wg. gustu.
np.: podkiełkować nasiona sezamu i zmiksować blenderem dojadając tyle wody aby uzyskać pożądaną konsystencję i będziesz miała albo sos albo pastę ,
niektórzy nie kiełkują nasion sezamu i mielą od razu w młynku ,
inna wersja to połączyć zmielone nasiona sezamu z zmielonymi nasionami lnu i trochę uwodnić .
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
Ostatnio zmieniony przez krzysztof2 Wto Mar 23, 2010 21:26, w całości zmieniany 1 raz
no tez tak wlanie uwazam - nie wiadomo czynie bylo podgrzane wczeniej. co do samodzielnego wyciskania to jeszczesie nie spotkalem zeby mozna bylo tutaj gdzies kupic nasiona jakiekolwiek. ale jeszcze calej wyspy nie obszedlem (wiem juz gdzie w sezonie miod swiezy sprzedaja:D)
Pomogła: 38 razy Dołączyła: 26 Wrz 2009 Posty: 2853
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 22:25
Ja mysle, ze... wszyscy zgodnym chorem (co sie rzadko zdarza) mowia, zeby unikac olejow wielonienasyconych, ze dzienna dawka nie powinna przekraczac 4%, a proporcje omega-3:omega-6 winny byc cos kolo 1:1 - 1:2.
Olej sezamowy:
PUFA - 40%
o-3:o-6 - 1:13
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 06:05
_flo napisał/a:
Ja mysle, ze... wszyscy zgodnym chorem (co sie rzadko zdarza) mowia, zeby unikac olejow wielonienasyconych
tak, to prawda
ja jednak idę dalej - IMO lepiej unikać wszystkich olejów bez względu na ilości nasyconych, czy nienasyconych
mówię to na podstawie własnej praktyki
_flo napisał/a:
ze dzienna dawka nie powinna przekraczac 4%
a to akurat zależy w jakim rejonie świata żyjemy
bo jeśli np. na Alasce to mnóstwo zwierzaków do jedzenia (np. ssaki morskie) mają spore ilości PUFA
ale już na takiej Saharze jeśli żywimy się łojem wielbłąda to windujemy SFA dość wysoko, a PUFA jest rzeczywiście malutko
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomogła: 38 razy Dołączyła: 26 Wrz 2009 Posty: 2853
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 09:55
Nom, to znaczy ja sie w sumie przejezyczylam bo mialam na mysli "tluszczow wielonienasyconych". Jesli zas idzie o oleje, to zgadzam sie,, ze niestety sa jakos malo sycace, nie wiem...
Re: zwierzaki - tak bo:
Cytat:
A triacylglycerol containing three satu-
rated fatty acids of 12 carbons or more is solid at body
temperature, whereas if the fatty acid residues are 18:2,
it is liquid to below 0 °C. In practice, natural acylglyc-
erols contain a mixture their functional roles.
The membrane lipids, which
must be fluid at all environmental temperatures, are
more unsaturated than storage lipids. Lipids in tissues
that are subject to cooling, eg, in hibernators or in the
extremities of animals, are more unsaturated.
H. Biochem.
Co nie zmienia faktu, ze taki argument zwykle nie jest dla mnie przekonywujacy - jakis stary lud jadl to i tamto i przezyl.
Ostatnio zmieniony przez _flo Pią Mar 26, 2010 09:56, w całości zmieniany 1 raz
Ja mysle, ze... wszyscy zgodnym chorem (co sie rzadko zdarza) mowia, zeby unikac olejow wielonienasyconych, ze dzienna dawka nie powinna przekraczac 4%, a proporcje omega-3:omega-6 winny byc cos kolo 1:1 - 1:2.
Olej sezamowy:
PUFA - 40%
o-3:o-6 - 1:13
czyli ze on jest wielonienansycony mam rozumiec (a w sumie sie domyslam) ??
czyli lepiej oliwe z oliwek ??
_________________ dont judge me by my past - i dont live there anymore
Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe są to tłuszcze, których organizm ludzki nie potradi syntetyzować sam i musi koniecznie dostarczać je z pożywieniem. Do niezbędnych WNKT należą: kwas α-linolenowy z rodziny kwasów omega-3 oraz kwas linolowy z rodziny kwasów omega-6. Dla niemowląt i dzieci dodatkowo kwas dokozaheksaenowy z rodziny kwasów omega-3 należydo niezbędnych WKNT.
Rola niezbędnych WNKT:
- stanowią jeden z podstawowych substratów budulcowych komórek,
- biorą udział w metabolizmie cholesterolu (głównie kwas arachidonowy) i jego transporcie (większość nośników dla cholesterolu stanowią estry z kwasem linolowym); ostatecznie wpływają na obniżenie całkowitego stężenia cholesterolu we krwi oraz jego frakcji LDL,
- hamują agregację płytek krwi,
- powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych,
- działają antyarytmicznie,
- są prekursorami do biosyntezy hormonów tkankowych: prostaglandyn i prostacyklin,
- biorą udział w transporcie wody i elektrolitów przez błony komórkowe i surowicze.
Niedobór niezbędnych WNKT
Niedobór WNKT prowadzi do zahamowanie wzrostu kości i mięśni oraz do spadku masy ciała. Dochodzi do wypadania włosów i powstania zmian skórnych, szczególnie zmian alergicznych. Często obserwuje się zwiększoną częstość zachorowań i zakażeń bakteryjnych. Dochodzi także do zmniejszenia siły i napięcia mięśni. Ponieważ tłuszcze są głównym źródłem energii, która jest niezbędna do życia skrajny ich niedobór prowadzi do osłabienia, zmniejszenia grubości tkanki podskórnej i wychudzenia.
czyli tak podsumowujac:
na pewno byscie napiali ze najlepszy loj barani, dobre maslo, mieso "grass fed",
jestem jestem aktualnie na jednej z greckich wysp - dostepu do takich rzeczy (nie liczac masla) nie mialem nawet w Polsce.
Sa za to swieze warzywa i owoce (przyjemny widok jak cytryny rosna na drzewie w ogrodku).
A wiec glownie robie sobie salatki, dodajac oliwe z oliwek. Zastanawialem sie nad olejem sezamowym,, gdyz tu w temacie "wit b17" bylo o wit b15, ktora w sezamie sie znajduje. Dlatego sie zastanawialem nad tym olejem.
_________________ dont judge me by my past - i dont live there anymore
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 09:34
jatoja napisał/a:
jestem jestem aktualnie na jednej z greckich wysp - dostepu do takich rzeczy (nie liczac masla) nie mialem nawet w Polsce.
no to jedz to, co tam jest dostępne
popytaj się wieśniaków, podpatrz jakie mają swoje tradycyjne patenty
np. na takiej Krecie to tłuste jogurty, śmietany i masła są popularne
do tego tłuste morskie ryby
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Wto Mar 30, 2010 09:35, w całości zmieniany 1 raz
Tachini, czyli ta pasta sezamowa + cieciorka + oliwa + sól + czosnek = humus. Pyszna sprawa, choć to raczej rzecz z tych smacznych a nie zdrowych. No chyba, że się wegetarianinem jest
_________________ Mój nick - Zielony Karzeł Reakcji. Cały niestety się nie mieści.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.