Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
CHLEB na OTYŁOŚĆ-IRL. Podstawa to ZDROWIE: antycukrzycowy.
Autor Wiadomość
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 15:59   CHLEB na OTYŁOŚĆ-IRL. Podstawa to ZDROWIE: antycukrzycowy.

3.TEMAT.
CHLEB. Przepis WZORCOWY wypieku CHLEBA na OTYŁOŚĆ-IRL (mini chlebki). :viva:

KASZĘ jaglaną __400g. oraz KASZĘ jęczmienną tzw. średnia lub drobna, mniej bo __250g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE OBIE KASZE (MASA RAZEM 650 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwa rodzaje kasz) dodajemy suchą masę: 150 gram OTRĄB PSZENNYCH i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. OBIE KASZE WRAZ Z OTRĘBAMI:
Z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !! Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

JEST TO EWENEMENT W SKALI KRAJU I CAŁEJ EUROPY:
Niezwykle ważna jest też wiedza z książki, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
W rozdziale NR 35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

CHLEB na OTYŁOŚĆ-IRL, STANOWI AKTUALNIE O SILNYM UKŁADZIE IMMUNOLOGICZNYM:
Organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA naturalna w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin !! tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Złe to, WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

WAŻNE:
GLUKOZA naturalna; to ryż, wszystkie kasze, owoce, warzywa. Logika myślenia, postęp, spokój. Również produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. GLUKOZA nienaturalna; to mąka, cukier. Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. :roll:

TAKA KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW, RÓWNIEŻ KOLEJNOŚĆ PRZYGOTOWANIA:
Tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu. Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu; jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy. Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im pogratulować.

PLUSY:
CHLEB na OTYŁOŚĆ-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 22% wzrostu, tzw. NISKIE węglowodany. Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.
MINUSY:
Aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.

TO ODŻYWIANIE NIE JEST DROGIE, ALE WRĘCZ WYJĄTKOWO TANIE:
Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy, czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB na OTYŁOŚĆ-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz. eliminując głód, gwarantuje przy tym odżywienie BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!

PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z MĄKI np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze stymuluje nadwagę i cukrzycę typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane. Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu, niezdrowe dla człowieka.

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL, również CHLEB na OTYŁOŚĆ-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

REFLEKSJA:
CHLEB na OTYŁOŚĆ-IRL, podnosi poziom cukru we krwi po spożyciu o 22% wzrostu, a jego IŻ = 2,2 %, czyli jest o ok. 20% bardziej anty otyłościowy i anty cukrzycowy niż wzorcowy CHLEB typu KR-IRL. Kasza jęczmienna średnia lub drobna powinna pochodzić wyłącznie z terenów Polski tzn. że jest czysta i ekologiczna. Duża koncentracja pełnowartościowych składników odżywczych zapewnia również uczucie sytości na długo.

P. S. Aspekt ekonomiczny: cena kaszy jęczmiennej jest o ponad 2x niższa od stale drożejącego importowanego ryżu. Polak rzadko mówi o kaszy, bo dla Niego kasza w potrawie, to OCZYWISTOŚĆ !!

PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; 8)
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

PRZEPIS JEST OCZYWIŚCIE DO WOLNEGO WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym przepisie stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA NAS TJ. IRL KRAKÓW, OKREŚLENIE CYWILIZACJA WIĄŻE SIĘ Z PODAWANIEM LUDZIOM WIEDZY, PRAWDZIWEJ I JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy TU i TERAZ. Autorem przedstawionego przepisu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw. ***

3.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Sob Kwi 23, 2011 13:43, w całości zmieniany 4 razy  
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 56
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1035
Skąd: podlasie
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 16:13   

A jak on dziala na otylosc/?
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 16:28   Kolejne logiczne doświadczenia.

zeto555 napisał/a:
A jak on dziala na otylosc/?


__ODPOWIEDŹ:
Niższy wyrzut insuliny to wolniejszy i w mniejszym wymiarze transport glukozy do komórek organizmu. Wolniejszy czyli rozłożony w czasie nieco większym proces odbioru glukozy,
a wykorzystanie glukozy jest przez 24h, wobec tego wolniej i o te 20% mniej się wykorzystuje. Jak sprawdzisz to nie uwierzysz jak niebywale on syci. Mniej też zjadasz innych produktów.
Tyle to tak w skrócie.
Pamiętaj, że zawsze tą teorię możemy mądrze modyfikować w oparciu o kolejne logiczne doświadczenia.

P. S. Ta sytość wynika z niebywałej koncentracji składników w naszej polskiej kaszy jęczmiennej, ryż np. chiński pochodzi z terenów pustynniejących czyli bardziej wypalonych słońcem i dlatego stanowi produkt już coraz bardziej jałowy.

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH :pada:
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Pią Kwi 02, 2010 16:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 56
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1035
Skąd: podlasie
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 22:13   

to ja juz wole kawalem polskiej swini niz polska wspaniala kasze. Smacznego zycze
 
     
alejasienieznam 

Wiek: 35
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 340
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 22:22   

zeto555 napisał/a:
to ja juz wole kawalem polskiej swini niz polska wspaniala kasze. Smacznego zycze


a jakie jesz węgle?
smażone ziemniory pewnie, a coś oprócz?
 
     
ed-di

Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 3
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 11:36   

"ryż np. chiński pochodzi z terenów pustynniejących czyli bardziej wypalonych słońcem i dlatego stanowi produkt już coraz bardziej jałowy."

Ale bzdura :evil:

Za dużo wklejanych spamujących postów w necie i się zaczyna mącić w głowie.
 
     
Pioter 

Wiek: 40
Dołączył: 27 Paź 2009
Posty: 299
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 17:51   

Robiłem ten chlebek, ale nie na otyłość tylko na zastąpienie zwykłego chleba, gdyż jest to produkt bezglutenowy. Mi nie smakował chociaż dużo roboty nie ma...
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 56
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1035
Skąd: podlasie
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 21:39   

alejasienieznam napisał/a:
zeto555 napisał/a:
to ja juz wole kawalem polskiej swini niz polska wspaniala kasze. Smacznego zycze


a jakie jesz węgle?
smażone ziemniory pewnie, a coś oprócz?
moje wegle to przewaznie mieszanka warzywna
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 21:49   

alejasienieznam napisał/a:
zeto555 napisał/a:
to ja juz wole kawalem polskiej swini niz polska wspaniala kasze. Smacznego zycze


a jakie jesz węgle?
smażone ziemniory pewnie,

:hihi: :hihi: :x
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Pią Maj 14, 2010 16:25   KASZA. Dieta. Indeks glikemiczny. IG to BŁĘDY.

BH.220.
MOTTO: Kasza, to oczywistość !! :-D

WIKIPEDIA:
Kasza, jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji.
Znane są różne rodzaje kasz: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna (m.in. pęczak, kasza perłowa), kasza kukurydziana, kasza manna, quinoa (kasza z nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze), kasza z pszenicy na kutię. Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus.

IRL KRAKÓW:
Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%, kasza gryczana ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%. Wymienione KASZE zawierają w swoim składzie b. DUŻO węglowodanów i są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: 26% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego kasza powinna być jako produkt żywieniowy; ZALECANA lub DOZWOLONA. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

PUENTA:
KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne realia !! *

NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
O kaszy i nie tylko o kaszy, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!

GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
Potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY biologiczne, które zbadali. Warto !!

ZOBACZ TEŻ; CHLEB na OTYŁOŚĆ, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. 8-)
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.220.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Sob Kwi 23, 2011 13:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 17:23   

WITAM AdelaStós :hug:

A co się stanie jak do ugotowanej kaszy , ryżu itp. dodam łyżkę , dwie oliwy z oliwek , oleju lnianego , konopnego bądź jakiegokolwiek innego ?

Co wówczas wykaże glukometr ?

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Pią Maj 14, 2010 18:52   Glukometr jest TANI !!

__PODPOWIEDŹ:
Glukometr pokazuje wzrosty po spożyciu węglowodanów.
Od spożycia tłuszczów ekspert to już w Polsacie nie poucza. Przeżył 48 lat.

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH 8-)
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 20:18   Re: KASZA.

AdelaStós napisał/a:
__PODPOWIEDŹ:
BH.202.
MOTTO: KASZA, to oczywistość !!

Po jedzeniu kasz przez dluzszy czas kazdy wola " Oj zęby moje zęby ......". Dentysci wowczas laduja amalgamaty w zęby i kasza wychodzi bokiem, bo kwas fitynowy zawarty w kaszach ogranicza wchlanianie mineralow:
http://wholehealthsource....ooth-decay.html

Cytat:
The availability of minerals for absorption, determined largely by the diet's phytic acid content (prevents mineral absorption)
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Pią Maj 14, 2010 20:36   WĘGLOWODANY. Tzw. NISKIE węglowodany. IG to błędy.

BH.40.
MOTTO: INFO o węglowodanach. :-D

WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

NISKIE węglowodany; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

Ten poziom wzrostu można sobie samemu sprawdzić, własnym glukometrem i nie jest to trudne !!

NP. ODCZYT NA GLUKOMETRZE JEST/MAMY 100 mg/dL, NA CZCZO:
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.
Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.

TO JEDEN Z DRAMATYCZNYCH, UJEMNYCH PRZYRODNICZYCH REKORDÓW !! *

I TENŻE WZROST POZIOMU CUKRU PO SPOŻYCIU, MOŻNA SOBIE SPRAWDZIĆ:
Samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście. Zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

TAKIMI BADANIAMI MOŻNA ŁATWO I JEDNOZNACZNIE POTWIERDZIĆ SOBIE:
Tzw. INDEKS GLIKEMICZNY, tj. IG produktu i zobaczyć ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. 8-)
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.40.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Sob Kwi 23, 2011 13:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 10:56   

WITAJ Kangur :hug:

Bardzo dobrze ,ze zwróciłeś uwagę na kwas fitynowy.
Piszesz ,że :
Cytat:
Po jedzeniu kasz przez dluzszy czas kazdy wola " Oj zęby moje zęby ......". Dentysci wowczas laduja amalgamaty w zęby i kasza wychodzi bokiem, bo kwas fitynowy zawarty w kaszach ogranicza wchlanianie mineralow:
http://wholehealthsource....ooth-decay.html


Z kwasem fitynowym można sobie bardzo łatwo poradzić - w prosty sposób mocząc na odpowiedni czas np.: na noc ok 10 godzin. zboża , kaszę , ryz pełnoziarnisty ,nasiona .
Namoczenie uaktywnia enzym rozkładający kwas fitynowy znajdujący się w ziarnie.

W tradycyjnych kulturach na świecie przez tysiące lat PEŁNE ZIARNA BYŁY PRZED UGOTOWANIEM MOCZONE LUB FERMENTOWANE ( to samo dotyczy ew. pieczenia ) .
Nowoczesna nauka , odkrywając ,że wszystkie zboża i rośliny motylkowate zawierają substancje zwane FITONIANMI ( phytates ) , potwierdziła mądrość tych tradycji.
Kwas fitynowy jest obecny w otrębach zbóż oraz w skórkach roślin motylkowatych . Wiąże się on z wapniem , żelazem , magnezem , cynkiem i fosforem itd. w jelitach , przez co minerały się nie wchłaniają.
Fitoniany spożywane w dużych ilościach mogą spowodować poważne niedobory mineralne , alergie , zaburzenia jelitowe i spadek masy kostnej.

Także tofu ( proteina sojowa w proszku ) gdy nie było fermentowane zawierają fitoniany ( tradycyjne , prawdziwe japońskie , chińskie tofu wyrabia się tylko z moczonej kilka dni soi ).


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 11:08   

krzysztof2 napisał/a:

Z kwasem fitynowym można sobie bardzo łatwo poradzić - w prosty sposób mocząc na odpowiedni czas np.: na noc ok 10 godzin. zboża , kaszę , ryz pełnoziarnisty ,nasiona .
Namoczenie uaktywnia enzym rozkładający kwas fitynowy znajdujący się w ziarnie.
:papa:

Ale maki juz nie namoczysz.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 11:20   

WITAJ Kangur :hug:

Bardzo dobrym sposobem byłoby kiełkowanie przez producentów ziarna na mąkę ( nawet tych z przeznaczeniem na pieczenie chleba ) co zwiększałoby pozom witaminy C i witaminy z grupy B oraz niszczyłoby inhibitory enzymów występujące w ziarnach - ale w cuda nie ma co wierzyć ( komercyjne chleby ukierunkowane są tylko na zysk )

Kiedyś były produkowane w Polsce pł.owsiane tzw.: witaminowe ( ale nie chodziło o dodawanie syntetycznych witamin ) .
Proces produkcji był podobny do procesu technologicznego zwykłych płatków , z tą różnicą ,że oczyszczone całe ziarno owsa poddawano moczeniu i kiełkowaniu.
W odróżnieniu od zwykłych płatków , miały słodkawy smak i charakterystyczny aromat i przewyższały je wartością odżywczą.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 15:54   

krzysztof2 napisał/a:
WITAJ Kangur :hug:

Bardzo dobrym sposobem byłoby kiełkowanie przez producentów ziarna na mąkę ( nawet tych z przeznaczeniem na pieczenie chleba ) co zwiększałoby pozom witaminy C i witaminy z grupy B oraz niszczyłoby inhibitory enzymów występujące w ziarnach - ale w cuda nie ma co wierzyć ( komercyjne chleby ukierunkowane są tylko na zysk )

Kiedyś były produkowane w Polsce pł.owsiane tzw.: witaminowe ( ale nie chodziło o dodawanie syntetycznych witamin ) .
Proces produkcji był podobny do procesu technologicznego zwykłych płatków , z tą różnicą ,że oczyszczone całe ziarno owsa poddawano moczeniu i kiełkowaniu.
W odróżnieniu od zwykłych płatków , miały słodkawy smak i charakterystyczny aromat i przewyższały je wartością odżywczą.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Czyli zamiast dodawania fluoru do wody wladze powinny zmusic mlynarzy do kielkowania zboz przed przemialem.
POZDRAWIAM Z AUSTRALII.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Czw Lip 08, 2010 20:45   M. MONTIGNAC. Był otyłym francuskim POLITOLOGIEM !!

BH.505. *4
Wpisz sobie w Google ____: MONTIGNAC w TVN. :razz:

a. ADRES____: http://www.wprost.pl/ar/?O=90310

b. ADRES____: http://zdrowie.onet.pl/16...styl_zycia.html

MM.4. ADRES____: http://www.hotfrog.pl/Fir...OLOGICZNE-12325
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Czw Lut 03, 2011 18:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
AdelaStós
[Usunięty]

  Wysłany: Czw Lip 08, 2010 20:46   INDEKS GLIKEMICZNY. Za dużo BŁĘDÓW !!

ZOBACZ TEŻ TO: :viva: ♥♥♥♥♥

M. MONTIGNAC, BYŁ POLITOLOGIEM, NIE CHIRURGIEM; JEDNAK TAK !! *****
MM.2.
http://sandrarecho.pinger.pl/m/1289881

ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
42.TEMAT./MM.2./ + inne artykuły wg kolejności.
Ostatnio zmieniony przez AdelaStós Nie Lis 13, 2011 21:26, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
woyciech04

Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 1
Wysłany: Czw Mar 29, 2012 19:16   

Polecam ten artykuł http://www.chudnijszybciej.pl/?p=61 [/code]
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved