a jakie mięso do tego będzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaką techniką otwierasz kokosa? ja napier???am go takim pięściakiem z młotka ale syf się robi w kuchni, jakieś wióry się sypią, może jest jakaś bardziej "dżentelmeńska" metoda?
_________________ I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception.
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 00:02
zbiggy napisał/a:
a jakie mieso do tego bedzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaka technika otwierasz kokosa? ja napier???am go takim piesciakiem z mlotka ale syf sie robi w kuchni, jakies wiory sie sypia, moze jest jakas bardziej "dzentelmenska" metoda?
Ja kiedys probowalem pila, ale nie szlo.
Polozylem na stole by odlozyc pile.
Kokos ze stolu sie zsunal i upadl na podloge.
Pekl byl i mozna bylojuz dalej go rozlupac mlotkiem i "dlutem".
Nie wiem na ile metoda jest powtarzalna, ale ja bym walnal o podloge i potem wsadzil w pekniecie gwozdzik i mlotkiem go..
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 00:15
zbiggy napisał/a:
a jakie mięso do tego będzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaką techniką otwierasz kokosa? ja napier???am go takim pięściakiem z młotka ale syf się robi w kuchni, jakieś wióry się sypią, może jest jakaś bardziej "dżentelmeńska" metoda?
Wywiercasz dwa otwory w oczkach. Jeden otwor do wylewania soku drugi do odpowietrzania. Uzywam malej wiertarki na baterie. Jedno oczko jest zawsze miekie. Wylewasz sok do szklanki przez jeden otwor, a drugim otworem wchodzi powietrze do srodka kokosa.
Wkladsz kokos do torby plastykowej i zawijasz aby odpryski pozostaly w torbie. Przypiernicz porzadnie tepa strona tasaka tak aby oczka byly w prostopadlej osi do plaszczyzny tasaka. Jak peknie robisz to samo z polowkami. Czysto i elegancko masz rozwalony kokos na drobne kawalki.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 19:16
"Kangur"
Dzieki
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 19:56
zenon napisał/a:
"Kangur"
Dzieki
Jak chcesz zrobic wiorki kokosowe, to obierasz kokos z cienkiej skorki, pluczesz we wodzie, kroisz w mala kostke, wrzucasz do miksera i miksujesz.
Teraz siedze przed kompem i zuje swieze wiorki kokosowe.
Po trzech dniach juz sie nie beda nadawac do zucia. Zfermentuja, pomimo trzymania ich w lodowce. Moze dla Haniballa beda wartosciowsze, ale ja takie wywalalem do ogrodka.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
ja też dziękuję Wam za podpowiedzi- rzeczywiście jedna dziurka jest miękka i można ją łatwo przebić.
zrobiłem to dzisiaj (dodałem jeszcze curry) i wyszedł niezły rosołek, tylko te "kluski" zbyt włókniste.
Kangurze jak się je robi - ja nie oddzielałem tej brązowej cieniutkiej powłoki która jest na białym miąższu - może to trzeba obrać, tylko jak i czym?
_________________ I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception.
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 18:57
zbiggy napisał/a:
Kangurze jak się je robi - ja nie oddzielałem tej brązowej cieniutkiej powłoki która jest na białym miąższu - może to trzeba obrać, tylko jak i czym?
Kawalek kokosa bez twardej skorupy opierasz o deseczke drewniana i ostrym nozem obcinasz te cieniunka powloczke prowadzac noz w kierunku deseczki. Zmudna robota, ale sie oplaca.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.