Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Molka
Pią Wrz 23, 2011 18:44
Parowar
Autor Wiadomość
zbiggy 
Genotypowy Troll


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1273
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 10:22   Parowar

chyba szczególnie jest to pytanie do Zenka - pisałeś o parowarze i gotowaniu beztlenowym, tak się złożyło że Michael Eades napisał właśnie na swoim blogu o urządzeniu w którego powstawaniu miał udział i temat mnie zainteresował :)
jaki masz sprzęt (możesz pokazać gdzies na allegro czy skapiec.pl?)
czy jest tam funkcja termostatu (z tego co pisał MRE to dla krwistego steku jest duża różnica czy jest robiony na 134 stF czy 140 stF (na nasze 57 stC vs 60 stC).
I na czym polega beztlenowość - oni tam wkładają stuff do próżniowych torebek, masz to samo?
(to jego urządzenie ma kosztować 450 USD więc trochę sporo)
Ostatnio zmieniony przez Molka Pią Wrz 23, 2011 18:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 10:35   

rodzice byli niedawno na Sycylii i najbardziej im smakowały ryby robione właśnie na parze
dla tych, co nie mogą się przekonać do surowego jest to chyba najlepsza opcja
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 13:15   Re: parowar

moj sprzet :) to "Zelmer 37Z010", kupilem przez allegro i razem z wysylka wyszlo taniej o 30zl niz w media marktcie.

beztlenowosc polega na tym, ze obrabiasz w otoczeniu pary wodnej, przy smazeniu, pieczeniu - czesc jedzenia ma kontakt z tlenem, chociazby tluszcz na ktorym smazysz.

Duszenie daje podobny efekt, tyle ze tam nie ma takiej regulacji temperatury, ja jak 2 lata temu sobie dusilem miesiwo to zdarzalo mi sie przypalic.

Nie wiem jak w tym moim urzadzeniu jest z termostatem.
Torebek prozniowych tez nie ma. Ja bym zreszta temu nie ufal, bo to pewnie plastyk..

Na razie nie mam jeszcze doswiadczen z tym sposobem obrobki. Nie wyprobowalem jeszcze. Mysle, ze w tym tyg. bedzie debiut.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
zbiggy 
Genotypowy Troll


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1273
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 14:13   

re plastik, w komentarzach MRE odpowiada że to są specjalne torebki do stosowania w tej maszynce i nie ma się czego obawiać.

o tyle jest to fajne że nie traci się soków przy gotowaniu (mam taki zwykły dwupoziomowy garnek z dziurami, ale robię na tym tylko warzywa, a i tak pewnie dużo stuffu ucieka do wody)
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Sob Paź 03, 2009 00:00   

Co sądzicie o -reklamowanym ostatnio na TV market- holven oven-
elektryczna kuchenka
,ponoć mięso bardzo soczyste .
_________________
pozdrawiam
 
     
kiwi4


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 823
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob Paź 03, 2009 11:16   

Ja właśnie zastanawiam się czy kupić Halogen-oven , bo już wykończył mi się kombiwar, a to unowocześniona wersja kombiwaru.
_________________
marzena kiwi
 
     
alejasienieznam 

Wiek: 35
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 340
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Paź 03, 2009 11:49   

chodzi o coś takiego?
http://www.jhm.pl/product_info.php?products_id=633

ja mam niemal identyczny od 3 tygodni, tylko że innej firmy. Za mało użytkowałem, żeby wam coś ciekawego napisać. Mięso faktycznie soczyste, choć smakuje jakoś tak inaczej(ani lepiej ani gorzej).
 
     
kiwi4


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 823
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 10:57   

Upieczone we własnym sosie. Ja w kombiwarze zawsze na dno wlewałam trochę wody, wtedy udka z kurczaka paluszki lizać :viva:
_________________
marzena kiwi
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 17:39   

Dziekuje wam za opinie ,chyba kupie z tego linka od alesienieznm
duzo taniej niż z tV a prawdopodobnie -nie gorszy.
Tez lubie soczyste mięska -często robie w grubym garze powoli dusząc na gazie
a tu wychodzi szybciej i prawdopodobnie smaczniej -a po za tym nie ma juz
mieszania ,przewracania podgryzania
_________________
pozdrawiam
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 18:07   

Ale kombiwar i parowar to cos innego..

Jest roznica miedzy gotowaniem na parze - beztlenowo - a nawiewaniem goracym powietrzem tudziez termoobiegiem..

Testowalem juz troche parowar i jestem zadowolony.

Warzywa sa z tego pyszne.
Ryby, mieso - rowniez. Soczyste.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved