chyba szczególnie jest to pytanie do Zenka - pisałeś o parowarze i gotowaniu beztlenowym, tak się złożyło że Michael Eades napisał właśnie na swoim blogu o urządzeniu w którego powstawaniu miał udział i temat mnie zainteresował
jaki masz sprzęt (możesz pokazać gdzies na allegro czy skapiec.pl?)
czy jest tam funkcja termostatu (z tego co pisał MRE to dla krwistego steku jest duża różnica czy jest robiony na 134 stF czy 140 stF (na nasze 57 stC vs 60 stC).
I na czym polega beztlenowość - oni tam wkładają stuff do próżniowych torebek, masz to samo?
(to jego urządzenie ma kosztować 450 USD więc trochę sporo)
Ostatnio zmieniony przez Molka Pią Wrz 23, 2011 18:43, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 191 razy Wiek: 39 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 10:35
rodzice byli niedawno na Sycylii i najbardziej im smakowały ryby robione właśnie na parze
dla tych, co nie mogą się przekonać do surowego jest to chyba najlepsza opcja
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 13:15 Re: parowar
moj sprzet to "Zelmer 37Z010", kupilem przez allegro i razem z wysylka wyszlo taniej o 30zl niz w media marktcie.
beztlenowosc polega na tym, ze obrabiasz w otoczeniu pary wodnej, przy smazeniu, pieczeniu - czesc jedzenia ma kontakt z tlenem, chociazby tluszcz na ktorym smazysz.
Duszenie daje podobny efekt, tyle ze tam nie ma takiej regulacji temperatury, ja jak 2 lata temu sobie dusilem miesiwo to zdarzalo mi sie przypalic.
Nie wiem jak w tym moim urzadzeniu jest z termostatem.
Torebek prozniowych tez nie ma. Ja bym zreszta temu nie ufal, bo to pewnie plastyk..
Na razie nie mam jeszcze doswiadczen z tym sposobem obrobki. Nie wyprobowalem jeszcze. Mysle, ze w tym tyg. bedzie debiut.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
re plastik, w komentarzach MRE odpowiada że to są specjalne torebki do stosowania w tej maszynce i nie ma się czego obawiać.
o tyle jest to fajne że nie traci się soków przy gotowaniu (mam taki zwykły dwupoziomowy garnek z dziurami, ale robię na tym tylko warzywa, a i tak pewnie dużo stuffu ucieka do wody)
ja mam niemal identyczny od 3 tygodni, tylko że innej firmy. Za mało użytkowałem, żeby wam coś ciekawego napisać. Mięso faktycznie soczyste, choć smakuje jakoś tak inaczej(ani lepiej ani gorzej).
Dziekuje wam za opinie ,chyba kupie z tego linka od alesienieznm
duzo taniej niż z tV a prawdopodobnie -nie gorszy.
Tez lubie soczyste mięska -często robie w grubym garze powoli dusząc na gazie
a tu wychodzi szybciej i prawdopodobnie smaczniej -a po za tym nie ma juz
mieszania ,przewracania podgryzania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.