www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Diety niskowęglowodanowe - Wapń, magnez, krzem, produkty mleczne.

samarytaninn - Sob Sty 11, 2020 18:05
Temat postu: Wapń, magnez, krzem, produkty mleczne.
Ostatnio wpadła mi do rąk książka Mariana Różyca „Rak to nie wyrok śmierci, zdrowotne interakcje minerałów".
Oczywiście nie ze wszystkim co jest w tej książce to się zgadzam, ale o minerałach napisał ciekawe rzeczy:

Autor pisze że stosunek wapnia do magnezu powinien wynosić 1:1, a jeszcze lepiej gdyby wynosił 1:2 na korzyść magnezu. Jeśli jest odwrotnie w organizmie zachodzi proces gnilny. Natomiast osoby chore na raka powinny dawkować nawet 1:10 na korzyść magnezu i bezwzględnie zrezygnować z produktów mlecznych. Nadmiar wapnia jeszcze dodatkowo ułatwia przeżuty raka do innych części ciała.

Niedobór krzemu powoduje że ścianki naczyń ulegają zwapnieniu, nadmiar wapnia jest antagonistą krzemu. I znowu jeśli mamy go w nadmiarze, to już nie tylko będzie brakowało magnezu ale i również krzemu. Dzieje się to najczęściej u osób spożywających dużo produktów mlecznych, a to droga do miażdżycy. Wapń nie jest przyswajalny w organizmie jeśli brakuje krzemu.

Produkty mleczne są szkodliwe nie tylko ze względu na nadmiary wapnia, ale również na zanieczyszczenie radionuklidami, a szczególnie strontem. Przy niedoborze krzemu wapń jest słabo przyswajalny i zaczyna być zastępowany w tkankach kostnych strontem.

To tak w wielkim skrócie.

Kangur - Sob Sty 11, 2020 18:56
Temat postu: Re: Wapń, magnez, krzem, produkty mleczne.
samarytaninn napisał/a:
Ostatnio wpadła mi do rąk książka Mariana Różyca „Rak to nie wyrok śmierci, zdrowotne interakcje minerałów".

Reklamował on swoją książkę w Polskiej Akademii Zdrowia. Wklep w Youtubie “polska akademia zdrowia różyc” i możesz posłuchać jego wykładów. Dyskutowałem z nim na temat odkwaszania/zakwaszania. Podziękował mi, że się czegoś jeszcze nauczył. Szkoda, że za późno. W świat poszła informacja o odkwaszaniu organizmu.

Witold Jarmolowicz - Nie Sty 12, 2020 08:55
Temat postu: Re: Wapń, magnez, krzem, produkty mleczne.
samarytaninn napisał/a:
Autor pisze że stosunek wapnia do magnezu powinien wynosić 1:1, a jeszcze lepiej gdyby wynosił 1:2 na korzyść magnezu. Jeśli jest odwrotnie w organizmie zachodzi proces gnilny.
Taka 1:1 jest proporcja w naturalnym pożywieniu bez produktów mlecznych. Nigdy nasi przodkowie nie jedli tyle serów i jogurtów, co dzisiaj. Oni w ogóle tego nie jedli i przeżywali.
Współczesna propaganda pro mleczna i podążające za tym zalecenia dietetyczne
1000 mg wapnia są bardzo szkodliwe.
Mleka i dodatkowego wapnia potrzebują jedynie małe dzieci do wieku kilku lat, które dziś nie są karmione mlekiem kobiecym. Ewentualnie kobiety w okresie laktacji.
JW

samarytaninn - Nie Sty 12, 2020 15:40

Czyli mówiąc krótko można jeść niskowęglowodanowo, a i tak można doprawić się miażdżycy, gdyż produkty mleczne to białko.
Optymalni jeszcze mają gorzej bo u nich produkty mleczne są wręcz polecane i zachwalane jako bardzo zdrowe. Przykładów zachorowań na miażdżycę u nich nie brakuje, to pokazuje jak bardzo zgubne może być trzymanie się proporcji i niewidzenie świata poza nią.

Kangur - Nie Sty 12, 2020 18:12

samarytaninn napisał/a:
Czyli mówiąc krótko można jeść niskowęglowodanowo, a i tak można doprawić się miażdżycy, gdyż produkty mleczne to białko.

W produktach mlecznych nie chodzi o białko, a o wapń. To nadmiar wapnia przy zasadowym odczynie krwi powoduje miażdżycę.
Zapoznaj się z poniższym linkiem:
http://dobradieta.pl/foru...p=244149#244149
Szkoda, że już nie można otworzyć w tym linku poniższego wykresu:

P.S.
Panie Witoldzie czy istnieje taka możliwość aby ten wykres reaktywować w tym wątku.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group