www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Choroby - Homocysteina

Piotrek1971 - Nie Gru 30, 2018 13:08
Temat postu: Homocysteina
Witam wszystkich . Mam wysoki poziom homocysteiny okolo 12 . Czy w zwiazku z tym mogę stosować proponowane przez Was zywienie ?
Witold Jarmolowicz - Śro Sty 02, 2019 10:41

Sama homocysteina nie jest trucizną, ale naturalnym metabolitem egzogennego aminokwasu siarkowego - metioniny. Może być konwertowana z powrotem do metioniny lub cysteiny do czego są potrzebne witaminy z grupy B.
Wg Wikipedii (angielskiej) poziom bezpieczny homocysteiny to poniżej 15 mikromoli na litr.
Unikanie metioniny, żeby obniżyć poziom homocysteiny jest postawieniem sprawy na głowie, ponieważ to właśnie metionina jest bardzo ważnym czynnikiem przeciwmiażdżycowym.
http://www.dobradieta.pl/...p=230312#230312
Dokładnie z tego powodu sponsorowano intensywne prace naukowe mające wykazać, że metionina jest szkodliwa. Np. w jednych badaniach sponsorowany naukowiec karmił szczurki metioniną i stwierdził, że jest toksyczna. Musiał uzyskać taki wynik, ponieważ podawał dziesięciokrotnie większą dawkę metioniny, niż występuje w pożywieniu. Ponadto była to metionina syntetyczna, czyli mieszanina racemiczna aminokwasu lewo i prawo skrętnego.
Tak więc, jeżeli już, to należałoby się żywić niskowęglowodanowo i suplementować wit. B6 i B12, bo wszystkie aminokwasy egzogenne występują w najlepszym zestawie w mięsie.
JW

Witold Jarmolowicz - Wto Wrz 03, 2019 13:52

https://www.nature.com/articles/1600874.pdf
Cytat:
The effect of diet on plasma homocysteine concentrations in
healthy male subjects
NJ Mann1*, D Li1, AJ Sinclair1, NPB Dudman2, XW Guo2, GR Elsworth3, AK Wilson1 and FD Kelly1
In conclusion, diets with increasing amounts of meat
apparently lead to decreasing plasma concentrations of the
vascular risk factor homocysteine. A concommittant
increase in serum vitamin B12 concentration occurs in the
same people, which could lead to the decreased homocysteine
levels, mediated by levels of the vitamin B12
requiring enzyme 5-methyltetrahydrofolate:homocysteine
methyltransferase. The increased plasma homocysteine
found in vegetarians and vegans, despite their modest
vascular risk, suggests that elevated plasma homocysteine
in these subjects does not play an overwhelming cardiovascular
risk factor role. However, based on the present
data it would seem appropriate for the food industry to add
vitamin B12 in prepared vegetarian foods such as vegetarian
burgers, cereals and soy milk to remedy the prevalence of
vitamin B12 de®ciency in vegetarians which may lead to
other metabolic abnormalities apart from hyperhomocysteinemia.

Z tej pracy wynika jednocześnie, że to wegetarianie mają średnio dwukrotnie wyższy poziom homocysteiny, niż osoby spożywające dużo mięsa, więc jeżeli obawiamy się homocysteiny, to nie powinniśmy ograniczać spożycia mięsa a jeść go więcej.

JW

Witold Jarmolowicz - Wto Wrz 03, 2019 19:00

Cytat:
https://www.researchgate....teine_in_humans
Vitamin Requirements for the Treatment of Hyperhomocysteinemia in Humans1'2
JOHAH B. ÃoeBB1NK,3W. J. HAYWARD VERMAAK, ANNATJIE VANDERMERWE,
PIET J. BECKER, * RHENA DELPORT AND HENDRIK C. POTGIETER
Department of Chemical Pathology, Faculty of Medicine, University of Pretoria, 0001
Pretoria, South Africa and *lnstitute for Biostatistics, Medical Research Council, Pretoria,
South Africa

In conclusion, we have shown that the homocysteine-lowering effect of a multivitamin combination containing folate, vitamin B-12 and pyridoxine is mainly due to its folie acid content.
Vitamin B-12 had a modest ability to lower basal plasma homocysteine concentration, whereas pyridoxine had no effect on basal homocysteine concentration. Treatment of hyperhomocysteinemia should at least include a folie acid-vitamin B-12 combination; the requirement for vitamin B-6 needs further investigation.
JW

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group