www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Dział naukowy - artykuł o szkodliwości czerwonego mięsa

slu - Śro Gru 12, 2018 17:18
Temat postu: artykuł o szkodliwości czerwonego mięsa
czy to jest prawda ? http://www.medonet.pl/zdr...ul,1729566.html
Witold Jarmolowicz - Śro Gru 12, 2018 17:58
Temat postu: Re: artykuł o szkodliwości czerwonego mięsa
slu napisał/a:
czy to jest prawda ? http://www.medonet.pl/zdr...ul,1729566.html

To kolejny modny temat zastępczy wekslujący miażdżycę na cholesterolowe tory.
Cytat:
https://www.ncbi.nlm.nih....cles/PMC4802459
Trimethylamine N‐Oxide Promotes Vascular Inflammation Through Signaling of Mitogen‐Activated Protein Kinase and Nuclear Factor‐κB
Stanley L. Hazen, MD, PhD, at all
Conclusions
Our results suggest a likely contributory mechanism for TMAO‐dependent enhancement in atherosclerosis and cardiovascular risks.

Disclosures
[b]Hazen [Stanley]
is named as the co‐inventor on issued and pending patents held by the Cleveland Clinic relating to cardiovascular diagnostics and/or therapeutics; he is also paid as a consultant for the following companies: Esperion, and Procter & Gamble; and has received research funds from Astra Zeneca, Pfizer, Procter & Gamble, Roche Diagnostics Inc, and Takeda. Hazen [Stanley] reports having the right to receive royalty payments for inventions or discoveries related to cardiovascular diagnostics and/or therapeutics from Cleveland Heart Laboratory, Siemens, Esperion, and Frantz Biomarkers, LLC.[/b]

I tyle w tym temacie.
JW

Witold Jarmolowicz - Nie Gru 16, 2018 18:50

Aterogenna Trimethylamine N‐Oxidewystępuje w dużej ilości przede wszystkim w rybach i owocach morza. W organizmach ssaków ewolucyjnie straciła znaczenie równoważenia metabolizmu mocznika oraz ciśnienia osmotycznego i jest jej znacznie mniej. Oznacza to, że powinniśmy jeść mało ryb.
Stanley Hozen, jak każdy najęty przez bigfarmę, stawia problem na głowie.
Pomimo, że zgodnie z jego hipotezą powinniśmy unikać żywności zawierającej trójmetyloaminę, czyli np. ryb, to facet twierdzi odwrotnie, że to mięso zwiększa ryzyko zawału, a ryby obniżają.
Ponadto uznaje za szkodliwe tak ważne ochronne substancje, jak betaina, cholina, karnityna, które od dawna są znane, jako czynniki lipotropowe, nootropowe, zapobiegające otłuszczeniu wątroby, miażdżycy i chorobom neurologicznym.
To są poglądy lansowane za pieniądze producentów statyn, analogiczne do teorii homocysteinowej, gdzie pseudonaukowcy udowadniają, że cysteina jest szkodliwa i należy ograniczać jej spożycie, podczas, kiedy od lat wiadomo, że cysteina jest silnym czynnikiem przeciwmiażdżycowym i odtruwającym, dzięki grupie tiolowej (siarkowej SH).
JW


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group