|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Choroby - kwas sjalowy w mięsie
marcines - Pon Wrz 25, 2017 19:09 Temat postu: kwas sjalowy w mięsie Ponoć naturalnie występujący kwas sjalowy Neu5Gc w mięsie i podrobach może powodować przewlekłe stany zapalne oraz ułatwiać rozwój nowotworów. Z polskich publikacji znalazłem poniższą pracę. Czy ktoś z mięsożerców mógłby się do tego odnieść albo może ktoś coś słyszał na ten temat więcej.
https://www.researchgate....on_human_health
Witold Jarmolowicz - Wto Wrz 26, 2017 00:57
https://www.ncbi.nlm.nih....cles/PMC2553044
Sialic acids in human health and disease
JW
Sentinel - Wto Wrz 26, 2017 09:37 Temat postu: Re: kwas sjalowy w mięsie
marcines napisał/a: | Ponoć naturalnie występujący kwas sjalowy Neu5Gc w mięsie i podrobach może powodować przewlekłe stany zapalne oraz ułatwiać rozwój nowotworów. Z polskich publikacji znalazłem poniższą pracę. Czy ktoś z mięsożerców mógłby się do tego odnieść albo może ktoś coś słyszał na ten temat więcej.
https://www.researchgate....on_human_health |
To że stwierdzono obecność przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom pochodzącym z żywności, oznacza tyle co nic. Bez sprawdzenia czy jest zależność pomiędzy obecnością przeciwciał i ogólnoustrojowym stanem zapalnym, całe badanie jest bezwartościowe. (zależność taką mierzy się przez badanie poziomu białek c-reaktywnych (CRP)). Korelację taką stwierdzono w przypadku autoimmunologicznych chorób jelit, ale tylko u osób otyłych, a co za tym idzie jedzących dużo cukrów. Odniósł się do tego dr Wolfgang Lutz i w "Leben ohne brot" opisał dokładnie to, w jaki sposób nadmiar węglowodanów prowadzi do chorób autoimmunologicznych. W tej sprawie nic się od tamtej pory nie zmieniło. Reszta badań to marnowanie pieniędzy podatników. Zootechnicy niech się zajmą hodowlą zwierząt, a nie pisaniem głupot. To że coś znajduje się w chorobowo zmienionej tkance nie oznacza, że jest przyczyną choroby, tak jak owady zatopione w żywicy nie są przyczyną uszkodzenia w wyniku którego drzewo tę żywicę wytworzyło.
|
|