www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Choroby - Cukrzyca i jej etiologia.

Kangur - Pon Lip 10, 2017 21:50
Temat postu: Cukrzyca i jej etiologia.
Określenia.
Insulina - https://pl.wikipedia.org/wiki/Insulina
Insulina jest białkiem składająca się z 51 aminokwasów. Punkt izoelektryczny pI czystej insuliny występuje przy pH środowiska 5,4. Przy wprowadzaniu insuliny do krwi organizm dodaje jony cynku, które nieznacznie przesuwają pI w stronę zasadowa. Nie moglem znaleźć w literaturze do jakiej konkretnej wartości jest przesuwany punk pI insuliny (dla zaspokojenia ciekawości Molki wyjaśniam dlaczego szukałem doświadczeń z miareczkowania insuliny).
Białka mają ładunek dodatni w środowisku poniżej ich punku izoelektrycznego, w punkcie izoelektrycznym wytrącają się, zaś powyżej ich punktów izoelektrycznych ładunek białek jest ujemny.

Receptor insuliny - https://pl.wikipedia.org/wiki/Receptor_insuliny
Receptor jest umieszczony w błonie komórkowej.
Glikokaliks nadaje ujemny ładunek zewnętrznej powierzchni błony komórkowej.
Źródło: http://farmacja.cm-uj.kra.../BiologiaII.pdf
Stan faktyczny
Zgodnie z aksjomatem medyków nasza krew powinna być zasadowa.
Insulina w środowisku zasadowym ma ładunek ujemny i jest odpychana przez ujemnie naładowane komórki. Mamy tzw paradoks insulinowy. W organizmie mamy dużo insuliny i chorujemy na cukrzyce.

Big farma przyszła z pomocą i dostarcza nam insulinę w zastrzykach rozpuszczoną w kwasie solnym o pH 2,5 -3,5 z dodatkami konserwującymi w postaci gliceryny, fenolu lub trikrezolu. W takim środowisku insulina ma ładunek dodatni i jest przyciągana przez ładunek przeciwny naszych komórek.
Te same, nazywane przez medyków, insulino odporne komórki nie są już insulino odporne. Stal się cud czy to działanie placebo?
Rozwiązanie problemu.
Wystarczy doprowadzić naszą krew do odczynu kwaśnego i pozbędziemy się wielu chorób cywilizacyjnych łącznie z okaleczaniem ludzi poprzez obcinanie cukrzycowych stóp.

Ryszard - Wto Lip 11, 2017 10:40

Ciekawy wniosek; tylko do jakiego pH doprowadzić odczyn krwi, czy to ma być 6;a może 5?
Czy są może jakieś badania, do których można się odwołać?

Kangur - Wto Lip 11, 2017 11:20

Ryszard napisał/a:
Ciekawy wniosek; tylko do jakiego pH doprowadzić odczyn krwi, czy to ma być 6;a może 5?
Czy są może jakieś badania, do których można się odwołać?

Na tym forum jest watek:
http://www.dobradieta.pl/...p=244149#244149
ale nie ma na nim wykresów.
Napisałem to samo na blogu
samoodnowa.pl
w temacie hiperkalcemia i tam są wykresy gdzie możesz znaleźć optymalne pH krwi aby się nie rozwijała miażdżyca. Takie pH krwi wystarczy aby nie zachorować na cukrzycę.

vvv - Wto Lip 11, 2017 13:08

Kangur napisał/a:
Jak Ci się chce to możesz spróbować wyłuskać jakieś rodzynki z:
https://www.cancertreatmentsresearch.com/citric-acid-inhibits-fermentation-and-kills-cancer-in-humans/

to samo clickable:
https://www.cancertreatme...ncer-in-humans/
8)

Przykładowo już znikło:
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8V8GuvAKUfoJ:https://www.worldwidejournals.com/indian-journal-of-applied-research-%28IJAR%29/file.php%3Fval%3DSeptember_2015_1492581107__142.pdf
https://webcache.googleus...581107__142.pdf

Sentinel - Sob Sie 05, 2017 13:10

Ryszard napisał/a:
Ciekawy wniosek; tylko do jakiego pH doprowadzić odczyn krwi, czy to ma być 6;a może 5?
Czy są może jakieś badania, do których można się odwołać?


Przecież są prostsze sposoby na popełnienie samobójstwa.

ph krwi czy insuliny egzogennej nie ma tu nic do rzeczy. Mimo podawania insuliny egzogennej i tak z czasem rośnie insulinooporność a remisja cukrzycy typu 1 jest krótkotrwała. Nie ma co liczyć na cud, jeśli zamiast redukować ilość węglowodanów podaje się insulinę.
Całą kaskadę zdarzeń prowadzących do cukrzycy uruchamia hiperglikemia.

https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/view/36066/34119 Etiopatogeneza rozwoju remisji klinicznej cukrzycy typu 1

"Wśród głównych mechanizmów odpowiedzialnych za pojawienie się okresu remisji wymienia się regenerację komórek β, związaną z rozpoczęciem insulinoterapii u pacjentów z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 1 [13, 14]. Iniekcje egzogennej insuliny, redukując toksyczny wpływ hiperglikemii (glukotoksyczność), sprzyjają odnowie endogennej produkcji insuliny. Hiperglikemia jest czynnikiem wpływającym na aktywację procesów metabolicznych, immunologicznych, a także prowadzącym do nasilenia stresu oksydacyjnego [16–18]. Glukotoksyczność poprzez wpływ na oligomeryzację białek proapoptotycznych (Bax), wzrost ilości cytochromu C oraz aktywację kaspazy-3 nasila apoptozę komórek β wysp trzustkowych. Dochodzi do zmniejszenia ekspresji glukokinazy oraz produkcji adenozynotrifosforanu (ATP), prowadząc do spadku wydzielania insuliny [15–17]. Stres oksydacyjny jest czynnikiem wpływającym na destrukcję komórek β. Jest on następstwem zaburzenia równowagi między produkcją a usuwaniem wysoce reaktywnych form tlenu (ROS, reactive oxygen species). U chorych na cukrzycę z jednej strony obserwuje się nasilenie generacji ROS, z drugiej natomiast upośledzenie mechanizmów antyoksydacyjnych. Nadmiar ROS prowadzi do peroksydacji lipidów, białek, kwasów nukleinowych. W konsekwencji ulegają inaktywacji niektóre enzymy (katalaza, peroksydaza glutationu, dysmutaza nadtlenkowa) [18, 19]. Stres oksydacyjny jest czynnikiem wpływającym również na retikulum endoplazmatyczne (ER, endoplasmic reticulum) komórek β. Retikulum endoplazmatyczne poprzez udział wpotranslacyjnej modyfikacji i składaniu cząstek białkowych wpływa na produkcję i sekrecję insuliny. Jej prawidłowe działanie warunkuje przeżycie komórek β wysp trzustkowych [20]. Zatem szybka redukcja hiperglikemii i ograniczenie procesów, które są przez nią indukowane, może istotnie wpłynąć na regenerację komórek β. Wczesne rozpoczęcie podawania egzogennej insuliny jest podstawową metodą wpływającą na zwiększenie szansy wystąpienia okresu remisji[21, 22].

Insulinosekrecja i insulinowrażliwość
Występowanie remisji cukrzycy typu 1 zwykle wiąże się z poprawą resztkowej sekrecji insuliny wkrótce po rozpoznaniu cukrzycy i wdrożeniu insulinoterapii. W wielu publikacjach wykazano, że u pacjentów, u których wystąpiła remisja, obserwowano lepsze wydzielanie endogennej insuliny [2, 28, 29]. Najlepszą insulinosekrecję obserwuję się w 3.miesiącu trwania choroby, czyli w okresie, kiedy częstość występowania remisji jest największa. Poprawa wydzielania insuliny w tym okresie jest spowodowana ustąpieniem ostrej fazy zapalnej wysp trzustkowych. Jednak nie tylko poprawa sekrecji insuliny jest czynnikiem sprawczym wystąpienia okresu remisji. Biorąc pod uwagę wzajemny wpływ insulinosekrecji i insulinowrażliwości na utrzymanie homeostazy glukozy, można podejrzewać, że wystąpienie remisji jest również związane z poprawą insulinowrażliwości w pierwszych miesiącach od rozpoznania choroby. Szadkowska iwsp. wykazali, że w grupie pacjentów, u których wystąpiła remisja kliniczna cukrzycy, obserwowano zwiększoną wrażliwość na insulinę, ocenianą metodą klamry hiperinsulinemiczno-normoglikemicznej (według DeFronzo) [30]. Podobne wnioski przedstawili Yki-Yarvinen i Koivisto, którzy stwierdzili, iż w grupie pacjentów, u których wystąpiła remisja cukrzycy, wzrost insulinowrażliwości był o 40% większy niż u pacjentów bez remisji [31]. W badaniach Hramiaka i wsp. pojawienie się remisji wiązało się ze zwiększoną sekrecją insuliny i zwiększeniem insulinowrażliwości, natomiast ustąpienie remisji skojarzone było z narastającą insulinoopornością [32]."

Sentinel - Czw Sie 24, 2017 10:32

vvv napisał/a:
Jak Ci się chce to możesz spróbować wyłuskać jakieś rodzynki z:
https://www.cancertreatmentsresearch.com/citric-acid-inhibits-fermentation-and-kills-cancer-in-humans/


I o to chodzi. O jony cytrynianowe, a nie o zakwaszanie, odkwaszanie.
JONY CYTRYNIANOWE – ROLE FIZJOLOGICZNE, ZASTOSOWANIE FARMAKOTERAPEUTYCZNE ORAZ POTENCJALNE ZNACZENIE W INŻYNIERII BIOMATERIAŁOWEJ
http://biuletynfarmacji.w...arasiewicz.html

Sentinel - Nie Paź 01, 2017 17:58

Masakra i jeszcze raz masakra.

Diabetes Fast Facts

Total: 30.3 million people have diabetes (9.4% of the US population)Diagnosed: 23.1 million peopleUndiagnosed: 7.2 million people (23.8% of people with diabetes are undiagnosed)

Prediabetes Fast Facts

Total: 84.1 million adults aged 18 years or older have prediabetes (33.9% of the adult US population)65 years or older: 23.1 million adults aged 65 years or older have prediabetes

https://www.cdc.gov/diabe...ics-report.html

magda906 - Pią Sty 05, 2018 22:49

Ja z cukrzycą pierwszy raz zetknęłam się podczas ciąży gdy wykryto u mnie cukrzycę ciążową. Moje dziecko bardzo szybko przybierała na wadze a ja odczuwałam zawroty głowy i omdlenia. Odpowiedzialne za to były hormony ciążowe które spowodowały zaburzenia w tolerancji glukozy. Jeśli ktoś ma ten problem warto przeczytać - cukrzyca ciążowa przyczyny
Koteł - Sob Sty 27, 2018 18:10

No niestety, cukrzyca to choroba z ktora sie zmaga coraz wieksza ilosc osob. Cukrzyk powinien miec przy sobie zawsze lancet do badania poziomu cholesterolu. Mozna zaopatrzyc sie w nie w specjalnym sklepie internetowym dla cukrzykow. Oprocz lancetow, mozna tam znalezc zarowno potrzebny sprzet medyczny, do walki z choroba, ale i takze np - slodycze dla cukrzykow.
Witold Jarmolowicz - Nie Sty 28, 2018 10:18

Koteł napisał/a:
Oprocz lancetow, mozna tam znalezc zarowno potrzebny sprzet medyczny, do walki z choroba, ale i takze np - slodycze dla cukrzykow.
Super!. Słodycze dla cukrzyków a dla alkoholików alkohol.
JW

Witold Jarmolowicz - Nie Sty 28, 2018 10:26

Oto te słodycze dla cukrzyków.
Cytat:
Ksylitolki owocowe - drażetki pudrowe 0% cukru o smaku owocowym 40g
Czekolada mleczna słodzona FRUKTOZĄ 50g
Batoniki słodzone fruktozą z całymi orzechami w mlecznej czekoladzie 30g
Żelki Miśki SWEETLAND słodzone MALTITOLEM 100g
Ksylitolki miętowe - drażetki pudrowe 0% cukru o smaku miętowym 40g
Czekolada deserowa słodzona FRUKTOZĄ 50g
Batoniki słodzone fruktozą z nadzieniem nugatowym w gorzkiej czekoladzie 31g
Pianki Marsh Mallows bez cukru, 30% mniej kalorii 75g
Ksylitolki jagodowe - drażetki pudrowe 0% cukru o smaku jagodowym 40g
Czekolada gorzka słodzona FRUKTOZĄ 50g
Nasiona konopi, niełuskane oblane czekoladą śmietankową 150g
XYLIMAX - Gumy do żucia z ksylitolem o smaku mięty pieprzowej 80g
Landyrki kremowe 0% cukru - kremowe landyrnki z ksylitolem 160g
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi słodzona FRUKTOZĄ 100g
Michałki z amarantusem 250g
Landyrki owocowe 0% cukru - owocowe landyrnki z ksylitolem 160g
Czekolada biała słodzona MALTITOLEM 50g
Michałki z amarantusem 400g
Lizaki Ksylitolki Kremowe. Paczka 5 szt. lizaków bezcukrowych z ksylitolem....
Czekolada deserowa ze STEWIĄ 50g
Praliny chałwowe 150g
Czekolada gorzka ze STEWIĄ 50g
Orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie - 180g
Czekolada gorzka z KSYLITOLEM 50g

Witold Jarmolowicz - Nie Sty 28, 2018 10:34

Ksylitol, zwany pieszczotliwie cukrem brzozowym:
Cytat:
Otrzymywanie
Przeprowadza się je w reaktorach pod ciśnieniem wodoru 6–10 MPa, z użyciem katalizatorów. Katalizator otrzymuje się przez stopienie niklu z glinem z dodatkiem innych promotorów. Ochłodzony i rozbity stop ładuje się do autoklawu, a następnie katalizator zadaje się wodnym roztworem NaOH. Wodorotlenek sodu rozpuszcza glin, uwalniając nikiel w aktywnej formie. W reaktorze β-D-ksylopiranoza zostaje uwodorniona do ksylitolu. Taki hydrolizat oczyszcza się węglanem i po odsączeniu roztworu ksylitolu usuwa się kationy i aniony przez dodatkową obróbkę odpowiednimi jonami. Ksylitowy roztwór zagęszcza się w wyparce próżniowej do 75% suchej substancji i poddaje krystalizacji[6].


Cytat:
Ksylan (β-D-ksylopiranozy) jest ważnym składnikiem roślin jednorocznych, w tym gatunków uprawnych. W wyniku kwasowej hydrolizy słomy, a także łusek pszenicy, jęczmienia i ryżu można uzyskać około 20% ksylozy w suchej masie materiału roślinnego

Można? Można! Wreszcie głodujących będzie można żywić trawą, jak krowy na pastwisku.
JW

caroline94 - Śro Sty 16, 2019 13:07

Niestety cukrzyca to strasznie podstępna choroba. Dieta i regularne badanie się są chyba najlepsze, by stan zdrowia się nie pogorszył! Więcej w tym artykule: https://www.medme.pl/choroby/cukrzyca,110.html
Witold Jarmolowicz - Czw Sty 17, 2019 09:23

caroline94 napisał/a:
Niestety cukrzyca to strasznie podstępna choroba. Dieta i regularne badanie się są chyba najlepsze, by stan zdrowia się nie pogorszył! Więcej w tym artykule:

Nie mogłem się oprzeć, żeby nie zacytować resume tego artykułu. Komentować nie warto, dodam jedynie, że najwięcej cukrzyków jest właśnie w obszarze diety śródziemnomorskiej.
Cytat:
Do produktów zawierających duże ilości błonnika, a więc sprzymierzeńców cukrzyka, zaliczamy:
zboża z pełnego ziarna,
warzywa
świeże owoce.
Ważny jest natomiast sposób ich przygotowania – powinno się unikać:
warzyw rozgotowanych,

jarzynek z dodatkiem masła, mąki,
warzyw konserwowych (np. zamiast groszku konserwowego lepiej wybierać groszek mrożony).

Redukcji powinno ulec spożycie tłuszczy zwierzęcych (smalec, słonina, masło) na korzyść roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, wysokiej jakości margaryny). Należy również ograniczyć ilości tzw. tłuszczu zwierzęcego ukrytego w produktach spożywczych. Do pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe nasycone zaliczamy:

mięso wieprzowe,
wołowe,
baraninę,
dziczyznę
wszelkie wędliny niezależnie z jakiego mięsa przygotowane ( w tym również z drobiu !) typu: pasztety, parówki, mielonki, kiełbasy, kabanosy, salami,
tłusty nabiał: mleko powyżej 1,5% tł, sery żółte, topione, serki do smarowania, ser biały śmietankowy, tłusty, półtłusty, sery typu mozzarella, feta, pleśniowe.

Osoby z cukrzycą typu 2 oraz z nietolerancją glukozy muszą zwrócić szczególną uwagę na dietę. Najlepsza jest dieta zbliżona do śródziemnomorskiej,


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group