|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Choroby - Zaćma
dietajk - Pon Wrz 26, 2016 09:12 Temat postu: Zaćma U mnie cofnięcie zaćmy nastąpiło nieoczekiwanie. Z diety usunąłem pszenicę z powodu zapalenia mieszków włosowych (pomogło).
pogodny - Pon Wrz 26, 2016 11:44
Jakoś mi się nie chce wierzyć w to Twoje cofnięcie zaćmy
Agata10 - Śro Lis 02, 2016 15:48 Temat postu: Zaćma Wiesz, dietajk słyszałam o laserowym usuwaniu zaćmy, o używaniu środków farmakologicznych i nigdy nie słyszałam o tym, że zaćma tak sama z siebie może się cofnąć, jak wyeliminuje się pszenicę. Tak jak pogodny, wybacz, ale jakoś w to nie wierzę. Myśmy musieli babcię zapisać na zabieg do Czech, aby odzyskała zdrowy wzrok i to chyba jest jedyny sposób. W ogóle polecam wam przy okazji AlfaVision
Witold Jarmolowicz - Czw Lis 03, 2016 08:00
Standardem wiedzy jest, że zaćmę powoduje fruktoza, sorbitol i galaktoza.
Być może również gluten albo inne składniki pieczywa.
JW
maja90 - Czw Lis 03, 2016 10:35
Też wydaję mi się, że to mało prawdopodobne... Ale w sumie jestem ciekawa, czy mogło to mieć rzeczywiście jakiś wpływ. Kolejny dobry argument dla bezglutenowców
pogodny - Pon Lis 07, 2016 10:09
Panie Witoldzie, gdyby rzeczywiście były to tylko takie powody zaćmy to miałby ją każdy. A tak nie jest. Owszem, są to może czynniki ryzyka ale musi jeszcze pojawić się jakiś inny czynnik.
Witold Jarmolowicz - Pon Lis 07, 2016 10:32
pogodny napisał/a: | Panie Witoldzie, gdyby rzeczywiście były to tylko takie powody zaćmy to miałby ją każdy. A tak nie jest. Owszem, są to może czynniki ryzyka ale musi jeszcze pojawić się jakiś inny czynnik. | Predyspozycje.
Są ludzie długowieczni jadający podle i są ludzie którzy muszą żywić się dobrze, a i tak chorują.
JW
pogodny - Śro Lis 09, 2016 13:52
Trzeba pamiętać, że wszelkie choroby są patologią w działaniu organizmu, czymś co nie powinno się zdarzać. Dlatego też nie można generalizować i mówić, że ludzie mają predyspozycje do tego, żeby być odpornym na szkodliwe działanie sorbitolu. To raczej działa w drugą stronę - ludzie, którzy utracili odporność na takie substancje mogą chorować.
Witold Jarmolowicz - Pią Lis 11, 2016 08:25
W przypadku sorbitolu, który nie występuje w naturalnym pożywieniu, trudno mówić o utracie odporności na coś, do czego nigdy nie mieliśmy okazji się przystosować.
JW
dietajk - Czw Sty 19, 2017 13:07
To nie jest tyko mój przypadek:
http://walczozdrowie.blog...-xxi-wieku.html
http://www.glutenologia.p...-jesc-pszenice/
Robert1963 - Pią Lut 10, 2017 18:29 Temat postu: Zaćma Biochemia Harpera str. 237
Zarówno fruktoza, jak i sorbitol znajdują się w soczewce oka ludzkiego; ich stężenie w przypadku cukrzycy wzrasta, zatem mogą one uczestniczyć w patogenezie zaćmy cukrzycowej.
stomed01 - Czw Lis 22, 2018 11:56
Wątpię, że istnieje takie coś jak cofnięcie zaćmy. W większość przypadków konieczny zabieg lub operacja zaćmy w Czechach. Moja babcia skorzystała z oferty tej strony http://alfavision-zacma.pl/
kalarepa150 - Sob Mar 23, 2019 20:57
Podobno zaćmę można szybciej zoperować w Czechach?
Sandra01 - Nie Mar 24, 2019 10:19
Tak można. moja babcia miała operację w One Day Clinic to polska klinika w Ostrawie. Można zabieg refundować przez polski NFZ. A nie trzeba długo czekać. Dodatkowo personel mówi w języku polskim,więc to dla starszych osób bardzo duży plus. Po drugie w ramach ceny za zabieg gwarantują przywóz i nocleg ze śniadaniem.
|
|