www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Surowy dział - MASLo wiejskie

mleczko - Śro Cze 15, 2016 21:12
Temat postu: MASLo wiejskie
Zjadlem troche maselka wiejskiego.
Smak mnie odrzuca, dlaczego jest takie dziwne w smaku?
Maslo jakby trochę ukwaszone i nie smakuje zbytnio. Smak odrzuca troche..

Dlaczego?

EAnna - Śro Cze 15, 2016 22:14

mleczko napisał/a:
Zjadlem troche maselka wiejskiego.
Smak mnie odrzuca, dlaczego jest takie dziwne w smaku?
Maslo jakby trochę ukwaszone i nie smakuje zbytnio. Smak odrzuca troche..

Masło było źle wypłukane.
Mało kto wie, że masło powinno być płukane w ziarnie a nie tylko wygniatane.
Resztki serwatki (15-18% masła) powinny być zastąpione czystą wodą.
Jeżeli tego się nie zrobi lub zrobi byle jak, białka serwatkowe i resztki kazeiny zaczynają się rozkładać. Bakterie kwasu masłowego dodadzą jeszcze swoje "aromaty".
Poza tym ważna jest jakość śmietany, z której robione jest masło.
Musi być czysto sfermentowana lub idealnie sterylna - spasteryzowana.
Jednak najważniejsze jest płukanie w ziarnie a dopiero po tym wygniatanie.
Ostatnia woda powinna być idealnie czysta.

mleczko - Śro Cze 22, 2016 21:59

Dzięki bardzo!
gudrii - Czw Lip 28, 2016 11:53
Temat postu: Re: MASLo wiejskie
mleczko napisał/a:
Zjadlem troche maselka wiejskiego.
Smak mnie odrzuca, dlaczego jest takie dziwne w smaku?
Maslo jakby trochę ukwaszone i nie smakuje zbytnio. Smak odrzuca troche..

Dlaczego?

Jak wiejskie to może było robione z ukwaszonej śmietany po prostu? Tak jak się kiedyś robiło?

warzywniak - Nie Maj 17, 2020 17:52

Miałem okazje kilka razy skosztować masła wiejskiego. Niezastąpione w smaku jak dobrze zrobione

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group