www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Choroby - Epidemiologia raka

Witold Jarmolowicz - Nie Kwi 10, 2016 10:03
Temat postu: Epidemiologia raka
http://globalcancermap.com/


Niestety, ta mapa jest wzięta z sufitu. Wg mapy, w Japonii z powodu raka żołądka zmarło 13,5 osoby, natomiast wg danych Urzędu Statystycznego Japonii w rzeczywistości na tego raka w 2005 r. zmarło 40 osób, prawie trzy razy więcej. Kolejny astroturf.

http://www.stat.go.jp/dat.../y652415000.xls
JW

Witold Jarmolowicz - Nie Kwi 10, 2016 10:23

Cytat:
http://www.nature.com/bjc...l/6601511a.html
http://www.nature.com/bjc...df/6601511a.pdf
British Journal of Cancer (2004) 90,
Salt and salted food intake and subsequent risk of gastric cancer among middle-aged Japanese men and women
... Although stratification by study area, with varied salt intake and gastric cancer incidence, attenuated the observed clear associations with salt and salted foods, the frequency categories of highly salted foods such as salted fish roe and salted fish preserves were strongly associated with the risk in both sexes. Restriction of salt and salted food intake is a practical strategy to prevent gastric cancer in areas with high risk.

JW

vvv - Nie Kwi 10, 2016 11:36

http://s14.postimg.org/wj3z4tept/zn1.png

Napisałbym, że w Polsce, ale to chyba widać.

Kangur - Wto Kwi 12, 2016 19:24

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Cytat:
http://www.nature.com/bjc...l/6601511a.html
http://www.nature.com/bjc...df/6601511a.pdf
British Journal of Cancer (2004) 90,
Salt and salted food intake and subsequent risk of gastric cancer among middle-aged Japanese men and women
... Although stratification by study area, with varied salt intake and gastric cancer incidence, attenuated the observed clear associations with salt and salted foods, the frequency categories of highly salted foods such as salted fish roe and salted fish preserves were strongly associated with the risk in both sexes. Restriction of salt and salted food intake is a practical strategy to prevent gastric cancer in areas with high risk.

JW

Popatrzyłem na mapę rozkładu choroby raka na świecie i zwróciłem uwagę na Mongolię na kontynencie azjatyckim, która się wyróżnia w tym rejonie.
Sprawdziłem ile produktów mlecznych tam się spożywa i uzyskałem potwierdzenie, ze nadmiar wapnia i soli powoduje raka.
Opisuje to N.M. Przewalski w książce "Mongolia i Kraj Tangutów"

Cytat:
He never drinks cold water, but always prefers brick-tea, a staple article of consumption with all the Asiatic nomads. It is procured from the Chinese, and the Mongols are so passionately fond of it that neither men nor women can do without it for many days. From morning till night the kettle is simmering on the hearth, and all members of the family constantly have recourse to it. It is the first refreshment offered to guests.
“The mode of preparation is disgusting: the vessel in which the tea is boiled is never cleansed, and is occasionally scrubbed with argols, i.e. dried horse or cow dung. Salt water is generally used, but if unobtainable, salt is added. The tea is then pared off with a knife or pounded in a mortar, and a handful of it thrown into the boiling water, to which a few cups of milk are added. To soften the brick-tea, which is sometimes as hard as a rock, it is placed for a few minutes among hot argols, which imparts a flavor and aroma to the whole beverage. …………..
…………………………..
“The food of the Mongols also consists of milk prepared in various ways, either as butter, curds, whey or koumiss. The curds are made from the unskimmed milk, which is gently simmered over a slow fire, and then allowed to stand for some time, after which the thick cream is skimmed off and dried, and roasted millet often added to it. The whey is prepared from sour skimmed milk, and is made into small dry lumps of cheese. Lastly, the koumiss is prepared from mares’ or sheep’s milk; all through the summer it is considered the greatest luxury, and Mongols are in the habit of constantly riding to visit their friends and taste the koumiss till they generally become intoxicated. They are all inclined to indulge too freely, although drunkenness is not so rife with them as it is in more civilized countries. - See more at: http://www.westonaprice.o...h.x153uOoG.dpuf



Mongoł nigdy nie pije zimnej wody i zawsze woli herbatę. Wszyscy azjatyccy koczownicy używają prasowana chińską herbatę. Mongoły pasjonują się tym napojem; ani mężczyźni, ani kobiety nie mogą obejść się bez niej przez kilka dni. Od rana do nocy czajnik jest na wolnym ogniu na kominku i wszyscy członkowie rodziny nieustannie korzystają z niego. Jest to pierwszy orzeźwiający napój oferowany dla gości.
Sposób przygotowania jest obrzydliwy: naczynie, w którym herbata jest gotowana jest brudne i jest czasami szorowane suszonym łajnem konia lub krowy. Powszechnie używa się słoną wodę, a w przypadku jej niedostępności dodaje się sól. Herbata jest następnie strugana nożem albo ucierana w moździerzu i garść takiej herbaty wrzuca się do wrzącej wody, do której dodaje się kilka filiżanek mleka. Aby zmiękczyć kostkę herbaty, która czasami jest tak twarda jak skała, umieszcza się ją na kilka minut między gorącym łajnem konia lub krowy, co dodaje smaku i aromatu dla całego napoju. ...

………W diecie Mongołów również mleko spożywa się na różne sposoby; masło, twarogi, serwatki lub kumys. Do twarogu dodaje się często prażone proso. Serwatkę robi się z odtłuszczonego kwaśnego mleka i umieszcza ją w suchych kostkach sera. Kumys jest robiony z mleka owczego lub klaczy; przez całe lato jest uważany za największy luksus, a Mongołowie mają w zwyczaju stale odwiedzić swoich przyjaciół i upijać się kumysem. Pjanstwo jednak nie jest tak powszechne jak to jest w krajach bardziej cywilizowanych.
- Zobacz więcej: http://www.westonaprice.o...h.x153uOoG.dpuf

gruby - Wto Kwi 12, 2016 21:53

Janie
Weź pod uwagę ze przez wieki do końca lat 70-tych, mleko było u nas podstawą wyżywienia pospólstwa a przypadków raka było znacznie mniej niż obecnie.
Uważam że w przypadku Mongołów nie mleko jest przyczyną problemów a garbniki wyciągane z herbaty.

Witold Jarmolowicz - Śro Kwi 13, 2016 00:23

Generalnie wszyscy Mongołowie, również chińscy i japońscy, chorują kilkakrotnie częściej na raka żołądka i wątroby niż Europejczycy. Do dziś nie jest jasne, dlaczego.
Badania japońskich uczonych na szczurkach wykazały, że rozwojowi raka sprzyja żywienie ryżem i niska zawartość witamin z grupy B, natomiast europejski chleb, w którym było więcej witamin, tego nie powodował. Ponadto, jedzą tam mało warzyw.
http://www.dobradieta.pl/...p=230026#230026
JW

Witold Jarmolowicz - Śro Kwi 13, 2016 09:37

Niestety, ta mapa jest wzięta z sufitu. Wg mapy, w Japonii z powodu raka żołądka zmarło 13,5 osoby, natomiast wg danych Urzędu Statystycznego Japonii w rzeczywistości na tego raka w 2005 r. zmarło 40 osób, prawie trzy razy więcej. Kolejny astroturf.

http://www.stat.go.jp/dat.../y652415000.xls
JW

gudrii - Czw Kwi 21, 2016 00:12

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Generalnie wszyscy Mongołowie, również chińscy i japońscy, chorują kilkakrotnie częściej na raka żołądka i wątroby niż Europejczycy. Do dziś nie jest jasne, dlaczego.
Badania japońskich uczonych na szczurkach wykazały, że rozwojowi raka sprzyja żywienie ryżem i niska zawartość witamin z grupy B, natomiast europejski chleb, w którym było więcej witamin, tego nie powodował. Ponadto, jedzą tam mało warzyw.
http://www.dobradieta.pl/...p=230026#230026
JW

Żywienie ryżem sprzyja rozwojowi raka :| Ma Pan może linka do tego konkretnego badania? Interesuje mnie jaki był skład pokarmu tych szczurków

Witold Jarmolowicz - Czw Kwi 21, 2016 00:58

gudrii napisał/a:
Żywienie ryżem sprzyja rozwojowi raka :| Ma Pan może linka do tego konkretnego badania? Interesuje mnie jaki był skład pokarmu tych szczurków

Niestety, teraz te prace stały się płatne. Dostępny jest abstract
http://jn.nutrition.org/content/44/3/345.full.pdf
albo mój artykuł:
http://www.dobradieta.pl/...p=230026#230026
JW

Witold Jarmolowicz - Czw Kwi 21, 2016 19:25

Jest jeszcze taka praca Sugiury
http://cancerres.aacrjour...3.full.pdf+html
JW

gudrii - Sob Maj 07, 2016 07:11

Dziękuję za linki
pogodny - Pon Maj 09, 2016 10:04

Dobrze rozumiem, że 1/4 wszystkich zgonów w Polsce to z powodów nowotworów?
Witold Jarmolowicz - Wto Maj 10, 2016 07:39

pogodny napisał/a:
Dobrze rozumiem, że 1/4 wszystkich zgonów w Polsce to z powodów nowotworów?
Dokładnie. W 2010 roku w Polsce na 100 000 ludności były 982 zgony, w tym 249 zgonów z powodu nowotworów i 452 osoby z powodu chorób układu krążenia.
http://stat.gov.pl/cps/rd...zny_rp_2012.pdf
JW

Sentinel - Śro Sie 30, 2017 21:25

https://www.wprost.pl/178882/Znikajace-nowotwory

http://www.nytimes.com/20...lth/27canc.html

https://theconversation.com/why-do-some-cancers-suddenly-disappear-57226

https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC3320224/

https://theconversation.com/survival-of-the-fittest-how-brain-tumours-adapt-through-complex-ecosystems-43941

Sentinel - Nie Wrz 10, 2017 16:54

Jak mawiają Rosjanie "biez wodki nie rozbieriosz".
http://pulsmedycyny.pl/25...hol-zabija-raka

vvv - Śro Wrz 13, 2017 14:29

Jakby już było, choć bez strzykawki:
http://www.igya.pl/terapie-naturalne/oczyszczanie/603-metoda-leczenia-raka-mikoaja-wiktorowicza-szewczenki.html
http://www.igya.pl/terapi...szewczenki.html

8)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group