|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Przepisy - Naleśniki z syropem klonowym
Antonina - Czw Cze 18, 2015 10:31 Temat postu: Naleśniki z syropem klonowym Uwielbiam słodkie! Jednak zdaje sobie sprawę z tego, że biały cukier jest ogromnie szkodliwy dla naszego organizmu. Dlatego od kilku już lat całkowicie z niego zrezygnowałam i staram się go omijać bardzo szerokim łukiem
Przerzuciłam się za to na najzdrowszy słodzik na świecie - syrop klonowy. Będąc kiedyś w Anglii spróbowałam tego przepysznego syropu i wracając do Polski byłam zaopatrzona w kilka jego butelek, które starczyły mi na bardzo długo. Jednak kiedy się skończyły pojawił się dylemat, gdzie w Polsce można kupić syrop klonowy, którego cena nie przysporzy nam bólu głowy? Weszłam na sklep biosyrop i od tamtego czasu jestem od nich stałą klientką!
Przepis na naleśniki z syropem klonowym, jest banalnie prosty i nawet osoby, które mają opory przed przebywaniem w kuchni, będą mogły poświęcić te 25 minut na przygotowanie pysznych pancake'sów
Co potrzebujesz:
- Syrop klonowy
- 200 g mąki
- 2 jajka
- łyżeczkę sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- truskawki i maliny
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, masło, maślankę, jaja, sodę oczyszczoną i wszystko to miksujemy na gładką masę mikserem. Następnie rozgrzewamy patelnię i tworzymy naleśniki Po smażeniu dekorujemy truskawkami i malinami i polewamy syropem klonowym.
Raz na jakiś czas można zaszaleć i zjeść naleśniki Smacznego! Dajcie znać, czy też czasem się na nie skusicie
Witold Jarmolowicz - Czw Cze 18, 2015 20:36
Co to za totalna bzdura.
Dobry cukier, to wyrzucony cukier.
Wyrzucony do balonu z winem co najwyżej.
Nie ma zdrowego cukru, nawet w owocach i miodzie!
JW
pogodny - Śro Lip 08, 2015 11:32
Jednak cukier w owocach "troszkę" inaczej oddziałuje na nasz organizm niż zwykły, biały cukier, więc nie tak do końca zgodziłbym się z Twoją opinią
Witold Jarmolowicz - Czw Lip 09, 2015 08:36
Odrobina licealnej chemii nie zawadzi.
W owocach głównym cukrem jest mieszanina fizyczna glukozy i fruktozy, natomiast w cukrze białym fruktoza i glukoza są połączone wiązaniem chemicznym. To wiązanie stanowi problem dla osób nie mających sacharazy, enzymu rozbijającego sacharozę do składowych cukrów: glukozy i fruktozy.
Wszyscy pozostali, 99% ludzi, trawią biały cukier do cukrów składowych i dalej jest to samo, co w owocach, mieszanina fruktozy i glukozy.
JW
boolt - Wto Sie 02, 2016 11:09
Ja natomiast po wielu latach w końcu się przekonałem do naleśników ze szpinakiem(coś w tyn stylu https://www.przepisy.pl/p...ze-szpinakiem-3 ) i muszę przyznać, żałuję..., że nie przekonałem się wcześniej Zdrowe, odżywcze i smaczne polecam każdemu.
A odnośnie cukru, to ciężko go wyeliminować całkowicie z diety, ale zastępowanie go jakimiś słodzikami to chyba nie jest dobry pomysł:)
Pozdrawiam serdecznie!
pogodny - Pią Sie 12, 2016 10:28
Naleśniki z białym serem i szpinakiem są naprawdę dobre, a co do cukru, to dość oczywiste, że lepiej jest go unikać. ;p
gudrii - Sob Sie 13, 2016 19:23
pogodny napisał/a: | Naleśniki z białym serem i szpinakiem są naprawdę dobre, a co do cukru, to dość oczywiste, że lepiej jest go unikać. ;p |
Wiadomo że są smaczne. Moja wersja wyglądałby tak że są to BARDZO cienkie naleśniki, z olbrzymią ilością sera i adekwatną szpinaku (który wcześniej był uduszony z cebulką i ziołami na papkę).
joonek9 - Czw Paź 06, 2016 22:57
Witold Jarmolowicz napisał/a: | Odrobina licealnej chemii nie zawadzi.
W owocach głównym cukrem jest mieszanina fizyczna glukozy i fruktozy, natomiast w cukrze białym fruktoza i glukoza są połączone wiązaniem chemicznym. To wiązanie stanowi problem dla osób nie mających sacharazy, enzymu rozbijającego sacharozę do składowych cukrów: glukozy i fruktozy.
Wszyscy pozostali, 99% ludzi, trawią biały cukier do cukrów składowych i dalej jest to samo, co w owocach, mieszanina fruktozy i glukozy.
JW |
Cukier to cukier ale jego pochodzenie nie jest bez znaczenia. Chyba zgodzisz się, że zdrowsze będzie jeśli dodamy miód zamiast cukru.
Witold Jarmolowicz - Pią Paź 07, 2016 08:28
joonek9 napisał/a: | Cukier to cukier ale jego pochodzenie nie jest bez znaczenia. Chyba zgodzisz się, że zdrowsze będzie jeśli dodamy miód zamiast cukru. | W ogóle nie należy dosładzać niczym, a produkty słodkie w smaku należy spożywać sporadycznie, tak, jak sporadycznie spożywa się alkohol.
JW
|
|