www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Przepisy - Romantyczna kolacja

zzdobyy - Pią Mar 07, 2014 15:43
Temat postu: Romantyczna kolacja
Podajcie pomysły na romantyczną kolację dla żony: ) Chciałbym jej zrobić niespodziankę, ale niestety nigdy wcześniej nie organizowałem tego typu kolacji. Może z własnego doświadczenia coś polecicie? Mamy z żoną po 24 lata.
SwojskaPiwniczk - Pon Mar 10, 2014 18:41

Na pewno dobre wytrawne lub słodkie wino- to obowiązkowo pozycja do każdej romantycznej kolacji. Potem przystawka- polecam delikatną sałatkę,przepisy znajdziesz w tym dziale na forum,poszukaj. Jako danie główne spaghetti- proste do wykonania ale za to bardzo smaczne:)
piotrkowska8 - Wto Mar 11, 2014 10:37

Na gotowaniu się nie znam , ale ja przygotowałabym coś mało czasochłonnego np. kurczaka w ziołach, A może Spagetti? Nie wyobrażam sobie romantycznej kolacji bez czerwonego wina. Jeżeli mam coś polecić to albo Carlo Rossi albo Tamaya Merlot z Domu Wina.
jan.swi - Czw Mar 13, 2014 12:06

Przystawka - Krem z Brokułów
2 brokuły gotujesz, bach do 1 litra rosołku, blendujesz, dodajesz koperek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz a po przelaniu do miseczki bach kleks śmietany

Danie Główne - Steki z polędwicy wołowej z kapustą zasmażaną z grzybami
Grzyby suszone namoczyć półgodziny wcześniej w około litrze wody, kapuchę kiszoną (bardzo dobra jest w lidlu w puszce, idealna chrupkość i kwasowość) odcedzamy, sok do gara, kapucha na deskę i kroimy ją na 3-4 cm tak żeby nie ciągła się po brodzie w trakcie jedzenia ;-) , bach do gara, woda z grzybów bach do gara, grzyby kroimy, bach do gara gotujemy do odpowiadającej nam miękkości,

Steki to danie w 5 minut ;-) polędwice kroisz na plastry grubości kciuka (2,5cm) lekko solisz i pieprzysz, na patelni rozgrzewasz najlepiej masło klarowane ew. smalec lub łój bach na patelnie teraz zależy jakie chcesz krwiste (rare) 1 min, różowe (medium) 2 min, wypieczony (well done) 3 min z każdej strony z zegarkiem w ręku. Czyli jak chcesz medium 2 minuty jedna, 2 minuty druga strona. Po usmażeniu dajesz na talerz żeby odpoczęły ;-) Danie w 5 minut ;-)

Kończysz kapuchę! Cała dobroć która została na patelni bach do kapuchy, dodajesz łyżkę stołową mąki i mieszasz energicznie aż wszystko zgęstnieje kosztujesz doprawiasz solą do smaku ;-) Bach wszystko na talerze.

Łakoć: Idź na łatwiznę kup jakiś torcik coppenrath und wiese, nie są takie słodkie jak z normalnych cukierni, naprawdę dobre w smaku cenowy wychodzi tak samo lub taniej.

Każdej pannie która skosztowała mojej kuchni miękną kolana :-D Wcinają jakby nie jadły od miesiąca (w sumie to prawda, chude jogurciki hehehe ;-) cały sekret w tym żeby nie mówić ile to ma kalorii (dietetyczne, chude bo bez panierki ;-) bo po pierwszym szoku nie będą jeść przez najbliższe 2 ;-)

EAnna - Czw Mar 13, 2014 12:19

jan.swi napisał/a:
na patelni rozgrzewasz najlepiej masło klarowane ew. smalec lub łój

Aby steki się udały i nie odparowały soków, należy patelnię tylko lekko posmarować tłuszczem.
Patelnia powinna mieć bardzo grube dno i być dobrze rozgrzana.
Jeżeli plastry polędwicy lub rostbefu damy na tłuszcz to zaczyna się pryskanie na całą kuchnię i plaster mięsa cienieje.
Solą przyprawiamy po usmażeniu. Grubym pieprzem przed smażeniem.

jan.swi - Czw Mar 13, 2014 13:21

taki urok smażenia że pyrska, musi być warstwa 2-3 mm tłuszczu w przeciwnym razie mięso przypali się od patelni. To że mięso zbrązowieje jest pożądaną cechą. Soczystością nie ma problemu, stek jest mięciutki i rozpływa się w ustach. Sole i pieprze przed smażeniem. Różnica będzie taka że przed mamy przyprawioną skórkę, a po grudy soli na steku.

Steki można zrobić nawet w frytkownicy wtedy nie pyrska ;-) , po rozgrzaniu na maxa wrzucamy na 2 minuty i gotowe istotny jest jednak tłuszcz.

EAnna - Czw Mar 13, 2014 14:31

jan.swi napisał/a:
taki urok smażenia że pyrska, musi być warstwa 2-3 mm tłuszczu w przeciwnym razie mięso przypali się od patelni

No, jak się ma dziadowską patelnię i tylko takie doświadczenia :]
Mnie nie musisz wierzyć bo mnie nie znasz. Napisałam ripostę ponieważ sposób smażenia, który podałeś, dość prymitywnym jest a inni mogą przyjąć go za dobrą monetę.
Poszukaj filmików w sieci jak robią befsztyki w obu Amerykach.
Przygotowanie patelni powinno być takie jak do smażenia omletów (prawdziwych).

emilkalove - Sob Kwi 19, 2014 13:54

Kiedyś przygotowałam pyszne ciabatki na kolację, składające się z świeżo zrobionego pesto, mozzarelli i pomidorów. Taką kanapkę zapiekłam jeszcze przez 10 min w piekarniku.
SwojskaPiwniczk - Śro Lip 16, 2014 11:47

Minęło już trochę czasu,wiec jeżeli zaglądasz na forum to napisz chociaż czy kolacja sie udała oraz na jakie przepisy ostatecznie padło. Czekamy na Twoją odpowiedź:)
emilkalove - Wto Lip 22, 2014 11:28

Może ja dodam, że mój partner przygotował mi kolację - niespodziankę a na niej spaghetti carbonara, w którym się zakochałam podczas wakacji w Toskanii. Co prawda nie wyszło idealnie, ale i tak byłam bardzo zaskoczona jego zaangażowaniem.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group