www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Choroby - enzymy i nietolerancje pokarmowe

m509 - Czw Wrz 26, 2013 13:13
Temat postu: enzymy i nietolerancje pokarmowe
W jaki sposób można sprawdzić czy ma się wszystkie enzymy do poprawnego trawienia btw, gdyż obawiam się że mój przewód pokarmowy nie radzi sobie ze wszystkimi produktami.

Ogólnie węgle, podejrzewałem gluten, ale i te bez glutenu jak gryczana czy ryż również zalegają w jelitach i czuje pieczenie w lewym dolnym boku (ok miednicy lub pachwiny), również przy owocach zachodzą problemy gastryczne. Teraz na lc przy B i T także czasem pojawia się pieczenie z lewej strony.
Z własnych obserwacji zauważyłem że kiepsko trawie węgle czyli zboża owoce itp, białko, sam nie wiem, na pewno nie służy laktoza i ogólnie mleczne. Tłuszcze raczej ok.

Zwracam uwagę, co mówi moje ciało i stąd wiele wątpliwości nawet do pokarmów które aktualnie spożywam na lc, dlatego zbieram na testy nietolerancji pokarmowych które są robione z poznaniu- koszt ok 1500zł, gdyż już sam nie wiem czy mogę jeść pewne produkty które przecież mogą mi zniszczyć mój przewód pokarmowy, póki co nie dając objawów np wieprzowina, jajka, pomidory itp (w razie nietolerancji)

Witold Jarmolowicz - Pią Wrz 27, 2013 11:19
Temat postu: Re: enzymy i nietolerancje pokarmowe
m509 napisał/a:
W jaki sposób można sprawdzić czy ma się wszystkie enzymy do poprawnego trawienia btw, gdyż obawiam się że mój przewód pokarmowy nie radzi sobie ze wszystkimi produktami.
Wszystkich enzymów nie da się sprawdzić, bo naukowcy nie mają zielonego pojęcia, ile tego jest i długo mieć nie będą.
Najczęściej palenie w brzuchu powodują właśnie owoce, mleczne, soczki, cukier, ciasteczka, nadmiar węglowodanów.
Najrzadziej występują nietolerancje wołowiny, wieprzowiny i ryżu (w Europie).
JW

m509 - Pią Paź 11, 2013 19:10

dziękuje za odpowiedź. W takim razie jak postawić diagnozę oprócz własnych subiektywnych obserwacji? w jaki sposób postawić diagnozę- testy z krwi są coś warte, czy może pomóc tylko np gastroskopia?
Witold Jarmolowicz - Pią Paź 11, 2013 19:17

Przede wszystkim subiektywne obserwacje tego, co szkodzi, potem testy z krwi a na końcu gastroskopia, jeżeli nic się nie poprawi. Gastroskopia ma sens, jeżeli odkrywa coś dla chirurga. W innych przypadkach gastrolog stwierdza jakiś stan zapalny, który pacjent i tak odczuwa bez badania.
JW

koffin - Wto Wrz 02, 2014 18:16

1. Jak zwiększyć enzymy(tabletki czy jakieś produkty-ale jakie? figi niby zawierają enzymy) co jeść, jak postępować?
2.Napisał Pan że na ryż występują największe nietolerancje w Europie. Również wołowina i wieprzowina potrafi uczulić. Odnośnie wołowiny- miał Pan na myśli wołowinę z krowy czy z byka?

Witold Jarmolowicz - Czw Wrz 04, 2014 09:59

koffin napisał/a:
1. Jak zwiększyć enzymy(tabletki czy jakieś produkty-ale jakie? figi niby zawierają enzymy) co jeść, jak postępować?
2.Napisał Pan że na ryż występują największe nietolerancje w Europie. Również wołowina i wieprzowina potrafi uczulić. Odnośnie wołowiny- miał Pan na myśli wołowinę z krowy czy z byka?

Mam na myśli każdą wołowinę. Z tym, że samce jądrzaste każdego gatunku zwierząt zazwyczaj bardziej capią. :)
W Europie nietolerancja ryżu występuje rzadko. To w krajach dalekiego wschodu spotyka się tę nietolerancję. Tam, gdzie jedzą dużo ryżu.
JW

koffin - Czw Wrz 04, 2014 14:06

Rzeczywiście :)

Nietolerancja występuję, ponieważ dużo jedzą ryżu. Ryż to zboże, pół zboże czy trawa?
Czy nietolerancja bierze się z częstego jedzenia wszystkich pokarmów czy dotyczy to tylko zbóż, pół zbóż?

Witold Jarmolowicz - Śro Lut 21, 2018 19:35

Zadałem sobie wreszcie trud i oszacowałem częstość występowania poszczególnych produktów wśród wyników z badań nietolerancji pokarmowych metodą enzymatyczną.
Wyszło mniej więcej tak, w przybliżeniu, ale oddaje to rząd wielkości:
pszenica 80%
całe jajka 78%
mleko krowie 59%
drożdże 58%
kukurydza 44%
gluten 31%
różne orzechy 29%
strączkowe 28%
żyto, owies 18%
ryż, kurczaki 15%
ryby, ziemniaki, imbir 8%
seler, soja 5%
warzywa różne 1%

Jak widać, to nie gluten, ale w ogóle białka pszeniczne uczulają, więc precyzyjne diagnozowanie celiakii przez służby medyczne nie ma sensu, bo nietolerancja glutenu występuje trzykrotnie rzadziej, a pszenica jest wszędzie.
Przykra wiadomość dla ortodoksów, to to, że całe jajka też bardzo często uczulają. Czy same żółtka są lepsze, nie wiadomo. Tutaj pozostaje tylko wiara.
Zaskakujące jest, że drożdże często uczulają, a przecież są uznawane, szczególnie przez wegetarian, za pożywne.
No i kukurydza 44%, to uczulające barachło, pomimo, że zboże bezglutenowe. Bezmyślnie jest zalecane w celiakii.
W podręcznikach powszechnie przedstawia się seler, jako warzywo uczulające. To kit, bo co prawda seler pięć razy częściej występuje, niż inne warzywa, ale 5% to znacznie mniej, niż np. powszechnie zalecane kurczaki z 15%.

Czego ani razu nie wykryliśmy, jako alergenu? Czerwonych mięs, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny.
No comment.

JW

PS. Poza testami, raz w życiu spotkaliśmy osobę z uczuleniem na smalec i raz na masło. Tylko tyle!
Wg US FDA margaryny miękkie powodują tysiące ciężkich zawałów serca co rok.

figa - Czw Lut 22, 2018 02:22

Jak zrozumiałam ,jajka gorsze od padlinki.???dla mnie wielkie zaskoczenie.
a sery?????wędliny????
Propo?? a może uczulenie jest związane z trawieniem???
Zdecydowanie wole jajka ,z mięsem i wędlinami mam problem,
chyba ,ze zmielone surowe [boje się a podjadam]

Witold Jarmolowicz - Czw Lut 22, 2018 09:10

To jest statystyka indywidualnych nietolerancji, a nie jakości pożywienia. Jeżeli dana osoba toleruje jakieś produkty, to nie ma przeciwwskazań. Z tym, że przetworów mlecznych z wielu powodów wszyscy powinni unikać, nawet, jeżeli nie mają nietolerancji. Wędliny z kolei zawierają konserwanty. Zresztą nie tylko wędliny, ale wszystkie przetworzone produkty. Jeżeli ma Pani wątpliwości, to proszę zrobić test nietolerancji.
Statystyka jest przybliżona, ale i tak bardzo znacząca. Wnioskiem z niej jest, że nasi przodkowie najbardziej przystosowali się do jedzenia czerwonego mięsa i jakichś warzyw-korzonków a najmniej do pszenicy. Jajek i mleka w dawnych czasach nie mieli.
JW

kalarepa150 - Pon Mar 12, 2018 13:13

ja miałam bardzo podobny problem, z tymże ja cierpię na zespól jelita wrażliwego... i muszę metodą prób i błędów wyszukać składników co mi szkodzi a co nie... do tego stosuje preparat intesta bod zieki niemu czuję się trochę lepiej, ale i tak z dietą przewalone, zjem cos co nie jest dla mnie przeznaczone i koniec... cały dzień zawalony :(

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group