www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Diety niskowęglowodanowe - "Każdy rodzaj pieczywa jest niezdrowy"

tadwoj - Nie Sty 27, 2013 12:12
Temat postu: "Każdy rodzaj pieczywa jest niezdrowy"
http://www.polskieradio.p...-jest-niezdrowy
Piotrx - Nie Sty 27, 2013 14:38
Temat postu: Re: "Każdy rodzaj pieczywa jest niezdrowy"
tadwoj napisał/a:
http://www.polskieradio.pl/9/306/Artykul/768610,Kazdy-rodzaj-pieczywa-jest-niezdrowy


Czyli Pan Bóg nas nie oszukał dając nam chleb, do jedzenia, to my próbujemy Go oszukiwać modyfikując jedzenie.

Hannibal - Nie Sty 27, 2013 14:40

A kto taki kit wciska, że Bóg dał na chleb?
Chleb to ludzie sami sobie wytworzyli.
Dał nam zwierzaki i rośliny do jedzenia. That's it.

Piotrx - Nie Sty 27, 2013 14:44

Hannibal napisał/a:
A kto taki kit wciska, że Bóg dał na chleb?
Chleb to ludzie sami sobie wytworzyli.
Dał nam zwierzaki i rośliny do jedzenia. That's it.


miałem na myśli Nowy Testament i Jezusa.

Hannibal - Nie Sty 27, 2013 14:50

Piotrx napisał/a:
miałem na myśli Nowy Testament i Jezusa.

masz raczej na myśli kler, który wiele rzeczy przeinaczył i swoje dodał
jeśli istniał Jezus to on ma się raczej nijak do Kościoła

Anonymous - Nie Sty 27, 2013 15:51

Cytat:
miałem na myśli Nowy Testament i Jezusa


"na początku"
"Bóg sprawił, że wyrosło z ziemi wszelkie drzewo ponętne dla wzroku i dobre, by mieć z niego pokarm,..., Z każdego drzewa ogrodu możesz jeść do syta. "

"po"
"Wszelkie poruszające się zwierzę, które żyje, może służyć wam za pokarm. Tak jak zieloną roślinność daję wam to wszystko.  Tylko mięsa z jego duszą — jego krwią — nie wolno wam jeść. "

Jezus - "  Daj nam dzisiaj naszego chleba na ten dzień , ..."

W Biblii słowo „chleb” niekiedy odnosi się ogólnie do pokarmu.

Hebrajczycy do wyrobu chleba używali na ogół mąki pszennej lub jęczmiennej. Pszenica była droższa, więc ludzie często musieli się zadowolić chlebem jęczmiennym.
Mąka z moździerza była dość grubo utarta.
Zazwyczaj codziennie mielono zboże i pieczono świeży chleb; często były to przaśniki (hebr. maccáh).
Mąkę po prostu mieszano z wodą i wyrabiano ciasto bez dodawania zakwasu.

Przy pieczeniu chleba na zakwasie na ogół używano kawałka ciasta zostawionego z poprzedniego wypieku. Rozrabiano go z wodą, mieszano z mąką, a następnie wyrabiano i odstawiano do wyrośnięcia .

ale ... " Jest napisane: ‚Nie samym chlebem ma żyć człowiek, lecz każdą wypowiedzią, która przechodzi przez usta Jehowy’”.

Dar

Anonymous - Nie Sty 27, 2013 16:39

Hannibal napisał/a:
A kto taki kit wciska, że Bóg dał na chleb?
Chleb to ludzie sami sobie wytworzyli.
Dał nam zwierzaki i rośliny do jedzenia. That's it.

Czyli między innymi chleb.
Mój dentysta ostatnio powiedział, że teraz nawet dwulatki mają próchnicę!
On, co ciekawe obwinia o to współczesny chleb.

Piotrx - Nie Sty 27, 2013 18:25

Hannibal napisał/a:
Piotrx napisał/a:
miałem na myśli Nowy Testament i Jezusa.

jeśli istniał Jezus


Żartujesz sobie, czy taką głupotę walnąłeś? Przecież jest cała masa dowodów historycznych.

zyon - Nie Sty 27, 2013 18:53

Hannibal napisał/a:
Piotrx napisał/a:
miałem na myśli Nowy Testament i Jezusa.

masz raczej na myśli kler, który wiele rzeczy przeinaczył i swoje dodał
jeśli istniał Jezus to on ma się raczej nijak do Kościoła

+`1.
Dalbym ci soga jakbym mogl ;)

Joannaż - Wto Sty 29, 2013 05:21

chleb i wino.

Właśnie chleb zakwaśniak się piecze u mnie , ale nie wyrósł dobrze przez noc, coś rzeście Tu zaczarowali ;) hehe, żartuję, dałam po raz pierwszy samej mąki pszennej (i to z tych "tańszych") - pewnie dlatego. Teraz szukając wątku na temat mąk(męka, mąka, maki), trafiłam na ten. Zastanawiam się która jest lepsza do chleba : pszenna czy żytnia.
coś czuję, że pszenica, bo to wyjątek , jak pszczoła :D
A zakwas, to niebawem swój zrobię, bo ten co mam to od koleżanki i już starawy chyba.
;)

Marzy mi się chlebek z mąki z ziarna własnego zasiewu... z prawdziwego młyna i prawdziwiego ognistego pieca nie piekarnika :) Ah. Slow.ianie
Dzielę się chlebem z RODziną i Przyjaciółmi.
Zrozumienie.
Dziękuję.
:)

http://youtu.be/LCv_fwvHr6M?t=5m1s


edycja: apropo, jak macie jakiś sprawdzony przepis na zakwas do chleba, to poproszę thx

vvv - Wto Sty 29, 2013 12:08

sinsemilla napisał/a:
apropo
Tybetański http://www.yowangdu.com/t...read-balep.html

xvk - Wto Sty 29, 2013 13:48

sinsemilla napisał/a:
jak macie jakiś sprawdzony przepis na zakwas do chleba

Nie mam swojego sprawdzonego, bo nie jem już chleba. Ale może przyda Ci się blog, który niedawno odkryłam. Dziewczyna sprawdziła i zapisała chyba 100 przepisów na same chleby i bułki, to pewnie zna się na rzeczy :)
Chyba prowadzi też warsztaty z pieczenia.
Ja sobie tylko poczytałam i musi mi wystarczyć :P

http://pracowniawypiekow..../02/zakwas.html
http://pracowniawypiekow....k-po-kroku.html

smacznego :)

Na święta piekłam piernik wg jej przepisu:
http://whiteplate.blogspo...koladowa-z.html

zyon - Wto Sty 29, 2013 13:51
Temat postu: Re: "Każdy rodzaj pieczywa jest niezdrowy"
tadwoj napisał/a:
http://www.polskieradio.pl/9/306/Artykul/768610,Kazdy-rodzaj-pieczywa-jest-niezdrowy

Czekalem na te ksiazke :viva: Czekam jeszcze na "The Vegetarian Myth" Lierre Keith.
Pieczywo to ZLOooo :D

vvv - Wto Sty 29, 2013 20:08

vvv napisał/a:
Tybetański
albo tak: http://www.youtube.com/watch?v=N--a2OuPLok#t=209s
Herkimer - Wto Sty 29, 2013 20:32

vvv napisał/a:


albo tak: http://www.youtube.com/watch?v=N--a2OuPLok#t=209s


Uzdolniony Chińczyk. Chłopak, jak widać, ma talent. Przyjemnie było to zobaczyć.

Widziałam niedawno urywek filmu w telewizji z człowiekiem, który potrafił zejść po ścianie zewnętrznej budynku z 10 piętra, bez lin, mało tego, bez żadnej asekuracji, bez butów. Szkoda, że nie potrafię tego odnaleźć w necie. Szedł jakby mu tylko w ekranie zamieniono podłogę ze ścianą. To już jest najwyższy stopień wtajemniczenia :pada:

vvv - Wto Sty 29, 2013 21:02

Herkimer napisał/a:
bez lin
Liny może nie widać, ale zawiesie na końcu filmu widać w odbiciu. :-x
http://www.youtube.com/watch?v=ltUZRZoj1Dw

vvv - Wto Sty 29, 2013 21:36

Herkimer napisał/a:
Chłopak, jak widać, ma talent
Tu też kawał solidnej roboty:
http://www.youtube.com/watch?v=PKqMVv0Pysw

Herkimer - Wto Sty 29, 2013 22:17

vvv napisał/a:
Herkimer napisał/a:
Chłopak, jak widać, ma talent
Tu też kawał solidnej roboty:
http://www.youtube.com/watch?v=PKqMVv0Pysw


Chciałabym powiedzieć, że to jest niemożliwe, a przecież nie ma rzeczy niemożliwych dla umysłu :) Fantastyczne. To musi być połączenie hipnozy z działaniem energii :D Chyba coś przekombinowałam. Mogę powiedzieć tylko - Brawo!
Dziękuję za odnalezienie tego "chodzącego po ścianie". Widziałam inny budynek, ale może człowiek ten sam. Tutaj nie wiem, czy są liny, ale mogę uwierzyć, że to coś jak chodzenie po wodzie. Może CUD :shock: ;)

Herkimer - Wto Sty 29, 2013 22:31

vvv napisał/a:
Liny może nie widać, ale zawiesie na końcu filmu widać w odbiciu. :-x


No widać w odbiciu i widać, że odpiął lewą ręką, ale dlaczego nikt liny na żywo nie widzi i z czego mogła być wykonana? To odwrotnie jak z wampirem, bo jego podobno w lustrze nie widać, a w realu tak 8)

vvv - Wto Sty 29, 2013 23:48

Herkimer napisał/a:
dlaczego nikt liny na żywo nie widzi i z czego mogła być wykonana?

http://www.twinline-usa.com/prod_specs.php

Kevlar® 49 - 200

nośność: 207.2 LB = 94 kilogramów
średnica: 0.031" = 0,787 milimetra

Lina miałaby szerokość jednego pixela przy rozdzielczości poziomej obrazu 7600 pixeli, a tymczasem obraz ma rozdzielczość 720 pixeli, kup sobie żyłkę wędkarską 0.8mm i popatrz na nią w takim świetle jak na filmie z odległości jak na filmie czyli jakieś 10 metrów. A z filmu wynika, że były chyba dwie liny, ale gdy jedna lina jest niewidoczna to dwie oddalone od siebie o 30cm też są niewidoczne, i można rozważać wtedy linę 2 x 0.6mm. Są lepsze włókna niż Kevlar, ale w tym przypadku Kevlar wystarcza. Normalna lina zjazdowa ma 10mm i takiej liny oko szuka. A dla ułatwienia - jednokładność, czyli lina 0.787 mm z 10m jest tak dobrze widoczna jak ołówek (8mm), a może przezroczysty długopis bez wkładu ze 100 metrów. (jeszcze w ciemnościach) :-x

Jeśli Kevlar ma jakiś kolor, oprócz przezroczystości to właśnie taki jak ta ściana.
http://img94.imageshack.u...2b252842529.jpg
:-)

plej_tssz - Pon Lut 18, 2013 14:14

Adaptuje gluten :]
cieszymy się
wczoraj zjadłem pół bochenka i wszystko ok

pozdr

Witold Jarmolowicz - Wto Lut 19, 2013 09:01

plej_tssz napisał/a:
Adaptuje gluten :]
cieszymy się wczoraj zjadłem pół bochenka i wszystko ok
pozdr
Bo, w przypadku nietolerancji, to się od razu nie zepsuje, ale stopniowo, w sposób niezauważalny. Tym sposobem wiele osób powraca w objęcia medycyny. A tak w ogóle, po co gluten?. Większość ludzkości z 7 mld, pszenicy nie jada, a jak się mnożą!
JW

Elopo - Nie Mar 10, 2013 10:38

A mnie nurtuje pytanie-dlaczego Jan Kwasniewski rekomendowal jedzenie mąki? Jest sporo przepisow kulinarnych na jego stronie z jej uzyciem. Mam ochote wzbogacic swoj jadlospis o inne produkty niz mieso i pomyslalem o zachwalanych plackach jajeczno-serowych. Tylko gdyby nie ta mąka. Czym ja zastapic? Nie jem mącznych od 10 miesiecy i nie zamierzam do nich wracac.
plej_tssz - Nie Mar 10, 2013 12:27

ja lepiej sie czuje jak jem chleb-uodporniłem się na gluten, nie jadam zbyt dużo cukru, jabłka - owoc grzechu jak najbardziej pomaga - no i trening tętno powyżej 180 na min WSKAZANE

pozdrawiam

Elopo - Nie Mar 10, 2013 12:46

Czy jedzenie mąki daje jakąś korzysc oprocz pomocy w zapelnieniu dobowej ilosci cukrowcow? Ja uwazam, ze maka nie jest zdrowym zrodlem weglowodanow i uzywanie jej na codzien oslabia wartosc diety LCHF. Oczywiscie moze i niektorym sluzy, ale ja wole od niej stronic. Co o tym myslicie?
plej_tssz - Nie Mar 10, 2013 12:55

Na LC każdy cukier mi szkodził.

Teraz jem to na co mam ochotę, pamiętam nawet kiedy miałem dzień z dwoma kromami pieczywa pszennego smażonego na smalcu.
Szczerze?
NIE POSŁUŻYŁY mi te kromy na szmalcu.
Były grubo za tłuste
poza tym było wiele innych smakołyków tego dnia. :)
Co ciekawe nie odmawiam sobie jabłek i cytrusów.

Każde nagabywanie na LC ''Kwaśniewskiego'' jest lipą , bo stwarza sekciarza
Wolnoć Tomku w swoim domku.

pozdrawiam serdecznie

Elopo - Nie Mar 10, 2013 13:05

Wiesz, absolutnie nie zamierzam być nagabywaczem na diete Kwaśniewskiego. Od jakiś 10 miesięcy staram się jeść niskowęglowodanowo i staram się tak dobierać produkty aby były zdrowe i mi służyły. Odstawienie produktów mącznych w moim przypadku spowodowało, że zrzuciłem ładnie zbędną wagę oraz zgubiłem, co najważniejsze, duży brzuch. Teraz staram się ten stan rzeczy utrzymać z korzyścią dla zdrowia. Interesuje mnie zdanie wieloletnich niskowęglowodanowcow na temat tego czy dieta bez mąki to dobry wybór.
Molka - Nie Mar 10, 2013 14:26

Elopo napisał/a:
Czy jedzenie mąki daje jakąś korzysc oprocz pomocy w zapelnieniu dobowej ilosci cukrowcow? Ja uwazam, ze maka nie jest zdrowym zrodlem weglowodanow i uzywanie jej na codzien oslabia wartosc diety LCHF. Oczywiscie moze i niektorym sluzy, ale ja wole od niej stronic. Co o tym myslicie?

a kasze?

Elopo - Nie Mar 10, 2013 14:53

Kasze wydają się być lepsze. Używam tylko dwóch- gryczanej i jaglanej. Smakują mi i są wartościowe, ale nie wiem czy można je potraktować jako główne źródło węglowodanów w diecie.
mleszek1 - Nie Mar 10, 2013 17:46

Pszenica to trucizna XX wieku .
http://www.second-opinion...ml#.UToLgKWEwa_
a tutaj to samo
http://nowadebata.pl/2011...acy-w-pszenicy/

plej_tssz - Nie Mar 10, 2013 19:02

Co to znowu za nagonka.............trucizna?????????????

Jaka trucizna?
proszę Cię człowieku , nie serwuj takich rzeczy.......
Wszystko z umiarem, poza tym nie wiesz że świadomość to samospełniająca się przepowiednia?

Facet, jesteśmy w piątym wymiarze świadomości
Ogarniasz............?

pozdro

Elopo - Nie Mar 10, 2013 19:05

No wlasnie....Skoro pszenica to trucizna to skad jako produkt, ktorego nalezy unikac ma tak znaczace miejsce w menu prezentowanych przepisow kulinarnych kuchni optymalnej. Dostrzegam tu duzy dysonans. Wprawdzie kazdy je co chce, ale mimo wszystko widac tu sprzecznosc.
vvv - Nie Mar 10, 2013 21:48

plej_tssz napisał/a:
Nagonka
To ładna nazwa dla plaży nudystów.

maniek669 - Pon Mar 11, 2013 21:42

plej_tssz napisał/a:
Co to znowu za nagonka.............trucizna?????????????

Jaka trucizna?


oh god, nie zabierajcie mi pszenicy, ja ją tak lubię, że nie mogę się bez niej obejść ;D przecież to nie jest trucizna ;D

...pszeniczny narkoman? :-x

z palaczami jest podobnie - każdemu z nich papierosy "smakują" ;D

vvv - Pon Mar 11, 2013 22:05

maniek669 napisał/a:
nie zabierajcie mi pszenicy
Optymalni źreją pszenicę, bo mogą, byle proporcja się zgadzała, jak nie źreją, lub unikają co do grama to są zmodyfikowani Optymalni, czyli odszczepieńcy. Skoro JK napisał, że można jeść w małych i lościach to znaczy, że można, to znaczy, że trzeba, jak nie to jest modyfikacja, czyli niedopuszczalne cudowanie - do tarło, pytajnik retoryczny, kropka. Test Optymalności wygląda tak, zadajesz pączka i patrzysz, jak powie, że nie jada i zje, to znaczy, że Optymalny, jak nie zje bo mu "nie służy" lub "nie wolno" to już nie jest Optymalny, tylko jakiś wynaturzony LCek lub VLCek.
Witold Jarmolowicz - Śro Mar 13, 2013 09:12

Dlaczego życie powinno być bez pieczywa?
Z powodu lenistwa umysłowego.
Łatwiej jest przyswoić sobie prostą regułę: nie jedz żadnego pieczywa, niż zgłębić temat żywienia. Twórcy wszelkich diet niestety muszą uwzględniać tę właściwość ludzkiego umysłu. Na takich prostych regułkach bazuje wiele diet, np. Dukana i różne odmiany wegetarianizmu.

Pieczywo szkodzi tylko ludziom z nietolerancją, w chorobach takich, jak celiakia i inne choroby jelit, choroby reumatyczne, łuszczyca, migreny itp. Pozostali mogą sobie jeść, pod warunkiem, że wiedzą, co czynią. A że przeważająca większość nie wie, więc lepiej niech się podpierają regułą: życie bez pieczywa.
Ostatnio spotykam coraz więcej ludzi, którzy nie jedzą ziemniaków, bo słyszeli, że one tuczą. Jednocześnie nie wyobrażają sobie życia bez pieczywa. Tymczasem pieczywo zawiera 50% skrobi, a ziemniaki tylko 15%. Niejedzenie ziemniaków jest typowym pseudodziałaniem, które upewnia, że dbamy o swoje zdrowie, a tak na prawdę niczego nie zmienia. Coś, jak zamontowanie tempomatu i czujnika parkowania do malucha.
JW

koffin - Sob Kwi 20, 2013 12:21
Temat postu: Potatoes
Co Pan sądzi o łączeniu mięsa z ziemniakami bo wg Tombaka to powoduje ciężkie trawienie.
"Prawidłowe komponowanie produktów spożywczych oszczędza energię zużywaną do trawienia"

Jak to z tym jest..

Witold Jarmolowicz - Sob Kwi 20, 2013 13:31

To kwestia ilości, micha ziemniaków z tłustym mięsem, zakrapianą wódką, szkodzi.
Jeden ziemniaczek z surówką i sztuką mięsa, nie. Jak ktoś chce, może celebrować dietę rozdzielną. Tylko, że bez przestrzegania proporcji i ilości, taka dieta niczego nie załatwia, a mota kolejne mętniactwo.
JW

koffin - Sob Kwi 20, 2013 15:34
Temat postu: hh
Witold Jarmolowicz napisał/a:
To kwestia ilości, micha ziemniaków z tłustym mięsem, zakrapianą wódką, szkodzi.
Jeden ziemniaczek z surówką i sztuką mięsa, nie. Jak ktoś chce, może celebrować dietę rozdzielną. Tylko, że bez przestrzegania proporcji i ilości, taka dieta niczego nie załatwia, a mota kolejne mętniactwo.
JW


1.Ma Pan na myśli ze sztuką mięsa nawet tłustego? nasyconego.
2.Dieta rozdzielna jest dobra dla osob chorych czy nawet i to nie?
3.Ja jem zawsze mniej ziemniakow a wiecej surowki i miesa tlustego. Jeżeli jest mieso chude to pozwalam na wiecej węgli. Czy to jest dobre?
4.Mięso z ziemniakami- organizm wtedy traci dużo energii na trawienie? Czy wiecej traci energii na trawienie niż kasza z miesem?

Joannaż - Sob Kwi 20, 2013 21:40

chleb upiecz sobie sam, a jak będzie niezdrowy ... to ... :-x

A oto nasz , proszę ;)

vvv - Sob Kwi 20, 2013 22:14

http://podrecznikdowrozbi...inie,index.html
http://podrecznikdowrozbi...olne,index.html
http://podrecznikdowrozbi...orki,index.html

:roll:

koffin - Sob Lut 01, 2014 16:28

Uważasz że to jest prawdziwe?
Joannaż - Sob Lut 01, 2014 16:36

koffin napisał/a:
Uważasz że to jest prawdziwe?

A o co koffin pyta ?
o zdjęcie ? Tak , prawdziwe :P
co do chleba to mąka żytnia , no i posmarowane jajkiem przed pieczeniem.
Na razie wypiekam i rozdaję, szkoda mi zakwas zmarnować, bo chleb smaczny ;)

koffin - Sob Lut 01, 2014 18:28

Koffinek pyta o zdjęcie dwa posty w góre z samego dołu :D
Ty spoglądałaś na dłoń i sprawdziłas? a Co to za magie?
Przaśny chleb lepszy niż na zakwasie..


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group