|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Diety pozostałe - crash diet - dieta ziemniaczana
zbiggy - Sob Lis 24, 2012 17:18
Hannibal napisał/a: | Tak się spytam "niereligijnie" - ktoś przyrządza tu ziemniaki na parze? | ja mam sprzęt do gotowania na parze (taki garnek z dziurkami w dnie) i jeżeli najdzie mnie ochota na np. fryty to zaczynam od "wstępnej" obróbki w tym garze, a dopiero tak podgotowane daję na tłuszcz.
nie jestem smakoszem ziemniaków, jem raz na kilka tygodni, to nawet nie kojarzę czy jest różnica na parze vs. w wodzie
zyon - Sob Lis 24, 2012 23:14
Tez mam taki garnek i mam parowar ale jeszcze ani razu nie uzylem
Anonymous - Nie Lis 25, 2012 11:51
W sumie po kiego?
Roboty nawet więcej...
zyon - Nie Lis 25, 2012 11:54
Dostalem kiedys przy duzym zamowieniu. Nawet nie chce mi sie odpakowac, po kiego mam sie bawic w jakies dziwne zabiegi jak moge te ziemniaki ugotowac.
yarosh1980 - Pon Sty 14, 2013 21:13
Z doświadczenia podpowiem, żeby nie przyrządzać ziemniaków w mikrofalówce. Po ziemniakach obrabianych termicznie w mikrofali zawsze mnie kuło w klatce piersiowej i bolała głowa. Mikrofalówka raczej zmienia postać skrobi ziemniaczanej na szkodliwą (gdzieś nawet jest artykuł o tym). Po ziemniakach ugotowanych w garnku z wodą nie miałem złych objawów. Ostatnio też smażyłem frytki na głębokim oleju kokosowym i robiłem placki ziemniaczane na kilku centymetrowej warstwie tego oleju (z braku smalcu). Wyszły nawet niczego sobie, choć niestety był ten kokosowy posmak.
gudrii - Pon Sty 14, 2013 23:39
polecam frytki z pietruchy smażone w klarowanym maśle (lub rafinowanym oleju kokosowym).
Są zakur...
yarosh1980 - Wto Sty 15, 2013 00:06
gudrii napisał/a: | polecam frytki z pietruchy smażone w klarowanym maśle (lub rafinowanym oleju kokosowym).
Są zakur... |
Spróbuję i to I tak nie mam co zrobić ze słojami oleju kokosowego które u mnie stoją bez celu. I w ogóle można się takich frytek więcej najeść bez szkód, gdyż kartofle mają skrobi w 3 doopy. A pietrucha neutralna, tylko szkoda że taka droga:((( To może by też ze selera?
gudrii - Wto Sty 15, 2013 01:20
myślę że warto przetestować selera
draq - Śro Sty 16, 2013 21:05
Cytat: | Z doświadczenia podpowiem, żeby nie przyrządzać ziemniaków w mikrofalówce. Po ziemniakach obrabianych termicznie w mikrofali zawsze mnie kuło w klatce piersiowej i bolała głowa. |
Ja odradzam przyrządzania czegokolwiek w mikrofalówce. To tak jakby wsadzić do niej głowę, tylko że działanie pożywienia jest rozłożone w czasie.
Cytat: | Wyszły nawet niczego sobie, choć niestety był ten kokosowy posmak. |
Nie wiem tego z doświadczenia, ponieważ miałem do czynienia jedynie z olejem tłoczonym na zimno. Jednak z informacji, które wyczytałem, olej kokosowy nietłoczony na zimno nie ma tego posmaku. Jaki olej użyłeś?
Jeżeli chodzi o ziemniaki, to polecam pieczone w skórcę w ok 180 stopniach przez około godzinę (zależnie też od wielkości). Sam taki ziemniak bez żadnego dodatku jest dobry sam z siebie.
Anonymous - Śro Sty 16, 2013 21:15
Cytat: | dobry sam z siebie |
A z masłem jeszcze bardziej.
Witold Jarmolowicz - Czw Sty 17, 2013 00:21
W przeciwieństwie do kasz, mięs i serów, tylko ziemniaki mają deficyt metioniny i w ogóle białka. Ponieważ metionina jest głównym czynnikiem przeciwmiażdżycowym, a najbardziej miażdżycorodne są węglowodany z tłuszczami, więc jedzenie dużej ilości frytek zwiększa ryzyko miażdżycy.
JW
vvv - Czw Sty 17, 2013 00:37
W dany dzień albo ziemniaki, albo mięso.☺
Kangur - Czw Sty 17, 2013 05:03
"Nalepszym owocem jest ugotowany ziemniak rozgnieciony w lyzce smalcu" - J.K.
Cytat: | Метионин является незаменимой аминокислотой, то есть не синтезируется в организме человека. Больше всего встречается в говяжьем и курином мясе, в говяжей печени и треске, достаточно много содержится в твороге, куриных яйцах; крупах (по убыванию) рисовой, пшенной, овсяной, гречневой, перловой, пшеничной, манной; в горохе, макаронах и уже меньше в молоке/кефире и хлебе. Также присутствует в бананах, бобах, фасоли, чечевице и сое. |
Calosc w tym linku:
http://sportswiki.ru/
...;ин
A tu wiecej po angielsku:
http://jn.nutrition.org/content/136/6/1722S.full
Najwiecej metioniny jest w wołowinie i mięsie drobiowym, w wątrobie wołowej i dorsza, wiele sie znajduje w serze i jajkach.
Dla niskoweglowodanowcow to sa srachy na Lachy.
|
|