|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Przepisy - Przepis na mielone kotlety
zbiggy - Nie Sie 26, 2012 19:16 Temat postu: Przepis na mielone kotlety zaglądasz a tam ... nie ma przepisu
bo dopiero go chcę opracować - jak zrobić taki zwarty hamburger ale żeby nie zagęszczać go żadnymi mąkami czy innymi nie-paleo sprawami?
zwykle robię tak że 300-500g mielonej wołowiny, siekana cebula, kilka jajek, musztarda, pieprz, sól, natka pietruszki
ale przy przewracaniu na drugą stronę to się rozwala - mi to nie przeszkadza, ale może wzniosę się o stopień wyżej dzięki Wam
Mariusz_ - Nie Sie 26, 2012 19:49
dodaj więcej stopni Celsjusza do smażenia, następnie przewracaj i duś...
Z szamka, jak z(ko) bitkami delikatnie trzeba,ale tylko na przystawkę... !
Anonymous - Nie Sie 26, 2012 19:50
Ja dodaję kilka łyżek mąki z migdałów.
EAnna - Nie Sie 26, 2012 22:15
zbiggy napisał/a: | 300-500g mielonej wołowiny |
Część tej wołowiny zmiel na najdrobniejszym sitku a następnie potraktuj blenderem. Dodawaj po jednym żółtku.
Zrobisz z tego bardzo gęsty klej, tzw. emulsję. W ten sposób przygotowuje się farsz do kiełbasy. Do tego kleju dodawaj powoli mięso zmielone na większym sitku i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
Molka - Nie Sie 26, 2012 22:41
super pomysl z tymi sznyclami bez maki, musze wypróbowac, ja uwielbiam sznycle.
Kiedys diabeł mnie opętał i kupilam sobie takiego gotowego sznycla w sklepie.
Zrobiłam gryza i nie mogłam odgrysc kesa bo jakies zylaste paskuctwo nie chciało sie oderwac od całosci, fuj, wyplułam i pomyslalam ze chyba miałam kiepski dzien mentalnie....dobrze, ze akurat bylam sama i nie musialam czestowac nikogo tym scierwem...
zbiggy - Nie Sie 26, 2012 22:51
Molu Twoje użycie słowa "sznycel" zdradziło Cię że pochodzisz z Galicji
ja bardziej ze wschodu gdzie się mówiło kotlety
ale jak teraz się zastanawiam to mielone się lepi a więc ani "schnitzel" ani "cutlet" które pochodzą od cięcia czy krojenia do moich hamburgerów nie pasują
Molka - Nie Sie 26, 2012 23:00
zbiggy napisał/a: | Molu Twoje użycie słowa "sznycel" zdradziło Cię że pochodzisz z Galicji
ja bardziej ze wschodu gdzie się mówiło kotlety
ale jak teraz się zastanawiam to mielone się lepi a więc ani "schnitzel" ani "cutlet" które pochodzą od cięcia czy krojenia do moich hamburgerów nie pasują |
no z Galicji
pisales o mieleniu miesa i polaczeniu go z jajem i obracaniu na patelni, dla mnie to sznycel kotlet to mieso rozbite i smazone w calosci..
za tego sznycla poprosze o punkcik
stdt - Pon Sie 27, 2012 15:46
Ja kiedyś robiłem z mielonej pręgi:
1 kg pręgi mielonej
300g pieczarek
2 cebule
przyprawy do smaku
1/4 kostki masła
wszystko mieszałem razem (tzn. pieczarki z cebulą dusiłem na maśle i potem dopiero do masy), następnie na noc do lodówki i na następny dzień na grillu elektrycznym smażyłem bądź gotowałem w wodzie. Z wody mi bardziej smakowały i lepiej się trzymały kupy
zbiggy - Czw Wrz 06, 2012 19:06
podsumowując : od tamtego czasu robiłem 2x kotlety, udało mi się polepszyć stan skupienia nie zmieniając receptury - po prostu więcej serca włożyłem w ich wyrabianie, ale też prawdę mówiąc nie aż tyle ile sugerował post EAnny
dzięki wszystkim za podpowiedzi, robię sobie taką masę, lepię kotlety i wrzucam na patelnię, a co się nie zmieści zjadam na surowo (żeby obłaskawić też bogów surowizny przy okazji )
Anonymous - Pią Wrz 07, 2012 08:00
Cytat: | udało mi się polepszyć stan skupienia nie zmieniając receptury - po prostu więcej serca włożyłem w ich wyrabianie |
Wszyscy lubią pieszczoty.
Potem grzecznie leżą i nie sypią się po bokach
zyon - Pią Wrz 07, 2012 08:35
zbiggy napisał/a: | podsumowując : od tamtego czasu robiłem 2x kotlety, udało mi się polepszyć stan skupienia nie zmieniając receptury - po prostu więcej serca włożyłem w ich wyrabianie, ale też prawdę mówiąc nie aż tyle ile sugerował post EAnny |
Ogladales pierwsza kung fu pande i pamietasz jaki byl tajny skladnik zupy ojca Po?
zbiggy - Pią Wrz 07, 2012 22:07
zyon napisał/a: | Ogladales pierwsza kung fu pande i pamietasz jaki byl tajny skladnik zupy ojca Po? | chyba tego nie widziałem, a co tam było? ;O
teraz mam następne wyzwanie kulinarne, ale zakładam nowy wątek żeby nie przegapić pereł wśród podpowiedzi
|
|