www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Smietana

zyon - Czw Cze 14, 2012 13:31
Temat postu: Smietana
http://wirtualnaporadnia....3111,index.html

Co zrobic, co zrobic?
;( :shock: 8/

Anonymous - Czw Cze 14, 2012 14:09
Temat postu: Re: Smietana
zyon napisał/a:
http://wirtualnaporadnia.wp.tv/i,Wirtualna-Poradnia-Wplyw-smietany-na-zdrowie,mid,1033111,index.html

Co zrobic, co zrobic?
;( :shock: 8/

Podoba mi sie,tam w komentarzach,lekarz rodzinny jako jedna z "białych śmierci" ;D

Hannibal - Czw Cze 14, 2012 15:12
Temat postu: Re: Smietana
zyon napisał/a:
Co zrobic, co zrobic?
;( :shock: 8/

Ciekawe, że nauczyciele akademiccy z prawdziwego zdarzenia powiedzą kompletnie co innego.
No ale tak to jest jak miernoty dopuszcza się do matury, a potem przepuszcza na studia i przez studia.

Trolejbus - Czw Cze 14, 2012 16:00
Temat postu: Re: Smietana
zyon napisał/a:
http://wirtualnaporadnia.wp.tv/i,Wirtualna-Poradnia-Wplyw-smietany-na-zdrowie,mid,1033111,index.html

Co zrobic, co zrobic?
;( :shock: 8/

;D
Nie mieszać na talerzu! Poznanie będzie bliższe... :medit:

P. S.
Psia kość! w korycie się z talerza chyba nie jada, a może jednak. :roll:

P. S. II
Niezły żarcik zyonie. :)

P. S. III
:roll: (przeklęte ceny :shoot: ) :roll: ( i dostępność jeszcze 8/ ) :roll:
Raczej lubię śmietanę. Tym bardziej że z konieczności. W związku z tym zgadzam się z tą panią z filma. :pada:
;)

zyon - Czw Cze 14, 2012 20:37

Troche spasiona ta baba, ciekawe czy od roslinnej smietany. Skad sie biora takie spasione dietetyczki?
maniek669 - Czw Cze 14, 2012 20:44

zyon napisał/a:
Troche spasiona ta baba, ciekawe czy od roslinnej smietany. Skad sie biora takie spasione dietetyczki?


jak tą skąd - przecież to takie proste - predyspozycje genetyczne albo grube kości ma . Inaczej nie widzę

PS. ona choćby chciała nic na to nie poradzi, przecież odżywia się najlepiej, pije śmietany roślinne, taką już ma budowę - mózg też zasrany

zyon - Czw Cze 14, 2012 21:03

Niestety (albo i stety) wiekszosc sie na to nabierze.
Mariusz_ - Czw Cze 14, 2012 21:06

I dobrze, tak być powinno :)
Edyta Słonecka - Czw Cze 14, 2012 21:12

Ale gadka jak do Władka. :hihi:
maniek669 - Pią Cze 15, 2012 11:11

Edyta, tak z ciekawości, czy ta Edyta kłócąca się ze wszystkimi z forum dr.Kwaśniewskiego to Ty, czy to tylko taka przypadkowa zbieżność?

Bo tak sobie dziś archiwum przeglądałem i mam wrażenie pewnych podobioeństw

Edyta Słonecka - Pią Cze 15, 2012 11:32

maniek669 napisał/a:
Edyta, tak z ciekawości, czy ta Edyta kłócąca się ze wszystkimi z forum dr.Kwaśniewskiego to Ty, czy to tylko taka przypadkowa zbieżność?

A jak myślisz? :hah:
Tak to ja. Waleczna, dzieląca włos na czworo, do wszystkiego się przypierniczająca, mająca góra jednego Przyjaciela ;D

Syriusz - Pią Cze 15, 2012 13:35

Edyta Słonecka napisał/a:
maniek669 napisał/a:
Edyta, tak z ciekawości, czy ta Edyta kłócąca się ze wszystkimi z forum dr.Kwaśniewskiego to Ty, czy to tylko taka przypadkowa zbieżność?

A jak myślisz? :hah:
Tak to ja. Waleczna, dzieląca włos na czworo, do wszystkiego się przypierniczająca, mająca góra jednego Przyjaciela ;D


Jak sie masz?
Milo Cie spotkac wirtualnie.
Pozdrowienia ze slonecznego QLD

Edyta Słonecka - Pią Cze 15, 2012 21:24

Syriusz napisał/a:


Jak sie masz?
Milo Cie spotkac wirtualnie.
Pozdrowienia ze slonecznego QLD

Trochę zmian w zyciu, na lepsze tak sądzę. Zawsze stawiałam na pracę i nadal tak jest.
Z tego co się orientuję, to u Ciebie bardzo dobrze, pracowitość ponad wszystko.
Pozdrawiam z pogodnego, wieczornego SL.

Kangur - Sob Cze 16, 2012 03:13

Syriusz napisał/a:
Edyta Słonecka napisał/a:
maniek669 napisał/a:
Edyta, tak z ciekawości, czy ta Edyta kłócąca się ze wszystkimi z forum dr.Kwaśniewskiego to Ty, czy to tylko taka przypadkowa zbieżność?

A jak myślisz? :hah:
Tak to ja. Waleczna, dzieląca włos na czworo, do wszystkiego się przypierniczająca, mająca góra jednego Przyjaciela ;D


Jak sie masz?
Milo Cie spotkac wirtualnie.
Pozdrowienia ze slonecznego QLD

Syriusz, jak miales na pienku z Edyta, to narzekales ze ktos ci sie wlamauje do kompa. Ja mam podobnie. Ktos sie wlamal do kompa i rozsyla spamy.
Zbieg okolicznosci czy czyjes zamierzone dzialanie?

Syriusz - Nie Cze 17, 2012 11:29

Widzisz Kangur, w naszym wieku nie nalezy juz wzniecac klotni a te ktore kiedys byly, wygasic i zapomniec o nich. Ja dziwie sie sobie, ze w tamtym momencie bylem tak agresywny bo przeciez w zyciu realnym taki nie jestem. To, ze ktos narobil mi troche balaganu w kompie to nie byly takie wielkie szkody. A dowodow nie mam, ze to zrobila wlasnie Edyta. Poza tym moja dewiza bylo zawsze "nie rob sobie wrogow a zycie stanie sie o wiele latwiejsze"
Nie jestem stalym bywalcem tego forum ani zadnego innego.
Dlatego tez i nie udzielam sie za czesto. Mozna spedzac przyjemniej czas anizeli przy kompie.
Pozdrawiam

Edyta Słonecka - Nie Cze 17, 2012 11:44

Syriusz :)
Fajnie, ze masz takie podejscie do zycia. Od niektorych ludzi mozna sie nauczyc czeegos pozytywnego.
Ja tez nie lubie czuc dlugo urazy, a juz na pewno nie do ludzi z forum, z ktorymi nie mam bezposredniego kontaktu :)
Pozdrawiem z goracego jak na polski klimat SL :)

Syriusz - Nie Cze 17, 2012 11:47

Temat jest o smietanie, wiec i ja dorzuce swoje 3 grosze bo ten napoj cenie sobie a szczegolnie kwasna tak jak i kwasne mleko. Yogurty jakos nie podchodza mi. Kangur przywiozl mi grzybka kefirowego. Nawet robilem ten kefir przez jakis czas ale jak napilem sie kwasnego mleka, takiego co mozna kroic nozem to i wode przestalem pic. Od kilku tygodni wypijam codziennie litre a moze i wiecej kwasnego mleka. Co bedzie jak przyjdzie lato? Nic strasznego, we wrzesniu ocieli sie nastepna pierworodka wiec mleka mi nie zabraknie. A kwasnej smietany 35% spozywam codziennie okolo 100 gram w salatkach lub w dipie z awokado.
Syriusz - Nie Cze 17, 2012 11:56

Edyta Słonecka napisał/a:
Syriusz :)
Fajnie, ze masz takie podejscie do zycia. Od niektorych ludzi mozna sie nauczyc czeegos pozytywnego.
Ja tez nie lubie czuc dlugo urazy, a juz na pewno nie do ludzi z forum, z ktorymi nie mam bezposredniego kontaktu :)
Pozdrawiem z goracego jak na polski klimat SL :)


Dziekuje i pozdrawiam wzajemnie.

A w taka pogode to bierze sie dzieci na basen?

Syriusz

Edyta Słonecka - Nie Cze 17, 2012 12:13

Odkryte baseny to chyba jeszcze nie czynne, a na kryte mozna brac dzieci przez caly rok :)
Ja tam wole nad jakies jezioro jechac. Wczoraj wlasnie bylam z rodzina nad jeziorem, troche pomoczylismy nogi, bo nam slonce mocno grzalo, ale woda jeszcze zimna.

Nie mialam okazji napisac Ci Syriuszu, ze podziwiam Cie za pracowitosc. Ciebie i Twoja Polowke :) milo poczytac jak piszesz co robisz u siebie na farmie. :)

Syriusz - Pon Cze 18, 2012 12:30

Dobrze, ze czytasz a nie masz mozliwosci popatrzec jak pracuje na farmie, szczegolnie kiedy mam pile lancuchowa w rekach. Moja Polowka juz nie patrzy tylko nasluchuje czy nie wolam pomocy.
Kilka razy o malo nogi nie ucialem sobie kiedy przewracajace sie drzewo czy ogromy konar zachaczal o mnie. Musze byc nieco ostrozniejszy bo to naprawde niebezpiecznie pracowac takim narzedziem, szczegolnie kiedy ograniczone sa ruchy z braku przestrzeni.

A wracajac do smietany dzisiaj mialem dawke 2 x po 100 gram tej 35%-wej + zsiadle mleko w ciagu dnia.
Czasami robie taki zestaw na sniadanie: (przygotowuje wieczorem aby sie przegryzlo)
100 g fileta sledzia
100 g smietany kwasnej
100 g zmiazdzonego czosnku
1 kwasne ale soczyste jablko (moze byc pink lady)

Pozdrawiam

Anonymous - Pon Cze 18, 2012 16:50

Syriusz napisał/a:
Dobrze, ze czytasz a nie masz mozliwosci popatrzec jak pracuje na farmie, szczegolnie kiedy mam pile lancuchowa w rekach. Moja Polowka juz nie patrzy tylko nasluchuje czy nie wolam pomocy.
Kilka razy o malo nogi nie ucialem sobie kiedy przewracajace sie drzewo czy ogromy konar zachaczal o mnie. Musze byc nieco ostrozniejszy bo to naprawde niebezpiecznie pracowac takim narzedziem, szczegolnie kiedy ograniczone sa ruchy z braku przestrzeni.

A wracajac do smietany dzisiaj mialem dawke 2 x po 100 gram tej 35%-wej + zsiadle mleko w ciagu dnia.
Czasami robie taki zestaw na sniadanie: (przygotowuje wieczorem aby sie przegryzlo)
100 g fileta sledzia
100 g smietany kwasnej
100 g zmiazdzonego czosnku
1 kwasne ale soczyste jablko (moze byc pink lady)

Pozdrawiam

100 gram czochu?
Na śniadanie?
To Twoja pani musi to jesc z Tobą!
Inaczej nidyrydy.

Edyta Słonecka - Pon Cze 18, 2012 23:08

Syriusz narobiles mi smaka na zsiadle mleko. Pewnie masz pyszne. :)
Syriusz - Wto Cze 19, 2012 02:36

Gavroche
Posilki jadamy razem i to samo a roznica polega na tym, ze moja polowka je nieco mniej.
Ja wykonuje ciezsza prace wiec i wieksze zapotrzebowanie, chociaz zdarza sie, ze pracuje ciezko na rowni ze mna bo kto mi pomoze. Dzieci juz wyfrunely na dobre a kiedy przyjada co jakis czas to chcemy milo spedzic czas razem.
Natomiast czosnek nie po to sadzimy, zeby sie zmarnowal wiec trzeba go zjesc.
Chociaz zawsze mamy go tyle, ze i rozdajemy znajomym.
Czosnek zmiazdzony w smietanie, ze sledzikiem smakuje wybornie i naprawde mozna zjesc go duzo wiecej.

U nas dzisiaj rano bylo -1 stopien, takze dolozylem do pieca taki kawalek drewna ze 6 kilo i bedzie cieplo do poludnia a w poludnie bedzie +20 a moze i wiecej wiec bedzie mozna cos zrobic na dworze aby nie jesc za darmo.

Syriusz - Wto Cze 19, 2012 02:59

Edyta Słonecka napisał/a:
Syriusz narobiles mi smaka na zsiadle mleko. Pewnie masz pyszne. :)


Ty w Polsce kupisz z latwoscia zsiadle mleko i to zawsze kiedy masz na nie ochote. U nas nie ma go w sprzedazy. Jest cos podobnego ale o innym smaku i zapachu. Zapewne inna bakteria przerabia mleko slodkie na kwasne. Ja swoje zakwaszalem kwasna smietana i tez to nie bylo to samo co polskie, ale: Bedac na Gold Coast, moje dzieci zawiozly mnie do takiego ruskiego Deli i tam bylo duzo produktow z Polski. Ekspedientka - Polka zaoferowala miedzy innymi mleko zsiadle, typowo polskie. Kupilem mimo, ze drogie bylo ($5.99 za 1 litr) Wypilismy go w drodze do domu ale zostawilem na dnie tak ze 100ml i w domu uzupelnilem slodkim mlekiem i za niecala dobe mielismy znowu pyszne zsiadle mleko ale tym razem z mleka z $1/litra. Teraz obdajam moja Jersey - Lily i mam za darmoche mleko takie samo jak w Polsce, no moze lepsze bo jest wiecej smietany w nim, wiec jest bardziej syte. I teraz tak 150 g mlodych ziemniakow, 100 g podsmazonego boczku na talerzu a obok druga miseczka pelna tlustego zsiadlego mleka = cale niebo w gebie.

Pozdrawiam

I ide nadziabac drzewa na rozpalke bo juz sie ocieplilo.

Anonymous - Wto Cze 19, 2012 07:48

Cytat:
Ty w Polsce kupisz z latwoscia zsiadle mleko i to zawsze kiedy masz na nie ochote. U nas nie ma go w sprzedazy. Jest cos podobnego ale o innym smaku i zapachu. Zapewne inna bakteria przerabia mleko slodkie na kwasne.

Tak sie zastanawiam,co kwasiło mleko dawniej,u mojej babci?
Bo w zależności od pory roku to zsiadłe było zawsze inne.
Latem taki skrzep,ze nożem sie kroiło,zimą jakieś grudki i wiecej rzadkiego.
Żadnych zaszczepek nikt nie dawał.
Czy te bakterie są w mleku,zależne od danej krowki?
Czy w otoczeniu,np.w naczyniu,powietrzu?
W kamiennym garze,to pewnie mieszkają w ściankach.
Przegapiłem to na studiach ;D
Syriusz,jak zostawisz słodkie mleko,to nie zrobi sie samo?
Jak wtedy smakuje?




[/quote]

Edyta Słonecka - Wto Cze 19, 2012 07:58

Ja tutaj nie kupie takiego zsiadlego mleka, jakie pamietam z dziecinstwa.
Owszem sa jakies kefiry, maslanki, ale to w zaden sposob nie przypomina mi zsiadlego mleka.
Zsiadle mleko bylo wlasnie takie jak opisujesz Gavro.
Stalo sobie slodkie mleko w garnku, robila sie smietana na wierzchu, a pod spodem takie zsiadle mleko. Jakby tu opisac, takie galaretowate, mozna bylo ukroic nozem, a jak sie wymieszalo, to robilo sie takie dosyc plynne z grudkami. No, pysznosci jednym slowem.

A teraz do tych kefirow, maslanek dodaja mleko w proszku.

Syriusz - Wto Cze 19, 2012 13:28

Polska zanim przeistoczyla sie w ten zgnily zachod to byla zacofanym wshodem ale miala zdrowa zywnosc a teraz co ma to sami widzicie. Za moich pieknych, mlodzienczych lat u mojej babci na wsi po wieczornym wydojeniu krowki mleko spuszczalo sie w kance do studni. Po rannym wydojeniu dolewalo sie i banke wystawialo na droge, ktora zabieral tzw. wozak. Mleko trafialo do mleczarni po wiecej niz jednej dobie. Tam sie go przetwarzalo na rozne sposoby, rozwozilo po calej Polsce. Nawet Gierek wybudowal ogromna fabryke mleka, gdzies tam na Slasku ale mleko do tej fabryki zwozilo sie z calej Polski. I teraz, mleko, ktore kupowalismy bylo juz conajmiej 2 lub 3 dniowe. W tamtych czasach nie sypano do mleka antybiotykow tak jak czyni sie to obecnie. mleka nie wozilo sie w cysternach - chlodniach. I mleko takie kupione rano nierzadko potrafilo skisnac do wieczora. Utrapienie mieli rodzice maluchow na butelkach, ja tez.
Obecne mleko ze sklepu to juz trucizna i nie mozna spozywac go w nadmiarze a tym bardziej przez osoby nie tolerujace mleka. Wiem to po moim synu obecnie. Kiedy byl z nami wypijal ogromne ilosci naszego mleka. Po opuszczeniu domu probowal pic sklepowe i za kazdym razem sraczka conajmiej dwudniowa. A nasze mu nie szkodzi.
Ja probowalem zostawic na zsiadle kilka razy i po kilku dniach zasmierdzialo sie a nie skwasilo, zreszta wtedy bylo goraco. Wazne jest rowniez naczynie w ktorym kwasi sie.
Wpadlem na pomysl z kwasna smietana. Duzo prob bylo nieudanych a to dlatego, ze nawet do tej smietany cos musza dodawac skoro waznosc jest okolo miesiaca od chwili pojawienia sie na polkach. W koncu doszedlem, ze nie tylko wazne jest kiedy ta smietana zostala wyprodukowana ale i firma, ktora ja wytworzyla. Po miesiacu eksperymentow doszedlem w komcu do tej jednej prawdziwej kwasnej smietany i juz na drugi dzien mialem kwasne mleko. To bylo dosyc dawno temu, jeszcze kiedy mieszkalem w Perth w WA i nie mialem farmy. Tutaj udalo mi sie spotkac pewna Polke, ktora od 30 lat pracuje w ogromnej i jedynej mleczarni w QLD. Powiedziala mi, ze od chwili podjecia tam pracy nie pije juz mleka.
Antybiotyki sypie farmer a mleczrnia dosypuje jak za malo a jezeli norma jest przekroczona kilkakrotnie to wysylaja takie mleko do swiniarni i to zestawy nawet po 40 000 litrow.
Jaka jest norma tego nie pamietam ale tutejsze mleko moze lezec i 3 tygodnie zanim zasmierdzi sie. chociaz ten smrod to nie wiadomo czy od mleka czy tez od tych paskudnych plastykowych opakowan.
Najprosciej zrobic kwasne mleko w obecnych, niemalze sterylnych warunkach to dodac nieco podpuszczki. Teraz wiem, ze podpuszczke robi sie z ususzonego zoladka cielaka.
Tu w AU krowy maja nieco inna bakterie niz w Europie ale dlaczego moje mleko nie chce sie skisnac samoistnie tego nie wiem. Co do konsystencji i smaku kwasnego mleka to u mnie jest takie samo bez wzgledu na pore roku. Latem stoi krocej na zewnatrz, moze z obawy zeby sie nie zepsulo a poza tym takie zimne z lodowki jest smaczniejsze.
Do wczesniejszego postu zapomnalem dopisac, ze te kartofelki trzeba posypac swiezym koperkiem i to koniecznie zerwanym kilka minut wczesniej.
Pora zakonczyc ten wyklad bo moze wyjsc z tego jakas ksiazka mleczarska

Pozdrawiam

Maad - Wto Cze 19, 2012 13:36

Syriusz, zerknij tutaj
Anonymous - Wto Cze 19, 2012 16:03

Maad napisał/a:
Syriusz, zerknij tutaj

Moi znajomi kupują Robico,bo jest mikrofiltrowane,a nie pasteryzowane podobno i dodają zaszczepkę przywiezioną ze wsi kiedys tam.
Mówią,ze pycha.
Ja przestałem pić mleko,bo mi po nim nie teges,nawet kwaśnym.

Edyta Słonecka - Wto Cze 19, 2012 21:39

Mleczarnie to i ja pamietam i banki wystawione poza ogrodzenie w domu i jezdzil mleczarz (tak u nas sie nazywal) furmanka i zabieral mleko do mleczarni, ktora znajdowala sie we wsi, w ktorej mieszkalam. Czasem z takiej mleczarni dostawalismy maslo, bylo ono w bance. Nie wiem na jakiej zasadzie sie je dostawalo.
Potem dziady polikwidowali mleczarnie, poczty, a teraz likwiduja szkoly.
A najlepiej smakowalo mi mleko prosto od krowy z pianka 8)

Baldhead - Śro Cze 20, 2012 11:55

A tak z innej beczki, ktoś jada śmietanę President 30 proc.? Producent na opakowaniu nie podaje, że w skład wchodzą egzotycznie brzmiące dodatki typu guma guar. A przede wszystkim jest bardzo smaczna.
Syriusz - Śro Cze 20, 2012 13:55

Maad napisał/a:
Syriusz, zerknij tutaj

Dzieki za ten link, bardzo interesujacy.
Strone znam ale na forum nigdy nie wchodzilem.
Pozdrawiam

Syriusz - Śro Cze 20, 2012 14:00

Edyta Słonecka napisał/a:
Mleczarnie to i ja pamietam i banki wystawione poza ogrodzenie w domu i jezdzil mleczarz (tak u nas sie nazywal) furmanka i zabieral mleko do mleczarni, ktora znajdowala sie we wsi, w ktorej mieszkalam. Czasem z takiej mleczarni dostawalismy maslo, bylo ono w bance. Nie wiem na jakiej zasadzie sie je dostawalo.
Potem dziady polikwidowali mleczarnie, poczty, a teraz likwiduja szkoly.
A najlepiej smakowalo mi mleko prosto od krowy z pianka 8)


Moja polowka tez takie uwielbia, ja wole schlodzone.
Czy SL znaczy sie Slask?
Pozdrawiam

EAnna - Śro Cze 20, 2012 15:57

Gavroche napisał/a:
Czy te bakterie są w mleku,zależne od danej krowki?
Czy w otoczeniu,np.w naczyniu,powietrzu?
W kamiennym garze,to pewnie mieszkają w ściankach.

1. Tak, bakterie kwasu mlekowego są już w strzykach krowy. Aby zminimalizować ich ilość pierwsze porcje mleka się wylewa (np. dla zwierząt).
2. W naszym klimacie bakterie mezofilne czystej fermentacji kwasu mlekowego znajdują idealne warunki rozwoju. Jednak w czasie srogiej zimy mają się gorzej i czysto pozyskiwane mleko może zgorzknieć zanim sie zakwasi (silne szczepy bakterii mezofilnych skutecznie "dezynfekują" mleko skutecznie zabijając np. bakterie gnilne).
3. Przetrwalniki bakterii mezofilnych bytują w naczyniach, powietrzu, drewnianych łyżkach, kamiennych garnkach. To te same bakterie, które kiszą ogórki, kapustę i żur oraz ruszają chleb na zakwasie :) .

EAnna - Śro Cze 20, 2012 16:05

Baldhead napisał/a:
ktoś jada śmietanę President 30 proc.?

Tak, wg mnie to najlepsza smietana dostepna w południowej Polsce z żywymi kulturami bakterii i nie zawierająca dodatków. Uzywam tej smietany jako zakwasu, nawet na warsztatach serowarskich.

Baldhead - Śro Cze 20, 2012 16:18

Cytat:
Tak, wg mnie to najlepsza smietana dostepna w południowej Polsce z żywymi kulturami bakterii i nie zawierająca dodatków. Uzywam tej smietany jako zakwasu, nawet na warsztatach serowarskich.


To fajnie, bo trzeba przyznać, że jest bardzo dobra i zastanawiałem się, czy producenci czegoś nie ukrywają. Z dostępnych w Warszawie znalazłem jeszcze śmietanę Racibórz, ale tylko 18 procent. Producent również nie deklaruje zawartości dodatków.

EAnna - Śro Cze 20, 2012 16:23

Syriusz napisał/a:
W koncu doszedlem, ze nie tylko wazne jest kiedy ta smietana zostala wyprodukowana ale i firma, ktora ja wytworzyla.

Ważne jest, zeby śmietana miała żywe kultury bakterii.

Syriusz napisał/a:
Najprosciej zrobic kwasne mleko w obecnych, niemalze sterylnych warunkach to dodac nieco podpuszczki.

Wybasz Syriuszu, ale to pomylenie pojęć.
Przy pomocy enzymu podpuszczki uzyskasz skrzep a nie kwaśne mleko. Do tego ostatniego musisz mieć bakterie kwasu mlekowego.
Zaprawiając podpuszczką słodkie mleko uzyskasz nadal słodkie ale w postaci galaretki (skrzepu). Podpuszkę używa się przy produkcji serów podpuszczkowych. Sery twarogowe uzyskuje sie w wyniku działąnia bakterii kwasu mlekowego.
Większość serów podpuszczkowych musi jednak (już po skrzepnięciu) przejść pełną fermentację kwasu mlekowego, ponieważ jest on pożywką (kwas mlekowy) dla innych grup bakterii i grzybów odpowiedzialnych za dojrzewanie serów.

Mariusz_ - Śro Cze 20, 2012 20:30

14 dniowy termin przydatności. Się nada ....... 8)
Syriusz - Czw Cze 21, 2012 13:04

EAnna napisał/a:
Syriusz napisał/a:
W koncu doszedlem, ze nie tylko wazne jest kiedy ta smietana zostala wyprodukowana ale i firma, ktora ja wytworzyla.

Ważne jest, zeby śmietana miała żywe kultury bakterii.

Syriusz napisał/a:
Najprosciej zrobic kwasne mleko w obecnych, niemalze sterylnych warunkach to dodac nieco podpuszczki.

Wybasz Syriuszu, ale to pomylenie pojęć.
Przy pomocy enzymu podpuszczki uzyskasz skrzep a nie kwaśne mleko. Do tego ostatniego musisz mieć bakterie kwasu mlekowego.
Zaprawiając podpuszczką słodkie mleko uzyskasz nadal słodkie ale w postaci galaretki (skrzepu). Podpuszkę używa się przy produkcji serów podpuszczkowych. Sery twarogowe uzyskuje sie w wyniku działąnia bakterii kwasu mlekowego.
Większość serów podpuszczkowych musi jednak (już po skrzepnięciu) przejść pełną fermentację kwasu mlekowego, ponieważ jest on pożywką (kwas mlekowy) dla innych grup bakterii i grzybów odpowiedzialnych za dojrzewanie serów.


Dzieki za wyjasnienie tej kwestii z podpuszczka.
Gdzies czytalem na ten temat ale pewnie nie do konca.
Nie moge zrozumiec dlaczego nie moge uzyskac kwasnego mleka z mleka od mojej krowy.
Po prostu robi sie gorzkie po kilku dniach lezakowania.
Z kwasna smietana wyszlo w koncu i dlatego zawsze odlewam sloiczek i trzymam w lodowce aby bylo na nastepne i tak robie przez okragly rok.
Przed rozpoczeciem dojenia myje wymie letnia woda, chociaz z reguly zawsze jest czyste. Krowy spedzaja czas tylko na pastwisku.

Pozdrawiam

Edyta Słonecka - Czw Cze 21, 2012 19:55

Syriusz napisał/a:

Czy SL znaczy sie Slask?

Tak, Śląsk.

Syriusz napisał/a:
Krowy spedzaja czas tylko na pastwisku.

Fajnie tym Twoim krowom. :-)

Pozdrawiam.

gea - Nie Cze 24, 2012 09:07
Temat postu: Re: Smietana
zyon napisał/a:
http://wirtualnaporadnia.wp.tv/i,Wirtualna-Poradnia-Wplyw-smietany-na-zdrowie,mid,1033111,index.html

Co zrobic, co zrobic?
;( :shock: 8/


Jeść śmietanę, bo dobra. Koniec języka za przewodnika. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i chyba po coś go Bozia dała.
A wszelkie mieszanki cudowne typu śmietana roślinna ohydne.
No i musiałam napisać, bo nie wytrzymałam. Nie mam czasu.
PS Truskawka z jagodą kamczacką w duecie jako dżem -doskonała. No i truskawki z bitą śmietaną wspaniałe. Że też każdą przyjemność taka dietetyczka musi zepsuć...

zyon - Śro Lip 11, 2012 15:58

Ktoś wie ile kalorii ma 100ml smietany 24%? Wszedzie przeliczniki dla 100g
Mariusz_ - Śro Lip 11, 2012 21:39

Liczysz kcal? :D
gravs - Śro Lip 11, 2012 21:53

zyon napisał/a:
Ktoś wie ile kalorii ma 100ml smietany 24%? Wszedzie przeliczniki dla 100g

możesz sobie zważyć 100ml i wtedy przeliczyć ;P

Mariusz_ - Śro Lip 11, 2012 22:32

A na opakowaniu nie ma? ;)
side - Czw Lip 12, 2012 03:48

zyon napisał/a:
Ktoś wie ile kalorii ma 100ml smietany 24%? Wszedzie przeliczniki dla 100g

ziomek nie oslabiaj ze zaczales liczyc kalorie i takie tam .... tak jak milosz podsluchuj swojego organizmu a muzyka bedzie dalej grac .... :viva:

zyon - Czw Lip 12, 2012 08:39

Mariusz_ napisał/a:
Liczysz kcal? :D

Nie, po prostu mnie to zaciekawilo, bo nigdy sie tym nie interesowalem a jak juz sie chcialem dowiedziec ile to ma to tylko w gramach znalazlem.

Mariusz_ napisał/a:
A na opakowaniu nie ma? ;)

jakby bylo to bym nie pytal :D

zyon - Czw Lip 12, 2012 08:42

side napisał/a:
zyon napisał/a:
Ktoś wie ile kalorii ma 100ml smietany 24%? Wszedzie przeliczniki dla 100g

ziomek nie oslabiaj ze zaczales liczyc kalorie i takie tam .... tak jak milosz podsluchuj swojego organizmu a muzyka bedzie dalej grac .... :viva:


E no co ty, wczoraj znajomi widzac jak wypilem prawie pol litra takiej smietany powiedzieli, "o boze tyle kalorii" i wtedy sobie pomyslalem, ze no wlasnie, ile? :D Czy 100g =100ml?

Smietane z tlustym twarogiem i szczypiorem wsuwam od miesiaca, wychodzi mi pol litra takiej smietany dziennie :D Ostatnio dorwalem smietane President 30% , ale pyszna, niestety u mnie nie ma

Mariusz_ - Czw Lip 12, 2012 10:51

Wsiowa tak nie smakuje? :)
zyon - Czw Lip 12, 2012 10:53

Do smaku swojej to zadna sklepowa nie ma podjazdu raczej, ale wsiowej nie mam caly czas niestety a po bazarach nie mam czasu sie paletac, i zreszta nie chce.
maniek669 - Czw Lip 12, 2012 16:04

zyon napisał/a:
E no co ty, wczoraj znajomi widzac jak wypilem prawie pol litra takiej smietany powiedzieli, "o boze tyle kalorii" i wtedy sobie pomyslalem, ze no wlasnie, ile? Czy 100g =100ml?


chyba jesteś samobójcą, tyle tłuszczu, a fee. lepiej sobie jogobellę light wypić 0tłuszczu i tylko 50% cukrów - to jest zdrowe życie :D

Molka - Czw Lip 12, 2012 20:02

zyon napisał/a:


E no co ty, wczoraj znajomi widzac jak wypilem prawie pol litra takiej smietany powiedzieli, "o boze tyle kalorii" i wtedy sobie pomyslalem, ze no wlasnie, ile? :D Czy 100g =100ml?


100g =100ml w przypadku wody
przy innych niz woda, masa = objetosc *gęstosc czyli musiał bys znac gestosc smietany,
mleko ma gestosc ok 1,030 g/cm³, wiec przyjmijmy ze smietana podobnie, wiec

100cm³(ml) * 1,030 g/cm³(ml) = 103g wiec prawie nie ma róznicy, wiec nad czym tu deliberowac
:P

wypiles 500ml czyli
500cm³ *1,030 g/cm³ = 515g smietany ;)

gdzies wyczytalam ze smietana ma mniejsza gestosc od tłustego mleka, jesli to prawda to wypiles jeszcze mniej niz 515g smietany... ;D

gravs - Czw Lip 12, 2012 22:24

Molka napisał/a:
zyon napisał/a:


E no co ty, wczoraj znajomi widzac jak wypilem prawie pol litra takiej smietany powiedzieli, "o boze tyle kalorii" i wtedy sobie pomyslalem, ze no wlasnie, ile? :D Czy 100g =100ml?


100g =100ml w przypadku wody
przy innych niz woda, masa = objetosc *gęstosc czyli musiał bys znac gestosc smietany,
mleko ma gestosc ok 1,030 g/cm³, wiec przyjmijmy ze smietana podobnie, wiec

100cm³(ml) * 1,030 g/cm³(ml) = 103g wiec prawie nie ma róznicy, wiec nad czym tu deliberowac
:P

wypiles 500ml czyli
500cm³ *1,030 g/cm³ = 515g smietany ;)

gdzies wyczytalam ze smietana ma mniejsza gestosc od tłustego mleka, jesli to prawda to wypiles jeszcze mniej niz 515g smietany... ;D


oj, śmietana ma chyba o wiele większą gęstość niż mleko.

Molka - Czw Lip 12, 2012 23:32

gravs napisał/a:


oj, śmietana ma chyba o wiele większą gęstość niż mleko.


masz racje,
http://zadane.pl/zadanie/2011737
ktos tu napisal ze niby mleko tłuste jest mniej geste od chudego, ale smietana jest gestsza od mleka....

znalazłam cos takiego
http://pbc.biaman.pl/Cont...ywnosci_cz1.pdf
Cytat:
gęstosc śmietany maleje ze wzrotem temperatury i zawartości tłuszczu
gęstosc smietany rośnie ze wzrostem wilgotnosci i suchej masy odtłuszczonej

jest tam taka wartosc 1185,46 byc moze to wartosc gestosci smietany w kg/m³

wówczas przeliczajac, 500cm³ *1,185 g/cm³ = 592,5g smietany, to faktycznie juz konkretnie wiecej...


a tutaj ciekawe
http://www.polishdairy.com.pl/smietany/
Cytat:
Znaleźć możemy także śmietanę spożywczą o zawartości tłuszczu 18% zwykłą, ukwaszona i sterylizowana, czyli utrwalona termicznie. Śmietana i śmietanka 24-28% tłuszczu przeznaczona jest do zmaślania. Jest to produkt wyjściowy do produkcji masła. W sklepach możemy znaleźć także śmietaną o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 30%.
Najmniej kalorii ma śmietanka do kawy. Łyżka takiej śmietanki to niewiele ponad 100 kalorii. Śmietana 12% to prawie 300 kalorii w jednej łyżce, a łyżka śmietany 18%, to nieco ponad 400 kalorii. Najwięcej kalorii zawiera śmietanka kremowa 30%, w jednej łyżce ma ich prawie 700.

side - Pią Lip 13, 2012 08:38

zyon napisał/a:
Ostatnio dorwalem smietane President 30%

tez ją kupuje 8)

zyon - Pią Lip 13, 2012 08:48

maniek669 napisał/a:
zyon napisał/a:
E no co ty, wczoraj znajomi widzac jak wypilem prawie pol litra takiej smietany powiedzieli, "o boze tyle kalorii" i wtedy sobie pomyslalem, ze no wlasnie, ile? Czy 100g =100ml?


chyba jesteś samobójcą, tyle tłuszczu, a fee. lepiej sobie jogobellę light wypić 0tłuszczu i tylko 50% cukrów - to jest zdrowe życie :D

O dzieki za rade! Zastanawiam sie tylko czy wczesniej nie napluc do tego czy moze nie pluc ale za to potem rzygnac...ktos poradzi? :roll:

zyon - Pią Lip 13, 2012 08:50

Molka napisał/a:
zyon napisał/a:


E no co ty, wczoraj znajomi widzac jak wypilem prawie pol litra takiej smietany powiedzieli, "o boze tyle kalorii" i wtedy sobie pomyslalem, ze no wlasnie, ile? :D Czy 100g =100ml?


100g =100ml w przypadku wody
przy innych niz woda, masa = objetosc *gęstosc czyli musiał bys znac gestosc smietany,
mleko ma gestosc ok 1,030 g/cm³, wiec przyjmijmy ze smietana podobnie, wiec

100cm³(ml) * 1,030 g/cm³(ml) = 103g wiec prawie nie ma róznicy, wiec nad czym tu deliberowac
:P

wypiles 500ml czyli
500cm³ *1,030 g/cm³ = 515g smietany ;)

gdzies wyczytalam ze smietana ma mniejsza gestosc od tłustego mleka, jesli to prawda to wypiles jeszcze mniej niz 515g smietany... ;D


Dzieki Molus, az tak mi na tym nie zalezalo zeby komus tyle pracy przydawac.. :D Chcialem orientacyjnie zeby po prostu wiedziec.

Mariusz_ - Pią Lip 13, 2012 16:00

Molka napisał/a:
w jednej łyżce ma ich prawie 700.

chcieliby,ale brednie-idoci to pisali

zyon - Pią Lip 13, 2012 16:41

To ta ich smietana ma wiecej niz lyzka majonezu :D
Heniu - Pią Lip 13, 2012 17:32



Olej rzepakowy Soleil - 1 łyżka stołowa - 91kcal
Olej słonecznikowy Promienna - 1 łyżka stołowa - 83kcal

Rafinowane oleje blado wypadły na tle tych śmietan.
Na kremówce 30% z powodzeniem można załagodzić kryzys paliwowy.

Molka - Pią Lip 13, 2012 19:54

Heniu kilka postów wyzej zacytowalam dokladnie to samo i juz wypowiedzieli sie ludziska na ten temat, stwierdzili ze to sciema.. kto ma racje, nie wiem :P
gea - Sob Lip 14, 2012 12:38
Temat postu: kaloryczność śmietany
Zero się podwoiło. Pewnie miało być 70. Niechlujnie się pisze lub też nie sprawdza. Papier a raczej .... wszystko zniesie.
A propos mizerii ze śmietaną 30 %. Ogórek surowy zawiera askorbinazę ( niszczy wit C)Czy można tę askorbinazę zredukować ( octem?) Jak sobie radzą Grecy robiąc sałatki pomoidorowo- ogórkowe, połączenie nie zalecane. Nie doczytałam się, a wiem, że takie sałatki są tradycyjnie robione w wielu krajach.
A w kwaszonym ogórku nie tylko nie ma askorbinazy ale jest wit. C wyprodukowana przez bakt.kwasu mlekowego. Kiszę ogórki. Pozdrawiam.

Syriusz - Pon Lip 16, 2012 13:50
Temat postu: Re: kaloryczność śmietany
gea napisał/a:
Zero się podwoiło. Pewnie miało być 70. Niechlujnie się pisze lub też nie sprawdza. Papier a raczej .... wszystko zniesie.
A propos mizerii ze śmietaną 30 %. Ogórek surowy zawiera askorbinazę ( niszczy wit C)Czy można tę askorbinazę zredukować ( octem?) Jak sobie radzą Grecy robiąc sałatki pomoidorowo- ogórkowe, połączenie nie zalecane. Nie doczytałam się, a wiem, że takie sałatki są tradycyjnie robione w wielu krajach.
A w kwaszonym ogórku nie tylko nie ma askorbinazy ale jest wit. C wyprodukowana przez bakt.kwasu mlekowego. Kiszę ogórki. Pozdrawiam.


Gdzies wyczytalem, ze jest jakis enzym w koperku, ktory unieszkodliwia enzym w surowym ogorku niszczacy witmine C. Byly nawet podane nazwy tych enzymow ale juz nie pamietam.
U mne zielony koperek rosnie przez caly rok wiec zawsze dodaje go do prawie kazdych moich potraw.

Syriusz - Czw Lip 19, 2012 13:05

Przyslano mi z Polski 3 duze krople kwasnego mleka, zasuszone na karcie urodzinowej.
Wycialem te 3 koleczka, wlozylem do szklanki i zalalem 50 mls mleka. Po calej dobie dopelnilem mlekiem do pelna i nastepnego dnia przelalem do litrowego sloika pelnego mleka. Po nastepnej dobie mialem juz oryginalne polskie mleko zsiadle.
Porownalem smakowo do mojego, zrobionego na bazie tutejszej kwasnej smietany i wniosek nastepujacy: polskie jest mniej kwasne, lagodniejsze. Mysle, ze bialy ser bylby mniej kwasny ale zrobie go w nastepnym tygodniu to napisze o nim jaki bedzie. Lubie bialy ser z miodem ale uwielbiam sernik polany czekolada.

Szaman - Śro Lip 25, 2012 11:04

Przyłączę się do wspólnoty walczących ze śmietaną.

Śmietana i ja tworzymy związek oparty na naprzemiennej miłości i nienawiści. Jesteśmy jak para ze starej dobrej amerykańskiej komedii, godzimy się i kłócimy.
Jesteśmy także jak poseł, który przeprowadza transfer do wcześniej negowanej i znienawidzonej partii.
Przyznaję się, że lubię śmietanę, ale od jakiegoś czasu zdradzam ją z jogurtem naturalnym.
Niestety, nie zawsze można ją zastąpić, gdyż jej gęstość nie osiągnie żadne pordukt nisko tłuszczowy.
Jak żyć ŚMIETANO, JAK ŻYĆ?

zyon - Śro Lip 25, 2012 11:08

Szaman napisał/a:
Przyłączę się do wspólnoty walczących ze śmietaną.

eee...tu takiej niestety nie ma :(

Syriusz - Czw Lip 26, 2012 12:19

Ser wyszedl bardzo smaczny ale na sernik nie zostalo go dosyc.
Nie moglem pohamowac sie i zjadlem prawie polowe z miodem.
Dzis moja Polowka zrobila nalesniki z serem na obiad i niewiele go zostalo.
Jutro dokoncze reszte z miodem a nastepny ser bedzie za kilka dni wiec bedzie i sernik.

Trolejbus - Czw Lip 26, 2012 13:53

zyon napisał/a:
Szaman napisał/a:
Przyłączę się do wspólnoty walczących ze śmietaną.

eee...tu takiej niestety nie ma :(

Śmietana to godny przeciwnik. Można walczyć samotnie albo pozostaje jeszcze możliwość przyłączenie się do nieformalnego ruchu na rzecz obniżki cen tłuszczy mlecznych. Najwięcej zrozumienia znalazłby szaman chyba na http://forum.dr-kwasniewski.pl. ;)

zyon - Czw Lip 26, 2012 13:57

A to on nie stamtad jest? 8) :hihi:
Trolejbus - Czw Lip 26, 2012 15:38

zyon napisał/a:
A to on nie stamtad jest? 8) :hihi:

A nuż być może! Ale to nieważne. Ważne że w kierunku słusznego celu. 8)

zyon - Czw Lip 26, 2012 15:38

No tak, wazne, ze ty stamtad 8)

BTW teraz jak nikt sie forkiem juz nie opiekuje, to mozna zalozyc temat o tamtym forku i reklamowac go oraz namawiac do przejscia, co trolejbus? Nie lam sie, hurtowo, hurtowo :D

Anonymous - Czw Lip 26, 2012 15:50

zyon napisał/a:
No tak, wazne, ze ty stamtad 8)

BTW teraz jak nikt sie forkiem juz nie opiekuje, to mozna zalozyc temat o tamtym forku i reklamowac go oraz namawiac do przejscia, co trolejbus? Nie lam sie, hurtowo, hurtowo :D

Za miedzą to tylko wiatr hula i pajęczyny rosną.

zyon - Czw Lip 26, 2012 15:54

Czyli niewielka roznica prawie :D
Anonymous - Czw Lip 26, 2012 15:56

zyon napisał/a:
Czyli niewielka roznica prawie :D

Fakt ;D

zyon - Czw Lip 26, 2012 16:00

Jakby nie ta stopka informujaca, ile osob bylo przez ostatnie 24h to bym powiedzial, ze gora 5. Noe ale przynajmniej mozna sobie pogadac na rozne tematy w koncu, nawet moderka ma forum w dupiie. Szkoda tylko, ze przeklinac sie ciagle nie da, kurva mac heheheh
Anonymous - Czw Lip 26, 2012 16:05

zyon napisał/a:
Jakby nie ta stopka informujaca, ile osob bylo przez ostatnie 24h to bym powiedzial, ze gora 5. Noe ale przynajmniej mozna sobie pogadac na rozne tematy w koncu, nawet moderka ma forum w dupiie. Szkoda tylko, ze przeklinac sie ciagle nie da, kurva mac heheheh

Patrzyłem gdzie tu sie udać w razie końca swiata,ale nie ma fajnego forka w moim zasięgu...

Trolejbus - Czw Lip 26, 2012 16:38

zyon napisał/a:
No tak, wazne, ze ty stamtad 8)

BTW teraz jak nikt sie forkiem juz nie opiekuje, to mozna zalozyc temat o tamtym forku i reklamowac go oraz namawiac do przejscia, co trolejbus? Nie lam sie, hurtowo, hurtowo :D

Eee! Co to by się działo jakbym tak reklamował! Mnie to się nie widzi w ogóle bo ja tłumów nie lubię. :)

Trolejbus - Czw Lip 26, 2012 16:42

Gavroche napisał/a:

Za miedzą to tylko wiatr hula i pajęczyny rosną.

Przewiewna atmosfera - super sprawa! Ale coś zmyślasz bo gdy wieje to pajęczyny się nie ostoją zanadto. :)

Anonymous - Czw Lip 26, 2012 16:50

Trolejbus napisał/a:
Gavroche napisał/a:

Za miedzą to tylko wiatr hula i pajęczyny rosną.

Przewiewna atmosfera - super sprawa! Ale coś zmyślasz bo gdy wieje to pajęczyny się nie ostoją zanadto. :)

Serio?
A widziałeś pajęczyny na nadmorskich klifach?
To jedna z mocniejszych substancji w przyrodzie.
Mocniejsza niż stal tej samej grubości ;D

Trolejbus - Czw Lip 26, 2012 17:10

Gavroche napisał/a:
Trolejbus napisał/a:
Gavroche napisał/a:

Za miedzą to tylko wiatr hula i pajęczyny rosną.

Przewiewna atmosfera - super sprawa! Ale coś zmyślasz bo gdy wieje to pajęczyny się nie ostoją zanadto. :)

Serio?
A widziałeś pajęczyny na nadmorskich klifach?
To jedna z mocniejszych substancji w przyrodzie.
Mocniejsza niż stal tej samej grubości ;D

Widziałem :) . A widziałeś jakie trąby ostatnio były?
Pajęczyna jest też super i kevlar i nylon i jeszcze ten tam grafen jest fajny. :)

zyon - Czw Lip 26, 2012 19:23

Gavroche napisał/a:
zyon napisał/a:
Jakby nie ta stopka informujaca, ile osob bylo przez ostatnie 24h to bym powiedzial, ze gora 5. Noe ale przynajmniej mozna sobie pogadac na rozne tematy w koncu, nawet moderka ma forum w dupiie. Szkoda tylko, ze przeklinac sie ciagle nie da, kurva mac heheheh

Patrzyłem gdzie tu sie udać w razie końca swiata,ale nie ma fajnego forka w moim zasięgu...


Jest takie jedno nowe w zasiegu... ;D

Mariusz_ - Czw Lip 26, 2012 20:07

zyon napisał/a:
jest takie jedno nowe w zasiegu...

HC :evil:

zyon - Czw Lip 26, 2012 20:24

Mariusz_ napisał/a:
zyon napisał/a:
jest takie jedno nowe w zasiegu...

HC :evil:

Tjaa ;D

Wejdz sobie poczytaj biochemiczne nowosci....insulinoopornosc to jest mechanizm obronny, ktory sie wyksztalca nawet jezeli insulina nie skacze zbyt czesto.....ot po prostu tak z zapobiegliwosci organizm lubi sie uodparniac na ewentualne wlasne wyskoki, do ktorych sie sam nawet nie prowokuje hehe

Mariusz_ - Czw Lip 26, 2012 20:30

organizm broni sie przed Ww, których spalać nie chce, gdyż glikoliza jest mocno hamowana-węglowodan twój wróg dla organizmu :evil: . A coś trza zrobić z nadmiarem Ww :) najlepiej na chama i poprawić z buta (insulina), aby weszło tam, gdzie wcześniej nie dało rady - czytaj do mózgu ;) ;D
Magdalinha - Czw Lip 26, 2012 20:30

A długowieczni mają ponoć wysoką wrażliwość insulinową ...

P.S. Śmietana w dużych ilościach niezbyt mi służy, no ale ja nie trenuję intensywnie ...

zyon - Czw Lip 26, 2012 20:31

Mariusz_ napisał/a:
organizm broni sie przed Ww, których spalać nie chce, gdyż glikoliza jest mocno hamowana. A coś trza zrobić z nadmiarem Ww :) najlepiej na chama i poprawić z buta (insulina), aby weszło tam, gdzie wcześniej nie dało rady - czytaj do mózgu ;) ;D


Czytaj uwaznie: organizm mimo, ze nie zmuszasz go do insuliny np dieta hf to i tak sobie wyrobi insulinoopornosc, przyczyna tego ma byc...otylosc brzuszna, do ktorej doprowadza obzarstwo i bilans dodatni . Hehe no ja wymiekam z taka biochemia

Mariusz_ - Czw Lip 26, 2012 20:32

Można powiedzieć przewrotnie,że każdy na LC zwłaszcza na ŻO takowa posiada. Wystarczy dodać za dużo lub niewłaściwych Ww, a już insulina wrażliwa jest na :) he he
zyon - Czw Lip 26, 2012 20:34

Dasz rade zrobic insulinoopornosc na zo czy dowolnym lc? Bo technicznie rzecz biorac to w jaki sposob?
Mariusz_ - Czw Lip 26, 2012 20:42

Takie wariant, to chyba Włodzimierz Włodzimierz Ponomarenko stosował? :)
A Ci co tyją na ŻO mają insulinooporność? A cukrzycy typu 2 mają insulinooporność?
Zajrzyj do "Jak nie chorować?" i "odczytaj" sobie jak należy postępować, aby nie insulinooporować :)

Mariusz_ - Czw Lip 26, 2012 20:45

Cytat:
Zespół X, obecnie naz. zespołem polimetabolicznym

Zespół ogólnoustrojowych zaburzeń, na które składają się otyłość wisceralna, upośledzona tolerancja glukozy, zwiększenie stężenia insuliny, oporność na insulinę. Nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, choroba niedokrwienna serca. Aktualnie do klasycznego zespołu X, opisanego przez Rearena, dołączono szereg dodatkowych elementów: dna moczanowa, wzrost kortyzolu, wzrost fibrynogenu oraz wzmożone wydalanie albumin z moczem.

W otyłości wisceralnej wzrasta tempo uwalniania wolnych kwasów tłuszczowych (nawet do 50%) z tkanki tłuszczowej brzusznej. Przyczyna jest zwiększona wrażliwość adrenergiczna receptorów tkanki tłuszczowej wisceralnej.

Zwiększone uwalnianie WKT z tkanki tłuszczowej powoduje, że w wątrobie upośledzają one klirens insuliny, zwiększa się stężenie insuliny w układzie krążenia oraz wzrasta tempo wątrobowej syntezy glukozy.

Przyczyna inuslinooporności może być defekt na poziomie receptora insuliny, kaskady sygnału w komórkach czy na poziomie glukotransporterów (dochodzi do zaburzeń ekspresji i translokacji transportera glukozy GLUT – 4).

zapamiętaj ;) :evil: :hihi:
http://docs5.chomikuj.pl/...Otyłość-cd2.doc

Mariusz_ - Czw Lip 26, 2012 21:55

zyon napisał/a:
Tjaa

Nie spieraj się, ponieważ i tak nie wygrasz. "Gość" nie jest w stanie samodzielnie myśleć, wyciągać wniosków. "Myśli" badaniami, nie zastanawiając sie czy metodologia takiego badania jest dobrze "dobrana" itp

zawsze może być szach i mat ;)
Dieta wysokowęglowodanowa jest OK!...
Cytat:
"uderzającą cechą cukrzycy jest zamiana substratu energetycznego z węglowodanów na tłuszcze" cyt. Stryer, "Biochemia", PWN, W-wa 1999 s. 833 powodując "insulinooporność"?.

http://forum.dr-kwasniews...g30191#msg30191

zyon - Pią Lip 27, 2012 08:45

Mariusz_ napisał/a:
zyon napisał/a:
Tjaa

Nie spieraj się, ponieważ i tak nie wygrasz. "Gość" nie jest w stanie samodzielnie myśleć, wyciągać wniosków. "Myśli" badaniami, nie zastanawiając sie czy metodologia takiego badania jest dobrze "dobrana" itp

No niestety, szkoda czasu. Meczace sa te coraz czestsze "dyskusje badaniami", tyle, ze jak go na animalpaku przylapali na wklejeniu nie swoich fotek, to miedzy innymi sie gapneli, ze to sciemniacz z powodu wklejania badan na zupelnie inne tematy niz aktualnie rozmawiany lub brak zrozumienia cytowanych badan.

side - Wto Wrz 11, 2012 17:47



Gesta i smakuje podobnie jak President 30%.
Bez dodatkow.

EAnna - Wto Wrz 11, 2012 19:00

side napisał/a:
Bez dodatkow.

wg mnie jest z dodatkami niestety

side - Wto Wrz 11, 2012 19:58

EAnna napisał/a:
side napisał/a:
Bez dodatkow.

wg mnie jest z dodatkami niestety

a skad taka wiedza ?

Na wieczku opakowania w lewym gornym rogu jest wyraznie napisane, iz jest to smietana naturalna bez dodatkow.
Na powyzszym zdjeciu tego nie widac.

Ale na tym juz tak


Zawiera jeszcze zywe kultury bakterii mlekowych.

Natomiast inne smietany tego producenta zawieraja rozne dodatki o czym producent na opakowaniach informuje.
Np. smietana 36% zawiera skrobie modyfikowana i pektyne.

zyon - Wto Wrz 11, 2012 20:16

side napisał/a:
Obrazek

Gesta i smakuje podobnie jak President 30%.
Bez dodatkow.

piatnica bez dodatkow? trudno mi uwierzyc

EAnna - Wto Wrz 11, 2012 20:16

side napisał/a:
Np. smietana 36% zawiera skrobie modyfikowana i pektyne.

Prawdopodobnie pomyliłam te śmietany.
Sprawdzę przy najbliższej wizycie w sklepie.
Nie, żebym Ci nie wierzyła, ale w różnych rejonach kraju mogą być nieco różne produkty pod ta samą marką.
Kiedyś śmietanka piątnicy 36% też była bez dodatków. Potem się to zmieniło.
Dobrze wiedzieć o każdym naturalnym produkcie bo jest ich coraz mniej.
Zupełnie rozłożyłą mnie ostatnio lektura składu najnowszych, śmietanowych wynalazków: białko serwatkowe, tłuszcz roślinny + liczne dodatki funkcjonalne.

Mariusz_ - Wto Wrz 11, 2012 20:59

EAnna napisał/a:
Zupełnie rozłożyłą mnie ostatnio lektura składu najnowszych, śmietanowych wynalazków: białko serwatkowe, tłuszcz roślinny + liczne dodatki funkcjonalne.

Jeszcze przyjdzie mi kózkę kupić i trzymać na działce w mieście ;)

gravs - Wto Wrz 11, 2012 21:33

Mariusz_ napisał/a:
EAnna napisał/a:
Zupełnie rozłożyłą mnie ostatnio lektura składu najnowszych, śmietanowych wynalazków: białko serwatkowe, tłuszcz roślinny + liczne dodatki funkcjonalne.

Jeszcze przyjdzie mi kózkę kupić i trzymać na działce w mieście ;)


w mieście raczej nie można trzymać zwierząt gospodarczych typu kury, świnie, kozy :?

EAnna - Wto Wrz 11, 2012 23:59

gravs napisał/a:
w mieście raczej nie można trzymać zwierząt gospodarczych typu kury, świnie, kozy

Po wojnie (II. światowej) byli wieśniacy przesiedleni do miast trzymali świnie w łazienkach.
To nie żart. Przy pierwszych, powojennych blokach obowiazkowymi dostawkami były tzw. "szopki", w których mieszkańcy ROM, ZOR itp. trzymali świnie, kozy, króliki, kury i gołębie.
To wszystko działo się w miastach.
No, teraz inne czasy ;)

gravs - Śro Wrz 12, 2012 18:26

EAnna napisał/a:
gravs napisał/a:
w mieście raczej nie można trzymać zwierząt gospodarczych typu kury, świnie, kozy

Po wojnie (II. światowej) byli wieśniacy przesiedleni do miast trzymali świnie w łazienkach.
To nie żart. Przy pierwszych, powojennych blokach obowiazkowymi dostawkami były tzw. "szopki", w których mieszkańcy ROM, ZOR itp. trzymali świnie, kozy, króliki, kury i gołębie.
To wszystko działo się w miastach.
No, teraz inne czasy ;)

wierzę. no ale jak piszesz, inne czasy.
mimo, iż sam mieszkam w mieście (nie blokowisko, raczej osiedle domków, prawie wioska) to codziennie słyszę gdakanie. nie przeszkadza mi to, wręcz sam chciałbym sobie kurki potrzymać lecz rosnąca liczba nowobogackich w sąsiedztwie skutecznie mnie odstrasza :?

Mariusz_ - Czw Wrz 27, 2012 11:08

Śmietana z Piątnicy bardziej mi smakuje. :)
Anonymous - Czw Wrz 27, 2012 11:12

Mariusz_ napisał/a:
Śmietana z Piątnicy bardziej mi smakuje. :)

Też je lubię :)
Ale wiejskie,od jednej krowy mają to "coś" i nie chodzi mi o zapach obornika ;D
Jakąś taką gęstość energetyczną.

zyon - Czw Wrz 27, 2012 11:13

Co ty wiesz o odroznianiu wiejskiej smietany od sklepowej, tyle co nic.
Anonymous - Czw Wrz 27, 2012 11:15

zyon napisał/a:
Co ty wiesz o odroznianiu wiejskiej smietany od sklepowej, tyle co nic.

Że nie odróżniłbym podczas "ślepej" próby?

zyon - Czw Wrz 27, 2012 11:16

W ogole bys nie odroznil, bo nie wiesz na czym polega roznica. To fakty.
Mariusz_ - Czw Wrz 27, 2012 11:17

Gavroche napisał/a:
zyon napisał/a:
Co ty wiesz o odroznianiu wiejskiej smietany od sklepowej, tyle co nic.

Że nie odróżniłbym podczas "ślepej" próby?

:] he he

vvv - Wto Kwi 02, 2013 22:24

Porzucam 36%

na rzecz

raz w tygodniu

i masła raz na miesiąc.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group