|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Zdrowa żywność - Chałwa
zyon - Pon Maj 14, 2012 18:14 Temat postu: Chałwa Ostatnio mnie naszla ochota, przejechalem pare sklepow i wszedzie polska, najczesciej wedlowska , slodka jak pierun a w dodatku jej sklad nie nastraja otymistycznie.
A pamietam jak kupywalem u ruskich i turkow na bazarze taka z tlustego papieru, wygladajaca jak brunatno-zgnilozielone kamienie, jak bloto wymieszane z glonami, jak krowie placki wymieszane s konskimi. Byla lepka , nieco gorzkawa i jednoczesnie slodkawa i taka zaj---sta, ze nie mozna bylo przestac jeesc.
Na razie namierzylem na allegro tureckiej firmy Koska, o ktorej nawet na forum celiakia pisza, ze bardzo ok, ze dzwonili i jest tam sezam, aromat, ze dwa jakies barwniki i prawie zero chemii, zero glutenu, zero bialek kuirzych i takich tam. Sa jacys koneserzy tutaj, ktos poleci cos ciekawego w tej kwestii?
Feniks - Pon Maj 14, 2012 18:35
Ja sam robię z sezamu i miodu, wychodzi świetna
zyon - Pon Maj 14, 2012 18:50
No widzialem przepis, taki?
http://www.mlodedrwale.pl...epis-na-chalwe/
Czy musi byc taki mlynek? Jak mam blender z takimi 3 koncowkami-kubkami, do sypkih, do miekkich etc to sie nada?
Feniks - Pon Maj 14, 2012 19:16
Ja mielę w młynku elektrycznym właśnie, ale myślę że blender też może być. Po prostu sezam musi być zmielony na mąkę, a w jaki sposób to zrobisz to już Twoja inwencja (możesz
np. rozgryźć )
Z tym że ja czasami nawet nie prażę sezamu i też wychodzi dobre.
Anonymous - Pon Maj 14, 2012 20:02
Ja robię ze wszystkich oleistych z miodem,syropem klonowym i daktylami.
zyon - Pon Maj 14, 2012 21:24
Feniks napisał/a: | Ja mielę w młynku elektrycznym właśnie, ale myślę że blender też może być. Po prostu sezam musi być zmielony na mąkę, a w jaki sposób to zrobisz to już Twoja inwencja (możesz
np. rozgryźć )
Z tym że ja czasami nawet nie prażę sezamu i też wychodzi dobre. |
surowy? i mjut tylko i smakuje jak prawdziwa chalwa?
Feniks - Pon Maj 14, 2012 21:52
Gavroche napisał/a: | Ja robię ze wszystkich oleistych z miodem,syropem klonowym i daktylami. |
Próbowałem jeszcze ze słonecznika i z orzechów włoskich. No ale z sezamu zdecydowanie moim zdaniem najlepsza.
zyon napisał/a: | surowy? i mjut tylko i smakuje jak prawdziwa chalwa? |
Dokładnie. Moim zdaniem smakuje jak prawdziwa, albo blisko prawdziwej. Członkowie rodziny potwierdzili
side - Wto Maj 15, 2012 13:04
Zenon, musisz sam sporobwac coby się przekonac.
Ja na początku prażyłem ale potem odpuscilem i wcinam na surowo. Imho w smaku roznicy nie widze, a roboty sporo mniej i nie masz prawa nic przypalic
W stosunku do chałwy sklepowej brakuje tej tłustej lepkości, ale w smaku wcale gorsza nie jest.
Do sezamu dodalem raz arachidow i była taka sobie w smaku.
Miele w takim młynku http://www.youtube.com/watch?v=kn05dAn_EBk
Używam tych malych kielichow
Sezam kupuje firmy Sante.
zyon - Wto Maj 15, 2012 13:09
Tyyy.....
side napisał/a: |
W stosunku do chałwy sklepowej brakuje tej tłustej lepkości, ale w smaku wcale gorsza nie jest. |
Kurcze, ja ja lubie miedzy innymi za te lepkosc wlasnie...
Identyko mam
ps. tylko nie mow yaroshowi...
zyon - Wto Maj 22, 2012 20:01
Ile lyzek sypiesz do kielicha? Dodajesz jakas wode albo maslo zeby sie masa sie plynna robila?
side - Wto Maj 22, 2012 22:14
zyon napisał/a: |
Ile lyzek sypiesz do kielicha? Dodajesz jakas wode albo maslo zeby sie masa sie plynna robila? |
prosto z wora jade i sypie do tego paska gdzie jest napis max. Wychodzi wtedy ok. 50g. Czasami podwajam stawke
Nie dolewam niczego. Raz dodalem troche oliwy ale bez niej jest dla mnie smaczniejsza. Trza by było pewnie olejem sezamowym podlac...
Z miodem trzeba uwazac coby nie przesłodzić, bo wtedy trza będzie się do yarosza uśmiechnąć
zyon - Śro Maj 23, 2012 08:21
Prosto z wora czyli nawet nie prazysz ziaren ?
No i chyba jdnak troche przeyaroshowalem, ciut za slodka i za bardzo leista - przypomina slynny klajster ciasteczkowo-blenderowy . Sprobuje orzechow dodac, chce uzyskac taka konsystencej sypko-wloknista jak prawdziwa, nie wiem czy sie uda.
side - Śro Maj 23, 2012 14:21
zyon napisał/a: | Prosto z wora czyli nawet nie prazysz ziaren ?
No i chyba jdnak troche przeyaroshowalem, ciut za slodka i za bardzo leista - przypomina slynny klajster ciasteczkowo-blenderowy . Sprobuje orzechow dodac, chce uzyskac taka konsystencej sypko-wloknista jak prawdziwa, nie wiem czy sie uda. |
ta, nie czuje roznicy, a roboty sporo mniej.
Zauwazylem ostatnio, ze gdzies od tygodnia podswiadomie wpadlem w tlusty strumien plynacy w rejony DO. Poniekad tez dzieki chalwie - sztandardowej potrawie wegemanow
zyon - Śro Maj 23, 2012 14:23
duzo dajesz miodu na jeden kubek z blendera?
Feniks - Śro Maj 23, 2012 14:27
zyon napisał/a: | chce uzyskac taka konsystencej sypko-wloknista jak prawdziwa, nie wiem czy sie uda. |
Może zmieliłeś sezam za bardzo "na krem"?
Spróbuj zrobić tak, żeby miał konsystencję mąki
P.S Twardsza się zrobi po około 2 dniach przechowywania
zyon - Śro Maj 23, 2012 14:29
Feniks napisał/a: | zyon napisał/a: | chce uzyskac taka konsystencej sypko-wloknista jak prawdziwa, nie wiem czy sie uda. |
Może zmieliłeś sezam za bardzo "na krem"?
Spróbuj zrobić tak, żeby miał konsystencję mąki |
Jak za bardzo? On chyba jest mocno oleisty wiec jak te make uzyskac? W ogole to szybko sie to zalepia w blenderze i robi taka plulpa.
side - Śro Maj 23, 2012 15:04
zyon napisał/a: | duzo dajesz miodu na jeden kubek z blendera? |
Jak sypie do paska, to miodu daje mniej wiecej pol lyzeczki.
Kiedys jak przeyaroszowalem, to nie dalo sie jesc. Dodalem wtedy gorzkiego kako i jakos weszlo.
zyon - Śro Maj 23, 2012 15:28
no to ja zdecydowanie przeyaroshowalem wpakowalem ze 3 lyzki duze i bardziej wyszlo to na jakis sos niz chalwe slodkie jak masa ciasteczkowa
Feniks - Śro Maj 23, 2012 16:56
zyon napisał/a: | Jak za bardzo? On chyba jest mocno oleisty wiec jak te make uzyskac? W ogole to szybko sie to zalepia w blenderze i robi taka plulpa. |
Może skróć czas "blendowania"?
Nie próbowałem nigdy robić w blenderze. W młynku do kawy, którym ja robię, konsystencja mocno oleista, przypominająca bardziej masło orzechowe robi się dopiero po dłuższym czasie. Na początku sezam jest bardziej sypki, chociaż też lepiący.
zyon - Śro Maj 23, 2012 18:21
Obadam, moze rzeczywiscie za dlugo.
koffin - Pią Kwi 12, 2013 00:39 Temat postu: he Na allegro ukrainska najlepsza. sezamowa lub słonecznikowa, kakaowa.
Te w opakowaniu wcale nie są złe (ukrainskie najlepsze)
y
Healer91 - Pon Sie 26, 2013 18:15
Ja robię chałwę low carb w kilka minut.
Miksuje około 100g sezamu
Topie masło 100g na gazie i 25g czekolady gorzkiej 90% kakao plus
20g wiórek kokosowych
łyżeczka stevii proszek 98% glikozydów steviowych rebA i 2% innych glikozydów steviolowych
Mieszam i do lodówki, na ciepło ocieka tłuszczem po zębach.
|
|