www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Chałwa

zyon - Pon Maj 14, 2012 18:14
Temat postu: Chałwa
Ostatnio mnie naszla ochota, przejechalem pare sklepow i wszedzie polska, najczesciej wedlowska , slodka jak pierun a w dodatku jej sklad nie nastraja otymistycznie.

A pamietam jak kupywalem u ruskich i turkow na bazarze taka z tlustego papieru, wygladajaca jak brunatno-zgnilozielone kamienie, jak bloto wymieszane z glonami, jak krowie placki wymieszane s konskimi. Byla lepka , nieco gorzkawa i jednoczesnie slodkawa i taka zaj---sta, ze nie mozna bylo przestac jeesc.

Na razie namierzylem na allegro tureckiej firmy Koska, o ktorej nawet na forum celiakia pisza, ze bardzo ok, ze dzwonili i jest tam sezam, aromat, ze dwa jakies barwniki i prawie zero chemii, zero glutenu, zero bialek kuirzych i takich tam. Sa jacys koneserzy tutaj, ktos poleci cos ciekawego w tej kwestii?

Feniks - Pon Maj 14, 2012 18:35

Ja sam robię z sezamu i miodu, wychodzi świetna :)
zyon - Pon Maj 14, 2012 18:50

No widzialem przepis, taki?
http://www.mlodedrwale.pl...epis-na-chalwe/

Czy musi byc taki mlynek? Jak mam blender z takimi 3 koncowkami-kubkami, do sypkih, do miekkich etc to sie nada?

Feniks - Pon Maj 14, 2012 19:16

Ja mielę w młynku elektrycznym właśnie, ale myślę że blender też może być. Po prostu sezam musi być zmielony na mąkę, a w jaki sposób to zrobisz to już Twoja inwencja (możesz
np. rozgryźć :D )

Z tym że ja czasami nawet nie prażę sezamu i też wychodzi dobre.

Anonymous - Pon Maj 14, 2012 20:02

Ja robię ze wszystkich oleistych z miodem,syropem klonowym i daktylami.
zyon - Pon Maj 14, 2012 21:24

Feniks napisał/a:
Ja mielę w młynku elektrycznym właśnie, ale myślę że blender też może być. Po prostu sezam musi być zmielony na mąkę, a w jaki sposób to zrobisz to już Twoja inwencja (możesz
np. rozgryźć :D )

Z tym że ja czasami nawet nie prażę sezamu i też wychodzi dobre.

surowy? i mjut tylko i smakuje jak prawdziwa chalwa?

Feniks - Pon Maj 14, 2012 21:52

Gavroche napisał/a:
Ja robię ze wszystkich oleistych z miodem,syropem klonowym i daktylami.


Próbowałem jeszcze ze słonecznika i z orzechów włoskich. No ale z sezamu zdecydowanie moim zdaniem najlepsza. ;)

zyon napisał/a:
surowy? i mjut tylko i smakuje jak prawdziwa chalwa?


Dokładnie. Moim zdaniem smakuje jak prawdziwa, albo blisko prawdziwej. Członkowie rodziny potwierdzili :D

side - Wto Maj 15, 2012 13:04

Zenon, musisz sam sporobwac coby się przekonac.
Ja na początku prażyłem ale potem odpuscilem i wcinam na surowo. Imho w smaku roznicy nie widze, a roboty sporo mniej i nie masz prawa nic przypalic :shoot:
W stosunku do chałwy sklepowej brakuje tej tłustej lepkości, ale w smaku wcale gorsza nie jest.
Do sezamu dodalem raz arachidow i była taka sobie w smaku.
Miele w takim młynku http://www.youtube.com/watch?v=kn05dAn_EBk :D
Używam tych malych kielichow :P
Sezam kupuje firmy Sante.

zyon - Wto Maj 15, 2012 13:09

side napisał/a:
Zenon,

Tyyy..... :D

side napisał/a:

W stosunku do chałwy sklepowej brakuje tej tłustej lepkości, ale w smaku wcale gorsza nie jest.

Kurcze, ja ja lubie miedzy innymi za te lepkosc wlasnie...

side napisał/a:

Miele w takim młynku http://www.youtube.com/watch?v=kn05dAn_EBk :D
Używam tych malych kielichow :P

Identyko mam ;D
ps. tylko nie mow yaroshowi... :roll:



;D

zyon - Wto Maj 22, 2012 20:01

side napisał/a:
Do sezamu dodalem raz arachidow i była taka sobie w smaku.
Miele w takim młynku http://www.youtube.com/watch?v=kn05dAn_EBk :D
Używam tych malych kielichow :P
Sezam kupuje firmy Sante.


Ile lyzek sypiesz do kielicha? Dodajesz jakas wode albo maslo zeby sie masa sie plynna robila?

side - Wto Maj 22, 2012 22:14

zyon napisał/a:
side napisał/a:
Do sezamu dodalem raz arachidow i była taka sobie w smaku.
Miele w takim młynku http://www.youtube.com/watch?v=kn05dAn_EBk :D
Używam tych malych kielichow :P
Sezam kupuje firmy Sante.


Ile lyzek sypiesz do kielicha? Dodajesz jakas wode albo maslo zeby sie masa sie plynna robila?

prosto z wora jade :) i sypie do tego paska gdzie jest napis max. Wychodzi wtedy ok. 50g. Czasami podwajam stawke :viva:
Nie dolewam niczego. Raz dodalem troche oliwy ale bez niej jest dla mnie smaczniejsza. Trza by było pewnie olejem sezamowym podlac...
Z miodem trzeba uwazac coby nie przesłodzić, bo wtedy trza będzie się do yarosza uśmiechnąć :razz:

zyon - Śro Maj 23, 2012 08:21

Prosto z wora czyli nawet nie prazysz ziaren ?

No i chyba jdnak troche przeyaroshowalem, ciut za slodka i za bardzo leista - przypomina slynny klajster ciasteczkowo-blenderowy ;D . Sprobuje orzechow dodac, chce uzyskac taka konsystencej sypko-wloknista jak prawdziwa, nie wiem czy sie uda.

side - Śro Maj 23, 2012 14:21

zyon napisał/a:
Prosto z wora czyli nawet nie prazysz ziaren ?

No i chyba jdnak troche przeyaroshowalem, ciut za slodka i za bardzo leista - przypomina slynny klajster ciasteczkowo-blenderowy ;D . Sprobuje orzechow dodac, chce uzyskac taka konsystencej sypko-wloknista jak prawdziwa, nie wiem czy sie uda.


ta, nie czuje roznicy, a roboty sporo mniej.

Zauwazylem ostatnio, ze gdzies od tygodnia podswiadomie wpadlem w tlusty strumien plynacy w rejony DO. Poniekad tez dzieki chalwie - sztandardowej potrawie wegemanow ;D

zyon - Śro Maj 23, 2012 14:23

duzo dajesz miodu na jeden kubek z blendera?
Feniks - Śro Maj 23, 2012 14:27

zyon napisał/a:
chce uzyskac taka konsystencej sypko-wloknista jak prawdziwa, nie wiem czy sie uda.


Może zmieliłeś sezam za bardzo "na krem"?
Spróbuj zrobić tak, żeby miał konsystencję mąki ;)

P.S Twardsza się zrobi po około 2 dniach przechowywania

zyon - Śro Maj 23, 2012 14:29

Feniks napisał/a:
zyon napisał/a:
chce uzyskac taka konsystencej sypko-wloknista jak prawdziwa, nie wiem czy sie uda.


Może zmieliłeś sezam za bardzo "na krem"?
Spróbuj zrobić tak, żeby miał konsystencję mąki ;)

Jak za bardzo? On chyba jest mocno oleisty wiec jak te make uzyskac? W ogole to szybko sie to zalepia w blenderze i robi taka plulpa.

side - Śro Maj 23, 2012 15:04

zyon napisał/a:
duzo dajesz miodu na jeden kubek z blendera?

Jak sypie do paska, to miodu daje mniej wiecej pol lyzeczki.
Kiedys jak przeyaroszowalem, to nie dalo sie jesc. Dodalem wtedy gorzkiego kako i jakos weszlo.

zyon - Śro Maj 23, 2012 15:28

no to ja zdecydowanie przeyaroshowalem :D wpakowalem ze 3 lyzki duze i bardziej wyszlo to na jakis sos niz chalwe :D slodkie jak masa ciasteczkowa
Feniks - Śro Maj 23, 2012 16:56

zyon napisał/a:
Jak za bardzo? On chyba jest mocno oleisty wiec jak te make uzyskac? W ogole to szybko sie to zalepia w blenderze i robi taka plulpa.


Może skróć czas "blendowania"?
Nie próbowałem nigdy robić w blenderze. W młynku do kawy, którym ja robię, konsystencja mocno oleista, przypominająca bardziej masło orzechowe robi się dopiero po dłuższym czasie. Na początku sezam jest bardziej sypki, chociaż też lepiący.

zyon - Śro Maj 23, 2012 18:21

Obadam, moze rzeczywiscie za dlugo.
koffin - Pią Kwi 12, 2013 00:39
Temat postu: he
Na allegro ukrainska najlepsza. sezamowa lub słonecznikowa, kakaowa.
Te w opakowaniu wcale nie są złe (ukrainskie najlepsze)
y

Healer91 - Pon Sie 26, 2013 18:15

Ja robię chałwę low carb w kilka minut.
Miksuje około 100g sezamu
Topie masło 100g na gazie i 25g czekolady gorzkiej 90% kakao plus
20g wiórek kokosowych
łyżeczka stevii proszek 98% glikozydów steviowych rebA i 2% innych glikozydów steviolowych

Mieszam i do lodówki, na ciepło ocieka tłuszczem po zębach.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group