|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Przepisy - Chalwa sezamowo miodowa
side - Pią Kwi 06, 2012 21:46 Temat postu: Chalwa sezamowo miodowa Przepis na chalwe sezamowo miodowa
http://www.mlodedrwale.pl...epis-na-chalwe/
Składniki odżywcze
sezam http://www.jedzdobrze.pl/...a_sezam_nasiona
miod http://www.jedzdobrze.pl/...1/miod_pszczeli
Hannibal - Pią Kwi 06, 2012 23:06
Niezłe.
Nie wiedziałem, że tak można zrobić chałwę.
Czy te tradycyjne tureckie są jakoś podobnie robione?
Zbiggy, może Ty coś o tym wiesz, bo pamiętam, że jesteś jej smakoszem?
plej_tssz - Sob Kwi 07, 2012 18:36
Przepis pierwsza klasa.
Może wyprubóję, ale co zaskakuje mnie najbardziej to prostota w przygotowaniu.
dzięki i pozdro
draq - Sob Kwi 07, 2012 21:51
Kiedyś, gdy miałem ochotę na chałwę, a nie dysponowałem pieniędzmi, bądź był sklep zamknięty (już nie pamiętam) to wpadłem właśnie na taki sposób, jaki jest podany w linku. Prażony zmielony sezam+ miód, czasami robiłem też masło orzechowe i mieszałem to z chałwą, lub dodawałem także kakao. Wychodzi taniej i smaczniej. Ze słonecznika tez wychodzi pyszna chałwa, procedura jest taka sama.
edit: by chałwa była smaczniejsza, najlepiej przepłukać sezam, lub trochę pomoczyć i wysuszyć. Wtedy będzie mieć mniej goryczy. Kilka razy, jak sobie przypomnę zdarzało mi się za bardzo podpiec sezam i chałwa była gorzka i niesmaczna.
zbiggy - Sob Kwi 07, 2012 22:48
Hannibal napisał/a: | Niezłe.
Nie wiedziałem, że tak można zrobić chałwę.
Czy te tradycyjne tureckie są jakoś podobnie robione?
Zbiggy, może Ty coś o tym wiesz, bo pamiętam, że jesteś jej smakoszem? | teraz zauważyłem chwytliwy temat chałwy chrum chrum
ale od listopada już jej nie jem tak samo jak budyniu
zyon - Wto Maj 22, 2012 20:00
Wlasnie zrobilem, tylko mij philips blender jakos cienko z tym daje rade, trzeba szeroki kielich
side - Wto Maj 22, 2012 22:19
zyon napisał/a: | Wlasnie zrobilem, tylko mij philips blender jakos cienko z tym daje rade, trzeba szeroki kielich |
w malym dasz rade, tylko syp niewiele wiecej niz do tego paska z napisem max.
kamaladysz - Czw Maj 07, 2015 20:25
A ja zrobiłam ostatnio tahini, w sumie to płynny sezam Ale muszę przyznać, że całkiem smaczne tylko trochę za bardzo podprażyłam sezam i miał gorzkawy posmak. Ale przypomniał mi się smak chałwy więc na pewno spróbuję zrobić.
klaraa91 - Wto Lut 28, 2017 10:02
Zrobiłam i jest suuuuper! Dzięki za przepis
pogodny - Pon Kwi 03, 2017 11:49
Muszę się wziąć w końcu i spróbować coś takiego przyrządzić u siebie wygląda smakowicie, a chałwa to jedna z moich ulubionych przekąsek
Imbryczek - Czw Lis 16, 2017 13:49
Samo przyrządzenie chałwy nie jest czymś specjalnie trudnym o ile mamy dobrej jakości składniki. Potem będziemy cieszyć się smaczną i zdrową przekąską, to też stanowi uzupełnienie poziomu cukrów naszym organizmie.
|
|