|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Diety niskowęglowodanowe - Wapń a pasteryzacja
fantomaS - Śro Lut 01, 2012 18:06 Temat postu: Wapń a pasteryzacja Witam.
Mam 30 lat i jestem osobą dość aktywną fizycznie.
Układam sobie (już od miesięcy) dietę LC dopasowaną do swoich potrzeb i możliwości finansowych.
Na innym forum wyczytałem że wapń z mleka pasteryzowanego jest w ogóle nie przyswajany co mnie bardzo smuci bo jako decydujące źródło tego pierwiastka wybrałem żółty ser podpuszczkowy (100 gr dziennie), a sery te są raczej wszystkie z mleka pasteryzowanego.
Wapń jest też w warzywach zielonych ale w bardzo śladowych ilościach.
Nie wiem więc czy jest sens ten ser jeść, a jeśli nie to co w zamian??
P.S. mam lekką nietolerancję laktozy (wzdęcia, lekkie rozwolnienie po dużym jogurcie), czy w związku z tym ser jest dla mnie niewskazany??
Pozdrawiam
Mariusz_ - Śro Lut 01, 2012 19:26
fantomaS napisał/a: | Wapń jest też w warzywach zielonych ale w bardzo śladowych ilościach. |
Wapń w pasteryzowanych (gotowanych) warzywach jest przyswajalny? Czy tylko raw?
fantomaS - Śro Lut 01, 2012 19:45
Wygląda na to że chodzi o obróbkę cieplną a nie pochodzenie (nabiał czy roślina).
Obróbka ta niby zmienia wapń organiczny w nieorganiczny, a ten drugi nie jest przyswajany.
Jako że jestem miastowy, nie mam dostępu do niepasteryzowanego mleka.
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie jedzenia kilku kilo surowych brokułów dziennie
Może ktoś ma inny pogląd na ta sprawę??
Anonymous - Śro Lut 01, 2012 20:05
fantomaS napisał/a: | Jako że jestem miastowy, nie mam dostępu do niepasteryzowanego mleka. | spróbuj się rozejrzeć , kupuję świeże mleko niepasteryzowane na bazarku warzywniaku w centrum miasta
Mariusz_ - Śro Lut 01, 2012 20:23
fantomaS napisał/a: | Obróbka ta niby zmienia wapń organiczny w nieorganiczny, a ten drugi nie jest przyswajany.
Jako że jestem miastowy, nie mam dostępu do niepasteryzowanego mleka. |
Jak w takim razie rozwijałeś/rozwijasz się?! Zrobiłes zapasy na zimę?
Mariusz_ - Śro Lut 01, 2012 20:42
P.S
Cytat: | Interakcje i biodostepnosc:
Z wiekiem wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym zmniejsza sie.W przewodzie pokarmowym wchłania sie 30 – 40% wapnia i zależy ono od zawartosci tego pierwiastka w diecie (Fishbein 2004, Zajac 2000). Przy zmniejszaniu ilosci wapnia w diecie, zwieksza sie jego wchłanianie, a przy zwiekszonej podaży z dieta zmniejsza sie jego wchłanianie. Tempo wchłaniania wapnia zależy od szybkosci przesuwania sie tresci pokarmowej przez jelita, pH w jelicie cienkim, stosunku steżen fosforu do wapnia w tresci pokarmowej oraz aktywnosci hormonów przytarczycznych (Baranowicz 2000,Ziemlanski 2001). |
http://pbc.gda.pl/Content...zata_062254.pdf
Wniosek zapotrzebowanie 1000mg,
a)400mg wchłania się. Organizm zaspokaja się taką ilością?
b )może 2500 x0,4
Nie wariuj!! Jedz dobre żółte sery, najlepiej ślepe.Twoje "przygody" z produktami mlecznymi odejdą w niepamięć lub łagodniej będziesz je przechodził.
Jeżeli szkodzi, nie wkłada się tego do buźki. Mama nie mówiła ?
fantomaS - Śro Lut 01, 2012 20:44
Nie wiem jak się rozwinąłem, być może cześć organizm pobrał z kości i zębów, co zaowocowało próchnica i zaowocuje kiedyś osteoporozą?
A może gdybym miał tego wapnia więcej to bym się lepiej rozwinął??
Bawię się w LC od 2 lat i przechodziłem różne fazy. Była spora utrata tkanki tłuszczowej gdy byłem na poziomie <30g ww dziennie (z 18 do ok 10%) ale potem pojawiły się silne skurcze łydek, a nawet ud.
Staram się po kolei eliminować problemy- np pije teraz dużo soku z pomidorów- skurczy nie ma na razie.
Teraz ktoś mi zasiał ziarno niepokoju z tym nieprzyswajalnym wapniem...
Mariusz_ - Śro Lut 01, 2012 21:01
fantomaS napisał/a: | Nie wiem jak się rozwinąłem, być może cześć organizm pobrał z kości i zębów |
Czy dobrze rozumiem: jednak jadłeś niepasteryzowaną żywność?? Jeżeli nie. Jak w takim razie wykształciłeś tkankę kostną ?
Zajrzyj do ciekawej nauki pod literką B,B jak Bromatologia, aby nikt już Ci nie fantomaS napisał/a: | zasiał ziarno niepokoju ... |
fantomaS - Śro Lut 01, 2012 21:08
Jasne, że zajrzę.
Ale może jakieś konkretne opracowanie polecasz??
Mariusz_ - Śro Lut 01, 2012 21:19
Poszukaj sam, szybko powinieneś znaleźć.
Ewentualnie możesz przekonać się empirycznie, jedząc ten nieprzyswajalny wapń z serów różnej maści
Molka - Śro Lut 01, 2012 21:34
Jest taka prosta zasada, poziom wapnia w krwi podobnie jak cukru musi byc stały, jesli nie dostarczysz go w odpowiedniej ilosci lub bedzie zmniejszone wchłanianie, organizm pobierze go z kości.
Jesli bedziesz zjadał nabiał z duza iloscia tłuszczu wchłanialnosc wapnia zmaleje. Jesli bedziesz mial niedobory wit D wchłanialnosc wapnia diametralnie zmaleje. Dlatego zimą warto pic np. tran. W żołtktach jest wit D ale trzeba by te żółtka spożywac na surowo.
Poza tym osteoporoza to nie tylko brak wapnia ale równiez kwasów omega3. Kwasy te ułatwiaja wchłanianie wpania i intensyfikują działanie witaminy D. w procesie tworzenia tkanek kostnych.
Mariusz_ - Śro Lut 01, 2012 21:40
Molka, a ty skąd dostarczasz 1g Ca nie jadając mlecznych?
Myślałem,że witamina D powstaje z cholesterolu a ten acetylo-CoA.
Molka - Śro Lut 01, 2012 21:56
Mariusz_ napisał/a: | Molka, a ty skąd dostarczasz 1g Ca nie jadając mlecznych? |
Ja? nie mam pojęcia skąd, nie zastanawiam sie nad tym, troche wyluzowałam z tym zastanawianiem się nad każdą molekuła mojego organizmu bo doszłam do wniosku ze ze taka permanetna samokontrola prowadzi do obłedu, nie chce zwariowac.
Mariusz_ napisał/a: |
Myślałem,że witamina D powstaje z cholesterolu a ten acetylo-CoA. |
ale ta synteza z cholesterolu witaminy D w skórze odbywa sie pod wplywem swiatła słonecznego. (promienie UV)
Dlatego w naszych warunkach klimatycznych ma to miejsce głownie od maja do wrzesnia, potem jest mniej wesoło.
Mariusz_ - Śro Lut 01, 2012 22:07
Molka napisał/a: | głownie od maja do wrzesnia, potem jest mniej wesoło |
zapomniałem,że muszę poruszać się pod określonym kątem w stosunku do słońca. Inaczej pupcia zimna
Te niedobory to normalnie jakaś paranoja jest. Tu przyswaja się 30-40% (moze wzrosnąć do 70%) z 800mg Ca,z 100g kawałeczka sera. A gdzie tu RDA (1200mg) czy inne cuda wianki ?
P.S ludzki organizm wytwarza związki chelatowe. Może w ten sposób sobie radzi z "niewystarczająca" ilością, niedoborami. Robiąc psikusa naukowcom, dietetykom
Molka - Śro Lut 01, 2012 22:11
Mariusz_ napisał/a: | Molka napisał/a: | głownie od maja do wrzesnia, potem jest mniej wesoło |
zapomniałem,że muszę poruszać się pod określonym kątem w stosunku do słońca. Inaczej pupcia zimna
Te niedobory to normalnie jakaś paranoja jest. Tu przyswaja się 30-40% (moze wzrosnąć do 70%) z 800mg Ca,z 100g kawałeczka sera. A gdzie tu RDA (1200mg) czy inne cuda wianki ?
P.S ludzki organizm wytwarza związki chelatowe. Może w ten sposób sobie radzi z "niewystarczająca" ilością, niedoborami. Robiąc psikusa naukowcom, dietetykom |
Moze lepiej poczytac dobra książke zamiast zastanawiac się co i ile mi sie wchłonęło...
Mariusz_ - Śro Lut 01, 2012 22:32
Molka napisał/a: | Moze lepiej poczytac dobra książke zamiast zastanawiac się co i ile mi sie wchłonęło... |
W takim razie na podstawie mądrej ksiązki odpowiedź mi skąd wzięło się zapotrzebowanie na 1000mg Ca przy założeniu:
Cytat: | W przewodzie pokarmowym wchłania sie 30 – 40% wapnia i zależy ono od zawartosci tego pierwiastka w diecie (Fishbein 2004, Zajac 2000 |
Czyli, ile muszę defakto zjeść tego wapnia?!
Molka - Śro Lut 01, 2012 22:39
Mariusz_ napisał/a: | Molka napisał/a: | Moze lepiej poczytac dobra książke zamiast zastanawiac się co i ile mi sie wchłonęło... |
W takim razie na podstawie mądrej ksiązki odpowiedź mi skąd wzięło się zapotrzebowanie na 1000mg Ca przy założeniu:
Cytat: | W przewodzie pokarmowym wchłania sie 30 – 40% wapnia i zależy ono od zawartosci tego pierwiastka w diecie (Fishbein 2004, Zajac 2000 |
Czyli, ile muszę defakto zjeść tego wapnia?! |
W takim razie ze 3 g dużo? Może nasza cywilizacja skazana jest na osteoporoze z uwagi na niedobory pierwiastków w ziemi.
fantomaS - Śro Lut 01, 2012 22:42
A co sądzicie o suplementowaniu się wapniem??
Np chelatami wapnia z dodatkiem witaminy D3.
heniu007 - Czw Lut 02, 2012 16:33
Co sądzisz o suplementacji wapniem ?
Organizm dorosłego człowieka usuwa wraz z uryną około 0,3 grama wapnia na dobę. Ciekaw jestem czy prostą suplementacją można podnieść tę wartość.
Wyższa wartość wapnia podczas badania moczu, to podejrzenie u pacjenta nadczynności przytarczyc, a ściślej ujmując nadmiernej sekrecji (wydzielania) parathormonu (PTH) - odpowiadającego za gospodarkę wapniowo-fosforanową.
Zbawienna farmacja, posiada leki kalcymimetyczne, obniżające poziom parathormonu(PTH).
Maad - Pią Lut 03, 2012 23:04
żarty żartami, ale niektóre dzieci w szkole jedzą kredę
coś jednak jest na rzeczy
fantomaS - Sob Lut 04, 2012 00:00
Znajomy kiedyś przyznał mi że u jego 14stoletniej!! córki zdiagnozowano poczatki osteoporozy.
Miała jakieś obrzęki kostek, ale nikt nie podejrzewał tej choroby początkowo u niej.
Oczywiście mógł zmyślać, ale jaki miałby powód??
figa - Sob Lut 04, 2012 22:56
Obgryzanie ścian ,pamiętam z dziecinstwa
matka doope sprała ,co wcale nie chamowało mojego apetytu ,
na dłubanie w ścianach za szafkami ,zeby nie było widać.
To samo robiły moje dzieci .Nie wiem dlaczego wapno w tabletkach jest gorsze
od tego na scianie.
yarosh1980 - Czw Lut 09, 2012 23:18
dario_ronin napisał/a: | Nie wiem więc czy jest sens ten ser jeść, a jeśli nie to co w zamian?? |
Wapń znajdziesz w orzechach, szczególnie laskowych. A ze zbóż polecam owies nagi (bezłuskowy), oczywiście podkiełkowany, ma dużo wapnia. Sam się zastanawiam czy nie zamienić gotowanej jaglanki w śniadaniu na surowiznę, czyli podkiełkowany owies. W surowym mam wszystko przyswajalne, a więc nie ma soli nieorganicznych które by się odkładały. No i zdezaktywowane są wtedy inhibitory enzymowe. Niedługo znów wypróbuję ten owies, tym razem z daktylami, może już będzie lepszy smakowo.
|
|