www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Żywność której nie polecamy!

vvv - Nie Paź 26, 2014 14:14

R napisał/a:
co jest zdrowsze do jedzenia
Co jest zdrowsze do jedzenia, jajko czy kura?
:faint:

opiotr - Nie Paź 26, 2014 18:08

vvv napisał/a:
Co jest zdrowsze do jedzenia, jajko czy kura?
Jajko...
vvv - Nie Paź 26, 2014 18:28

... gotowane, pieczone, grilowane, smażone, czy duszone?
daniel_K - Nie Paź 26, 2014 22:50

Surowe :)
RyszardA - Śro Paź 29, 2014 08:31

Ryszard napisał/a:
Przepraszam, że tutaj się wciskam, ale może ktoś wskaże mi stronę na temat co jest zdrowsze do jedzenia mięso gotowane, pieczone, grilowane, smażone, czy duszone, ponieważ trudno w tym forum to wyszukać.

"Zazwyczaj lepiej ustanawiać jak najmniej obowiązujących zasad, ale za to trzymać się ściśle tych, które rzeczywiście stanowią o różnicy jakości pożywienia. Na pewno mięso pieczone i gotowane nie jest jednakowo wartościowe, co najlepiej widać na tłuszczu. Ugotowany tłuszcz jest nadal biały, podczas gdy u smażony lub upieczony robi się przezroczysty... Jak by nie patrzeć, rożen jest o wiele starszym urządzeniem kuchennym niż garnek. Można więc przyjąć że ewolucja znalazła już sposób by przystosować nas do tych ubocznych skutków rozwoju społecznego. Niektórzy badacze twierdzą że pieczone mięso bywa rakotwórcze ale jak dotąd żadne poważne badania nie potwierdziły tej teorii." Christian Allan, Wolfgang Lutz - Życie bez pieczywa.
Dobrze piszą.

daniel_K - Śro Paź 29, 2014 08:55

RyszardA napisał/a:
Na pewno mięso pieczone i gotowane nie jest jednakowo wartościowe, co najlepiej widać na tłuszczu. Ugotowany tłuszcz jest nadal biały, podczas gdy u smażony lub upieczony robi się przezroczysty...
Dobrze piszą.

Ja jak wytapiam łój czy smalec to on nadal jest biały, lecz musi oczywiście wystygnąć :)
W sumie nie wiem czemu ci to punktuję bo generalnie mi to wisi bo wolę surowe, ale to się nie trzyma kupki :)
Chyba że faktycznie jakoś orasz te jedzenie na tej patelni że siwy dym leci to wiadomo że się utlenia wszystko i powstają nasze kochane wolne rodniki.

RyszardA - Śro Paź 29, 2014 09:13

daniel_K napisał/a:
RyszardA napisał/a:
Na pewno mięso pieczone i gotowane nie jest jednakowo wartościowe, co najlepiej widać na tłuszczu. Ugotowany tłuszcz jest nadal biały, podczas gdy u smażony lub upieczony robi się przezroczysty...
Dobrze piszą.

Ja jak wytapiam łój czy smalec to on nadal jest biały, lecz musi oczywiście wystygnąć :)
W sumie nie wiem czemu ci to punktuję bo generalnie mi to wisi bo wolę surowe, ale to się nie trzyma kupki :)
Chyba że faktycznie jakoś orasz te jedzenie na tej patelni że siwy dym leci to wiadomo że się utlenia wszystko i powstają nasze kochane wolne rodniki.

Ogólny sens tego co napisał dr Allan i dr Lutz jest taki że nie trzeba się bać mięsa bez względu na to czy jest gotowane czy smażone czy pieczone.
Ja także lubię surowe w postaci tatara ale nie unikam mięsa przyrządzonego w inny sposób. Ważne jest tylko to żeby to było mięso a nie wyrób mięsopodobny.

Witold Jarmolowicz - Pią Cze 02, 2017 20:01

Ryszard napisał/a:
Przepraszam, że tutaj się wciskam, ale może ktoś wskaże mi stronę na temat co jest zdrowsze do jedzenia mięso gotowane, pieczone, grilowane, smażone, czy duszone, ponieważ trudno w tym forum to wyszukać.

http://cancerres.aacrjour...tent/59/17/4320
JW

jjusti18 - Śro Cze 14, 2017 18:42

Trudno jest dbać dzisiaj o zdrowe nawyki żywnościowe, skoro wkoło mamy tyle chemii. Ja teraz planuje odrzucić kupne soki i zacząć produkcję własnych. Koleżanka mi poleciła całkiem interesujący produkt marki Muke klasy premium, a mianowicie wolnoobrotową wyciskarkę do soków. Zamierzam zakupić ją ponieważ, radzi sobie z wszelkimi warzywami i owocami- nie tracą one swoich wartości i witamin. Dodatkowym atutem jest to, że jest łatwa w obsłudze oraz czyszczeniu.
Aromatika - Śro Wrz 13, 2017 14:33

Z całą pewnością nie można polecać produktów i żywności bogatej w cukry i tłuszcze, ponieważ to do niczego nie prowadzi,a mało tego- sprawi, że pogorszy się nasze samopoczucie i jakość cery.
Witold Jarmolowicz - Nie Wrz 17, 2017 18:35

Aromatika napisał/a:
Z całą pewnością nie można polecać produktów i żywności bogatej w cukry i tłuszcze, ponieważ to do niczego nie prowadzi,a mało tego- sprawi, że pogorszy się nasze samopoczucie i jakość cery.
Czyli np. nie można polecać ziarna sezamowego i awokado?
JW

pogodny - Pon Wrz 18, 2017 12:25

Wielu ludzi nie ma zielonego pojęcia o diecie, makroskładnikach i ich roli. Nie ma co wchodzić w polemikę ;) Nawet przetworzona żywność w określonych sytuacjach znajduje zastosowanie.
Biomondo - Czw Lis 09, 2017 08:51

Wszystko jest kwestią potrzeb oraz przekonania, jestem zdania iż należy unikać przede wszystkim szkodliwej i zbędnej chemii w żywności którą teraz mamy niemal wszędzie, warto się nada tym zastanowić.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group