www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Choroby - Nietolerancja laktozy.

culturyzsta - Sob Sie 13, 2011 17:18
Temat postu: Nietolerancja laktozy.
Trawię laktoze, ale do pewnego dość małego stopnia.
Są takie kapsułki z laktazą(enzym), słyszałem także że bakterie L.acidophilus rozkładają laktoze, ale nie próbowałem ani tego ani tego, niewiem czy jest sens wydawać kasę, chciałbym zacząć pić mleko, ale sie nie pieprzyć - 3-4 litry dziennie, wiec niewiem ile bym musiał tego enzymu/bakterii zażyć/wrzucić.
Macie jakieś doświadczenie ?

mhm - Sob Sie 13, 2011 18:12

Przy tak ogromnych ilościach mleka organizm sam zacznie wytwarzać większą ilość kazeiny, ale raczej należy się pogodzić z uczuleniem lub biegunkami...
EAnna - Sob Sie 13, 2011 20:36

mhm napisał/a:
organizm sam zacznie wytwarzać większą ilość kazeiny

???????????????????????????????????????

culturyzsta - Sob Sie 13, 2011 21:08

mhm skąd to twoje czarnowidztwo wynika? Zdaje się chodziło ci o laktaze.
Mariusz_ - Sob Sie 13, 2011 21:19

Masrna prowokacja
culturyzsta - Nie Sie 14, 2011 09:38

Jaka prowokacja? :hah:
Mariusz_ - Nie Sie 14, 2011 11:35

PO ilości 3-4 L mleka wody już nie będziesz musiał pić? Fajnie :)
culturyzsta - Nie Sie 14, 2011 11:40

http://stronglifts.com/go...on-gain-weight/
Jak widzisz nie jestem odosobniony.
Pewne plemiona afrykańskie też dużo piją, podobno.

Mariusz_ - Nie Sie 14, 2011 11:48

Na pewno plemiona w Afryce mają pod dosatkiem duże ilości wody.
Jak mieli by do wyboru wodę vs mleko wybrali by mleko podobno. ;)
P.S mógłby pokazać ten Pan z linka swoje zdjęcie jak wygląda? Czy jest neisdostepne?

culturyzsta - Nie Sie 14, 2011 12:29

Ten co przytył 25 lbs? Niewiem zapytaj go, a właściciel i pismak tej strony to jest ten gościu http://stronglifts.com/about-mehdi/

Niewierze w takie przyrosty, fakt można tyle przytyć w ciągu miesiąca ale nie wierze żeby większość tego to był mięsień, chciałem tylko pokazać że są ludzie którzy piją tyle mleka.

heniu007 - Nie Sie 14, 2011 15:13

Tyle mleka ; O
Jak ogromny osesek :P

Przychodzi mi na myśl, że tak duże ilości mleka mogą być wyjątkowo problematyczne w trawieniu, co poskutkuje rozkładem przez różne bakterie, a produktom tego rozkładu mogą towarzyszyć duże ilości metanu.

Oprócz przyrostów masy, zapewne będziesz mógł się pochwalić potężnymi wiatrami i stolcem zapachu gnilnego.

Przeciwnicy mleka również podają argument, że po procesie pasteryzacji lub innej obróbki cieplnej mleka następuje rozkład termiczny soli wapnia naturalnie zawartych w mleku.
Jako dowód podają informację, że po obróbce cieplnej, na powierzchni przemysłowych maszyn osadza się gruba warstwa prostych związków nieorganicznych wapnia.

Padają również inne argumenty:
- w mleku znajduje się duża zawartość kazeiny, których człowiek bez pomocy "małych pomocników" nie jest w stanie strawić
- w mleku znajduje się cukier mleczny - laktoza, który może powodować uczulenia
- Nawet 100 milionów ciałek ropnych w każdej szklance...
- mleko zawiera jak to określili różne substancje wspomagające oraz hormony
- wprowadzasz obce białka



Duża większość argumentów dotyczy mleka produkowanego na masową skalę.

culturyzsta - Nie Sie 14, 2011 15:20

Nie mam zamiaru właśnie produkować metanu, jak będe produkował to dam sobie spokój bo to nie opłacalne, mleko to by było surowe, zsiada się.
Mariusz_ - Nie Sie 14, 2011 21:36

Znałem tekiego pakera pijącego 2 litry mleka dziennie sikał co 1h :) i był raczej ulany niż loss fat :) . Jednak każdy człowiek jest inny
Kangur - Nie Sie 14, 2011 22:19

heniu007 napisał/a:
....
- w mleku znajduje się cukier mleczny - laktoza, który może powodować uczulenia ......
.

Grzybek kefiru (ziarno Mahometa) przetwarza laktoze w alkohol. Kefir jest napojem alkoholowym i nim tez sie mozna ululac.

heniu007 - Czw Wrz 08, 2011 20:15

Kangur napisał/a:
Hannibal napisał/a:

A Abchazyjczycy to przypadkiem nie żyją na Kaukazie? Gdzie napisano, że są na HC? Jeśli już to medium-carb, gdzie tłustych pokarmów sobie żałowano.

Zyja na Kaukazie jedza tlusta gotowana baranine i popijaja kefirem.
Nie chcieli zdradzic technologii produkcji kefiru, bo podobno Mahomet im zakazal rozpowszecniac swoje ziarno dlugowiecznosci. Zarodniki kefiru nazywaja ziarnem Mahometa.
Gdzie diabel nie moze tam kobiete posle i tak bylo z kefiem.
Kiedys opisze te romantyczna przygode.


To teraz wiem skąd się wzięło "ziarno Mahometa".

W dzisiejszym cyfrowym świece pisać o rzeczy, o której google milczy to duża sztuka. 8)

Neo90 - Pią Wrz 09, 2011 17:51

Regularne picie dobrego kefiru sprawia, że problem tego tematu znika.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group