www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Przepisy - Flaki pytania

paranoise - Sob Mar 19, 2011 22:52
Temat postu: Flaki pytania
Jak w temacie. To moja ulubiona zupa, no i z tego co mi wiadomo to z dietami niskowęglowodanowymi jak najbardziej zgodna, no oprócz surowej. Z flakami jest jednak ten myk, że źle przegotowane śmierdzą okrutnie. Co boli to to, że często to się tyczy także tych gotowych w galarecie, albo nawet w restauracjach pośledniejszych. No tak więc dzisiaj sobie kupiłem pół kilo flaków wołowych, takich z mięsnego pokrojonych już w paski. Po pierwsze chciałbym wiedzieć jak poznać czy należy je jeszcze czyścić i jeśli tak, to jak bo z tego co słyszałem to trwa to długo. No i co do samego gotowania: w przepisie mam żeby trzy razy obgotowywać bez przykrycia po dziesięć minut. Czy to wystarczy żeby być pewny że nie będą śmierdzieć? No i jeszcze co do rosołu na flaki: czy jeśli zrobię go na porcji rosołowej z włoszczyzną, to się nada. Bo w przepisie zalecali jeszcze szponder dać, ale przeoczyłem to, z resztą nie wiem czy to dostanę u siebie, a nawet to czy nie jest to drogie bo przecież to wołowina. Jeśli można to prosiłbym bardziej doświadczonych w temacie o rady.

Pozdrawiam
Paranoise

Magdalinha - Pon Mar 21, 2011 22:39

Flaki są smaczne tylko z mięsem o wyrazistym smaku czyli wołowiną (nie musi być koniecznie szponder ale jest bardziej esencjonalny) lub indykiem. Bez tego mięsa to lepiej sobie darować tę potrawę.
Flaki można zrobić na wywarze po mięsie, które później dodasz do flaków.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group