www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Diety niskowęglowodanowe - Uwaga przed masłem i śmietaną?

v0lare - Czw Gru 02, 2010 19:59
Temat postu: Uwaga przed masłem i śmietaną?
Cytat:
W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni.


Spotkałem się z teorią, że te nienaturalnie rozdrobnione cząsteczki tłuszczu przenikają nabłonek jelita który nie jest dostosowany do takich specjałów XXI wieku i wtedy faktycznie ten cholesterol osadza się na żyłach powodując miażdżyce.

Wygląda logicznie, te rozbite cząsteczki tłuszczu to coś co nie występuje w naturze. Jelita mogą być do tego nie przystosowane.

A tłuszcz dostający się do krwi z miażdżyca już łatwo powiązać.

Dodam, że najwięcej zachorowań na miażdżycę występuje w Finlandii. Spożywa się tam dużo serów i twarogów, a nie mięsa, czyli kolejna poszlaka przeciwko nabiałowi.

Słyszeliście coś o tym?

Anonymous - Czw Gru 02, 2010 20:45

v0lare napisał/a:

Dodam, że najwięcej zachorowań na miażdżycę występuje w Finlandii. Spożywa się tam dużo serów i twarogów, a nie mięsa, czyli kolejna poszlaka przeciwko nabiałowi.

Jest to tylko naciąganie faktów do teorii,
trzeba wszystkie czynniki ryzyka brać pod uwagę.
Policzyć chlebek, cukier
Pierwotna dieta oparta na mlecznych zapewne takich szkód nie czyniła

Paweł-poprostu - Czw Gru 02, 2010 20:59

v0lare napisał/a:
Spotkałem się z teorią, że te nienaturalnie rozdrobnione cząsteczki tłuszczu przenikają nabłonek jelita który nie jest dostosowany do takich specjałów XXI wieku i wtedy faktycznie ten cholesterol osadza się na żyłach powodując miażdżyce.

Ze złą teorią się spotkałeś.
Do osadzania się lipidów potrzebna jest również duża ilość insuliny.
Zarazem najwyższy poziom lipidów jak i insuliny uzyskuje się jedząc bardzo dużo węglowodanów, szczególnie prostych które już po pięciu minutach zamieniają się w trójglicerydy, a po 30 min w tłuszcz i cholesterol, ponadto w cholesterol o małych i zbitych kuleczkach (jedną z kilku podgrup), które łatwiej osadzają się na podrażnionej tętnicy, potraktowaną (podczas hiperglikemii) ogromną ilością insuliny. Następnie dochodzi do hipoglikemii i znów jesteśmy głodni, a cały obieg się zmyka.
Dodatkowo przyspieszają miażdżyce wolne rodniki których powstaje ze spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jak i w mniejszym stopniu jednonienasyconych, stabilne są tylko nasycone.
wolne rodniki dodatkowo utleniają cholesterol i podrażniają tętnice znacznie przyspieszając miażdżyce.
Tłuszczy nasycone i sam cholesterol nie powoduje miażdżycy, co więcej oba te składniki są prozdrowotne.
Jeśli nie wiesz:
Cholesterol anihiluje szkodliwe związki przemiany materii, jeśli jemy go mało to nasza strata.

Jeśli by teoria o właściwościach miażdżyco rodnych tłuszczu mlecznego miała racje bytu, to na takiej samej zasadzie mógł bym sądzić ze najbardziej szkodliwy jest tłuszcz kokosowy, który jest łatwiej przepuszczany i szybciej kierowany do kwi.
Zaprawdę powiadam Ci, jest to absurd!
Powiedział bym, że to co zostało przez Ciebie napisane jest znacznym plusem i tyle.

No, to tak wielkim skrócie i uproszczeniu :-) .

Witold Jarmolowicz - Czw Gru 02, 2010 23:37

Główną przyczyną miażdżycy jest jednoczesne spożywanie dużych ilości tłuszczów, węglowodanów i cholesterolu przy niedoborze metioniny w pożywieniu, czyli wtenczas, gdy spożywa się mało białkowych produktów zwierzęcych.
Tym niemniej ta teoria o miażdżycorodnym działaniu homogenizowanego nabiału jest znana ze trzydzieści lat.
JW

Anonymous - Śro Gru 22, 2010 08:24

admin - toan napisał

"http://www.bbc.co.uk/news/health-12049624 - to jest dobre!
Tłuszcz, który "powstrzymuje" cudownie cukrzycę typ II, wkrótce pewnie będzie do nabycia w aptekach. Very Happy

PS
dobrze, że ostrzegają przed spożywaniem wysokotłuszczowych mlecznych, bo w zalecanej przez "fachowców" diecie mieszanej czyli: "Białka powinny dostarczyć 10-20% energii, tłuszcze 15-35%, węglowodany 50-60%, nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczyć więcej niż 10% energii, a spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 300mg/dziennie." (cyt: za panią Marią - nazwisko nieczytelne - dyrektorką DBŻiŻ w GIS), bo w diecie, w której organizm uzyskuje poniżej 70-80% energii z tłuszczu pokarmowego, skoncentrowany tłuszcz mleczny (śmietanka, śmietana, masło), jest wybitnie szkodliwy, przez wymuszenie zamiany pirogronianu w cytrynian, co zawsze skutkuje zaburzeniem potencjału cytozolu, a dalej insulinoopornością, niezależnie od proporcji insulina/glukagon i stężenia cytozolowego cAMP, co prowadzi do podniesienia cukru we krwi - naturalnego objawu obrony komórki przed dalszym wchłanianiem glukozy, a w konsekwencji do rozwoju cukrzycy typ II. "

http://forum.dr-kwasniews...cseen#msg120095

ciekawe ?

Dar

Hannibal - Śro Gru 22, 2010 08:56

dario_ronin napisał/a:
ciekawe ?

nom
bardzo to ciekawe, dlaczego Masajowie, Samburu spożywali ok. 60% fatu, mieszkańcy Loetschental jeszcze mniej, ale więcej węgli, no i wysokotłuszczowych mlecznych na pewno sobie nie żałowali, a na cukrzycę nie chorowali :D

krzysztof2 - Śro Gru 22, 2010 11:49
Temat postu: Re: Uwaga przed masłem i śmietaną?
WITAJ v0lare :hug:


v0lare napisał/a:
Cytat:
W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni.
Spotkałem się z teorią, że te nienaturalnie rozdrobnione cząsteczki tłuszczu przenikają nabłonek jelita który nie jest dostosowany do takich specjałów XXI wieku i wtedy faktycznie ten cholesterol osadza się na żyłach powodując miażdżyce.

Wygląda logicznie, te rozbite cząsteczki tłuszczu to coś co nie występuje w naturze. Jelita mogą być do tego nie przystosowane.

A tłuszcz dostający się do krwi z miażdżyca już łatwo powiązać.
...
Słyszeliście coś o tym?


chodzi prawdopodobnie o homogenizację i jej "nieciekawy wpływ" na enzym oksydazę ksantynową ( XO )
szerzej:
http://www.dobradieta.pl/...p=138284#138284


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Mariusz_ - Śro Gru 22, 2010 19:09

Hannibal napisał/a:

wysokotłuszczowych mlecznych na pewno sobie nie żałowali, a na cukrzycę nie chorowali :D

czyli mleko ilu procentowe i ser biały czy żółty ilu procentowy???
U nas ser biały 8g tłuszczu to już pełnotłusty :)
Wyczytałem coś takiego. Warto poczytać o argumentach dwóch stron :)
http://forum.dr-kwasniews...g11725#msg11725
http://forum.dr-kwasniews...g17746#msg17746
http://forum.dr-kwasniews...g88247#msg88247

P.S czy to prawda, że Masajowie żywili się głównie serem, masłem, śmietaną, mięsem i krwią bydlęcą
Ile pijali mleka?? W takim razie ??
Lubie być dobrze poinformowanym :D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group