|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Zdrowa żywność - Ocet niepasteryzowany
mario199 - Sob Paź 30, 2010 09:24 Temat postu: Ocet niepasteryzowany Witajcie, zastanawiam się nad kupnem octu niepasteryzowanego. Znalazłem taką ofertę: http://zdroweznatury.pl/o...0-75-l-eko.html
Na stronie jest napisane:
Cytat: | Ocet jabłkowy jest niefiltrowany i niepasteryzowany.
Produkt naturalny, wyłącznie z ekologicznych jabłek. |
Jak sądzicie, jest w tym jakiś haczyk? Jakiś inny proces niż filtracja, czy pasteryzacja?
Hannibal - Pon Sty 10, 2011 19:39 Temat postu: Re: Ocet niepasteryzowany
mario199 napisał/a: | Jak sądzicie, jest w tym jakiś haczyk? |
Niewykluczone. Trzeba byłoby się producenta sprytnie podpytać.
Tutaj jest dyskusja na forum rawpaleo o tym occie - http://www.rawpaleoforum....-cider-vinegar/
I przy okazji niezły artykulik o zaletach octu - http://www.bellaonline.com/articles/art25856.asp
+ przypomnienie dobrego posta Roberta o niedoborach kwasu - http://www.dobradieta.pl/...ighlight=#76537
chill - Wto Cze 14, 2011 14:22
Surowe śledzie w occie jabłkowym z cebulą i jabłkiem czasem - pychota . Kupuję ten sam ocet właśnie najlepszy jaki do tej pory widziałem na rynku .
mario199 - Wto Cze 14, 2011 14:35
chill napisał/a: | Surowe śledzie | A śledzie skąd bierzesz? Matiasy czy może kupujesz tuszki i samemu filetujesz?
chill - Wto Cze 14, 2011 15:06
Nie matiasy bo już sa solone tzn. z konserwnatami na bank .... A lepeij użyć soli himalajskiej albo morskiej nie jodowanej sztucznie.
W sklepach dostaniesz też czasem takie tuszki płaty one są już wypatroszone i rozłożone na zewnątrz bez łba i ogona . Można też samemu patroszyć . Tylko nie pamiętam tam proporcji w przepisie ale na pewno do zalewy dodaje się sporo wody . No i ja póżniej jeszcze oblewałem oliwą ale to było w zimie więc jak znalazł
mario199 - Wto Cze 14, 2011 16:20
No ja kupowałem tuszki śledzi, ale patroszenie było bardzo uciążliwe. Matiasy są tak słone, że nie da się ich jeść. Nawet po odsoleniu. Ale narobiłeś mi smaku z tymi śledziami w occie, więc chyba trochę się pomęczę z tym patroszeniem .
Anonymous - Wto Cze 14, 2011 17:59
mario199 napisał/a: |
Ocet jabłkowy jest niefiltrowany i niepasteryzowany.
Produkt naturalny, wyłącznie z ekologicznych jabłek. |
ta ta
zbieranych spod drzewa gaflami na przyczepę od gnoju
chill - Śro Cze 15, 2011 22:12
Myślisz @ali że lepsze takie jabłka plastikowe z TESCO ?
heniu007 - Pią Cze 17, 2011 22:15 Temat postu: Re: Ocet niepasteryzowany
mario199 napisał/a: |
Jakiś inny proces niż filtracja, czy pasteryzacja? |
W praktyce przemysłu spożywczego można się spotkać z utrwalaniem octu. Utrwalanie przeprowadza się przez tzw. siarkowanie, które polega na wprowadzeniu do octu tlenku siarki IV (SO2) w postaci roztworu kwasu siarkowego albo kwaśnego siarczanu sodowego lub pirosiarczanu sodowego. Utrwalanie octu ma na celu zapobiegnięciu rozwojowi w nim bakterii śluzowych, pod wpływem których ocet mętnieje oraz traci smak i aromat.
Niestety Hannibal będzie zawiedziony, ponieważ taki rozlewany do butelek ocet nie posiada węgorzyków octowych ( robaki o długości ok. 1mm w postaci ruchomych włosków, towarzyszących fermentacji octowej, nieszkodliwych dla zdrowia człowieka).
Anonymous - Sob Cze 18, 2011 00:24
ejże
czy nie lepszą i zdrowszą metodą jest zrobienie octu winnego domowym sposobem?
nastawiasz wino jabłkowe
po przefermentowaniu filtrujesz, znaczy się ściągasz znad osadu
stawiasz otwarte i dostaniesz z tego ocet
jak sprobujesz to
na to kupne badziewie wcale nie będziesz miał ochoty
|
|