www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Przepisy - Prawidlowe Przygotowanie STEKA

gudrii - Pią Wrz 17, 2010 12:28
Temat postu: Prawidlowe Przygotowanie STEKA
Podaje przepis na prawidlowe przygotowanie steka.

Najpierw co powinnismy jesc a czego nie...



Wiec jemy "The Blue" do max. "Medium Rare" wszystko dalej to strata smaku, jakosci i byc moze problemy zdrowotne (jak ktos je duzo miecha, duzo wegli i duzo roslinnych tluszczy).

1. Przyprawiamy. ja uzywam tylko soli morskiej, czarnego pieprzu i suszonej bazyli

2. Na malym ogniu rozgrzewamy patelnie (mozna ja skropic woda, jak wyparuje woda to patelnia jest gotowa).

3. Nakladamy lyzke lub dwie (stolowa) tluszczu zwierzecego (ja stosuje tluszcz gesi)

4. Czekamy az tluszcz sie roztopi i dolewamy wody do patelni (tyle ile potrzeba zeby zakryc cala powieszchnie patelni i nie wicej.)

5. Czekamy az woda zacznie sie gotowac i kladziemy steka na patelni.

6. Zwiekszamy ogien z malego na sredni (moze troche wiecej, zalezy od patelni i pieca)

7. Przekladamy steka co 15-20 sekund (na oko) tyle razy ile bedzie potrzeba az do momentu kiedy brzegi sie "zetna".

8. Przekladamy jeszcze raz, moze dwa i kniec.

Wazne jest aby nie nacinac steka kiedy jest na patelni! bo sie ugotuje w srodku!

Dobrze jest tez go zostawic na 2-3 minuty przez pozarciem, dojdzie sobie wtedy ladnie.
Zaleznie od grubosci steka, patelni, temperatury tym sposobem powinniscie otrzymac "The Blue" do "Rare".

Smacznego :papa:

P.S Mozna to zastosowac do kazdego miecha i podrobow.

Likvidi - Czw Mar 24, 2011 22:40

Ostatnio właśnie zrobiłam sobie steka w wersji 'rare' - chyba jednak przesadziłam (/ z ogniem nie przesadziłam), bo to było całkowicie niesmaczne i wymagało nielada ode mnie - istoty wychowanej na węglowodanach 8/ - wysiłku by jednak wszystko zjeść. Ciekawe czy kiedykolwiek rare stek będzie mi smacznym ...
zenon - Czw Mar 24, 2011 23:35

przepis na stejki i nie tylko:
http://www.youtube.com/watch?v=P_SHVvgUt2k

http://www.youtube.com/wa...feature=related

gravs - Wto Kwi 05, 2011 20:47

to ja proszę jeszcze o instrukcję jak takie coś pogryźć. próbowałem zrobić sobie steka wg gudrii'ego i nie dałem rady. może mięśnie żwaczowe mam za słabe?
stdt - Czw Kwi 14, 2011 15:03

Albo dostałeś wyjepke wołowiny :viva: :viva:
zenon - Czw Kwi 14, 2011 22:38

No bo u nas nie ma dobrej wołowiny, taka prawda.

W Polsce nie różnicuje się czy krowa jest mleczna czy mięsna, krowa to krowa i tyle.
Tymczasem w krajach bardziejukierunkowanych na wołowinę mają bydło, którego mięsko jest miększe niż to nasze.

U nas taka "normalna" wołowina to rarytas za który trzeba zapłacić odpowiednio więcej, np mięsko z rasy limusine.

Ponadto dobre stejki robi się z kawałków dojrzewających kilka tygodni i odpowiednio skruszałych.

Ale już pulpety "zenona", które robi się z mięska mielonego znakomicie się gryzie i można je sporządzić z takiej zwykłej polskiej wołowiny.

gudrii - Pią Kwi 15, 2011 00:04

gravs napisał/a:
to ja proszę jeszcze o instrukcję jak takie coś pogryźć. próbowałem zrobić sobie steka wg gudrii'ego i nie dałem rady. może mięśnie żwaczowe mam za słabe?

można nawet z tego gorszego mięsa coś wyczarowac tylko trzeba trochę się pobawić z tym.

Co i jak, dokładniej tutaj:

http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html :)

Hannibal - Pią Kwi 15, 2011 06:39

zenon napisał/a:
No bo u nas nie ma dobrej wołowiny, taka prawda.

być może, ale za to mamy zaje**stą koninę

stdt - Pią Kwi 15, 2011 10:07

Zenuś, podaj proszę przepis na Twoje kuleczki czy tam pulpety :pada:
stdt - Pią Kwi 15, 2011 16:40

Już mam :viva:
kuchennie - Nie Sie 25, 2019 20:48

Umieszczony test patelni Woll Diamond Lite na blogu kuchnia Polska, przekonał mnie do zakupu patelni tytanowej, teraz na niej smażę steki i są rewelacyjne! Dobrze dosmażają się, są soczyste i nie wysuszają się. Do tego patelnie łatwo umyć i stosować do innych rzeczy. Polecam szczerze! A tutaj ta recenzja do przeczytania https://kulinarnapolska.org/jogurtowce-nieprawdopodobnie-pyszne-kotleciki-z-kurczaka-plus-test-patelni-woll/ A wy jakie patelnie używacie?
Frania - Wto Wrz 10, 2019 13:16

Dokladnie, nie ma to jak srednio wypieczony stek :papa:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group