|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Surowy dział - Przeczyszczenia na surowiźnie
mario199 - Nie Wrz 05, 2010 06:54 Temat postu: Przeczyszczenia na surowiźnie Hej, sporo mówicie na forum o przeczyszczeniach podczas początkowych etapów diety surowej. Moglibyście trochę rozwinąć temat? Od 1 tygodnia jestem na diecie surowej LC. Wcinam surowe mięcho, organy, łój, jajka i warzywa. Nic takiego jeszcze nie doświadczyłem, ale kto wie.. Mówicie, że niektóre wasze przeczyszczenia trwały kilka dni. Trochę się tego obawiam, bo za tydzień, wyjeżdżam w długo planowane góry i nie chciałbym zachorować. Jak sądzicie, czy darować sobie w tym tygodniu dietę surową? Czy może ograniczyć ilość surowego? Czy szamać dalej tak samo?
Hannibal - Nie Wrz 05, 2010 07:27
Im bardziej zdrowy organizm tym takich oczyszczeń mniej.
Jak kto mocno zdegenerowany to po pierwszy surowym żółtku może trafić na OIOM.
Biegunkę można dość szybko bezpiecznie przejść łykając bentonite/ węgiel aktywowany w odpowiednich ilościach. Na wyjazd polecam więc coś takiego ze sobą zabrać.
Pamiętam mój pierwszy wyjazd w góry na LC. Też miałem troszkę "sedesowych oczyszczeń", a jadłem same obrobione term. prod. zwierzęce. Ale nie przeszkadzało mi to raczej w robieniu wyryp.
EAnna - Nie Wrz 05, 2010 17:54
mario199 napisał/a: | sporo mówicie na forum o przeczyszczeniach |
To są inaczej mówiąc zatrucia pokarmowe.
Przebieg zależy od ilości i rodzaju toksyny oraz - w pewnym tylko stopniu - od odporności organizmu.
Przy takim zatruciu gorączka szybuje do 39+, są wymioty (grozi odwodnienie), ból głowy, mięśni i kości (może być) jak przy ciężkiej grypie. Czlowiek nie może w ogóle funkcjonować.
Przebieg zatrucia może być lżejszy ale dochodzą do tego problemy natury higienicznej.
Hannibal - Nie Wrz 05, 2010 18:04
EAnna napisał/a: | To są inaczej mówiąc zatrucia pokarmowe. |
Nie o nie tu chodzi, droga Anno.
Poczytaj sobie w odpowiednich tematach o doświadczeniach ludzi to sobie to uświadomisz.
RAW0+ - Nie Wrz 05, 2010 20:11
mario199 napisał/a: | Od 1 tygodnia jestem na diecie surowej LC |
To jeszcze trochę krótki okres żeby być pewnym, że się nic nie wydarzy. Poza tym jest ważne co jadłeś poprzednio. W wieku 19 lat nie ma jeszcze jakiś wielkich złogów w organizmie, którymi mogłyby się żywić bakterie. A wg mojej teorii to resztki mocznika w surowym mięsie powodują największe przeczyszczenia tzn. mocznik odrywa zastane w organach złogi które jeśli jest ich dużo początkowo powodują silną intoksykację zanim organizm je wydali. Ważne też jaką masz grupę krwi. Zerówki z reguły nie mają dużych kłopotów z bakteriami z zewnątrz bo wydzielają duże ilości kwasu solnego w żołądku. Ja np. (zerówka) już w wieku 12 lat jadłem tatar i surowe jajka i nigdy z tego powodu nie chorowałem.
mario199 - Nie Wrz 05, 2010 20:37
Ograniczę surowe, tylko do jedzenia jajek oraz tatara raz na jakiś czas. Podczas wyjazdu będę jadł obrobione żarcie + surowe jaja i pemmicany. Lepiej dmuchać na zimnę. Po wyjeździe powrócę do 100 % surowego
rakash - Pon Wrz 06, 2010 19:59
Hannibal napisał/a: | Im bardziej zdrowy organizm tym takich oczyszczeń mniej. |
Dosyc proste wytlumaczenie. Ja na pewno zdrowego organizmu nie mam a surowe mnie nie przeczyszcza.
AquariusThomas - Śro Wrz 08, 2010 12:58
Moim zdaniem dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu jest tzw. dzień wodny. Jednego dnia pijesz tylko wodę, nie jedząc przy tym nic;) Bardzo fajnie reguluje prace jelit taki dzień;)
Hannibal - Czw Wrz 09, 2010 10:35
RAW0+ napisał/a: | Ważne też jaką masz grupę krwi. Zerówki z reguły nie mają dużych kłopotów z bakteriami z zewnątrz bo wydzielają duże ilości kwasu solnego w żołądku. Ja np. (zerówka) już w wieku 12 lat jadłem tatar i surowe jajka i nigdy z tego powodu nie chorowałem. |
No właśnie - dlatego że jadłeś już za młodych lat.
Waldek ma grupę krwi 0, a go nieźle na początku przeczyszczało po surowym mięsie. Już myślał, że jego układ pokarmowy w ogóle nie jest w stanie go przyswoić. No a jednak się przekonał i potem jadł już normalnie.
Kangur - Czw Wrz 09, 2010 12:07
Hannibal napisał/a: | RAW0+ napisał/a: | Ważne też jaką masz grupę krwi. Zerówki z reguły nie mają dużych kłopotów z bakteriami z zewnątrz bo wydzielają duże ilości kwasu solnego w żołądku. Ja np. (zerówka) już w wieku 12 lat jadłem tatar i surowe jajka i nigdy z tego powodu nie chorowałem. |
No właśnie - dlatego że jadłeś już za młodych lat.
Waldek ma grupę krwi 0, a go nieźle na początku przeczyszczało po surowym mięsie. Już myślał, że jego układ pokarmowy w ogóle nie jest w stanie go przyswoić. No a jednak się przekonał i potem jadł już normalnie. |
I normalnie juz nie jest surojadem.
Hannibal - Czw Wrz 09, 2010 12:42
Kangur napisał/a: | I normalnie juz nie jest surojadem. |
Jada trochę tego, trochę tamtego. Mówił o tym wielokrotnie.
|
|