www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Surowy dział - Przeczyszczenia na surowiźnie

mario199 - Nie Wrz 05, 2010 06:54
Temat postu: Przeczyszczenia na surowiźnie
Hej, sporo mówicie na forum o przeczyszczeniach podczas początkowych etapów diety surowej. Moglibyście trochę rozwinąć temat? Od 1 tygodnia jestem na diecie surowej LC. Wcinam surowe mięcho, organy, łój, jajka i warzywa. Nic takiego jeszcze nie doświadczyłem, ale kto wie.. Mówicie, że niektóre wasze przeczyszczenia trwały kilka dni. Trochę się tego obawiam, bo za tydzień, wyjeżdżam w długo planowane góry i nie chciałbym zachorować. Jak sądzicie, czy darować sobie w tym tygodniu dietę surową? Czy może ograniczyć ilość surowego? Czy szamać dalej tak samo?
Hannibal - Nie Wrz 05, 2010 07:27

Im bardziej zdrowy organizm tym takich oczyszczeń mniej.
Jak kto mocno zdegenerowany to po pierwszy surowym żółtku może trafić na OIOM.
Biegunkę można dość szybko bezpiecznie przejść łykając bentonite/ węgiel aktywowany w odpowiednich ilościach. Na wyjazd polecam więc coś takiego ze sobą zabrać.
Pamiętam mój pierwszy wyjazd w góry na LC. Też miałem troszkę "sedesowych oczyszczeń", a jadłem same obrobione term. prod. zwierzęce. Ale nie przeszkadzało mi to raczej w robieniu wyryp. 8-)

EAnna - Nie Wrz 05, 2010 17:54

mario199 napisał/a:
sporo mówicie na forum o przeczyszczeniach

To są inaczej mówiąc zatrucia pokarmowe.
Przebieg zależy od ilości i rodzaju toksyny oraz - w pewnym tylko stopniu - od odporności organizmu.
Przy takim zatruciu gorączka szybuje do 39+, są wymioty (grozi odwodnienie), ból głowy, mięśni i kości (może być) jak przy ciężkiej grypie. Czlowiek nie może w ogóle funkcjonować.
Przebieg zatrucia może być lżejszy ale dochodzą do tego problemy natury higienicznej.

Hannibal - Nie Wrz 05, 2010 18:04

EAnna napisał/a:
To są inaczej mówiąc zatrucia pokarmowe.

Nie o nie tu chodzi, droga Anno.
Poczytaj sobie w odpowiednich tematach o doświadczeniach ludzi to sobie to uświadomisz. :)

RAW0+ - Nie Wrz 05, 2010 20:11

mario199 napisał/a:
Od 1 tygodnia jestem na diecie surowej LC

To jeszcze trochę krótki okres żeby być pewnym, że się nic nie wydarzy. Poza tym jest ważne co jadłeś poprzednio. W wieku 19 lat nie ma jeszcze jakiś wielkich złogów w organizmie, którymi mogłyby się żywić bakterie. A wg mojej teorii to resztki mocznika w surowym mięsie powodują największe przeczyszczenia tzn. mocznik odrywa zastane w organach złogi które jeśli jest ich dużo początkowo powodują silną intoksykację zanim organizm je wydali. Ważne też jaką masz grupę krwi. Zerówki z reguły nie mają dużych kłopotów z bakteriami z zewnątrz bo wydzielają duże ilości kwasu solnego w żołądku. Ja np. (zerówka) już w wieku 12 lat jadłem tatar i surowe jajka i nigdy z tego powodu nie chorowałem.

mario199 - Nie Wrz 05, 2010 20:37

Ograniczę surowe, tylko do jedzenia jajek oraz tatara raz na jakiś czas. Podczas wyjazdu będę jadł obrobione żarcie + surowe jaja i pemmicany. Lepiej dmuchać na zimnę. Po wyjeździe powrócę do 100 % surowego :)
rakash - Pon Wrz 06, 2010 19:59

Hannibal napisał/a:
Im bardziej zdrowy organizm tym takich oczyszczeń mniej.


Dosyc proste wytlumaczenie. Ja na pewno zdrowego organizmu nie mam a surowe mnie nie przeczyszcza.

AquariusThomas - Śro Wrz 08, 2010 12:58

Moim zdaniem dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu jest tzw. dzień wodny. Jednego dnia pijesz tylko wodę, nie jedząc przy tym nic;) Bardzo fajnie reguluje prace jelit taki dzień;)
Hannibal - Czw Wrz 09, 2010 10:35

RAW0+ napisał/a:
Ważne też jaką masz grupę krwi. Zerówki z reguły nie mają dużych kłopotów z bakteriami z zewnątrz bo wydzielają duże ilości kwasu solnego w żołądku. Ja np. (zerówka) już w wieku 12 lat jadłem tatar i surowe jajka i nigdy z tego powodu nie chorowałem.

No właśnie - dlatego że jadłeś już za młodych lat.
Waldek ma grupę krwi 0, a go nieźle na początku przeczyszczało po surowym mięsie. Już myślał, że jego układ pokarmowy w ogóle nie jest w stanie go przyswoić. No a jednak się przekonał i potem jadł już normalnie. :)

Kangur - Czw Wrz 09, 2010 12:07

Hannibal napisał/a:
RAW0+ napisał/a:
Ważne też jaką masz grupę krwi. Zerówki z reguły nie mają dużych kłopotów z bakteriami z zewnątrz bo wydzielają duże ilości kwasu solnego w żołądku. Ja np. (zerówka) już w wieku 12 lat jadłem tatar i surowe jajka i nigdy z tego powodu nie chorowałem.

No właśnie - dlatego że jadłeś już za młodych lat.
Waldek ma grupę krwi 0, a go nieźle na początku przeczyszczało po surowym mięsie. Już myślał, że jego układ pokarmowy w ogóle nie jest w stanie go przyswoić. No a jednak się przekonał i potem jadł już normalnie. :)

I normalnie juz nie jest surojadem.

Hannibal - Czw Wrz 09, 2010 12:42

Kangur napisał/a:
I normalnie juz nie jest surojadem.

Jada trochę tego, trochę tamtego. Mówił o tym wielokrotnie.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group