www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Ser podpuszczkowy

Anonymous - Śro Sie 11, 2010 23:31
Temat postu: Ser podpuszczkowy
na podlasiu można kupić sery podpuszczkowe
produkowane sposobem domowym
miejscowi biorą tylko świeże
które "skrzypią w zębach"
czy nie byłby lepszy taki dojrzały?

ps.
cena za 1 kg 14 zł
kiedyś kupiłem bochen z 5 kg za 20 zł

EAnna - Czw Sie 12, 2010 08:50

ali napisał/a:
na podlasiu można kupić sery podpuszczkowe
produkowane sposobem domowym
miejscowi biorą tylko świeże
które "skrzypią w zębach"
czy nie byłby lepszy taki dojrzały?

Taki ser, zwany krowim buncem, jest bazą do wszystkich serów podpuszczkowych; zarówno pleśniowych, typu linburskiego jak i wszystkich żółtych.
Jak zostawisz go na "dziko" to nie wiadomo w którym kierunku pójdzie dojrzewanie.
Chociaż tego nie widać na pierwszy rzut oka, warunki, w jakich został wytworzony bunc oraz zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy.
W warunkach domowych można uzyskać wiele gatunków sera. Trzeba się jednak tego nauczyć i poeksperymentować.
Pozdrawiam
EAnna

Maad - Czw Sie 12, 2010 11:58

EAnna napisał/a:
zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy.
... lub czy wyrzucimy nieudany wyrób do kosza :(
Anonymous - Czw Sie 12, 2010 18:40

Maad napisał/a:
EAnna napisał/a:
zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy.
... lub czy wyrzucimy nieudany wyrób do kosza :(


eeeeeeee
chyba dojrzał /ma niewielkie pory / przez 2 tygodnie
i nie najgorzej smakuje


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group