|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Zdrowa żywność - Ser podpuszczkowy
Anonymous - Śro Sie 11, 2010 23:31 Temat postu: Ser podpuszczkowy na podlasiu można kupić sery podpuszczkowe
produkowane sposobem domowym
miejscowi biorą tylko świeże
które "skrzypią w zębach"
czy nie byłby lepszy taki dojrzały?
ps.
cena za 1 kg 14 zł
kiedyś kupiłem bochen z 5 kg za 20 zł
EAnna - Czw Sie 12, 2010 08:50
ali napisał/a: | na podlasiu można kupić sery podpuszczkowe
produkowane sposobem domowym
miejscowi biorą tylko świeże
które "skrzypią w zębach"
czy nie byłby lepszy taki dojrzały? |
Taki ser, zwany krowim buncem, jest bazą do wszystkich serów podpuszczkowych; zarówno pleśniowych, typu linburskiego jak i wszystkich żółtych.
Jak zostawisz go na "dziko" to nie wiadomo w którym kierunku pójdzie dojrzewanie.
Chociaż tego nie widać na pierwszy rzut oka, warunki, w jakich został wytworzony bunc oraz zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy.
W warunkach domowych można uzyskać wiele gatunków sera. Trzeba się jednak tego nauczyć i poeksperymentować.
Pozdrawiam
EAnna
Maad - Czw Sie 12, 2010 11:58
EAnna napisał/a: | zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy. | ... lub czy wyrzucimy nieudany wyrób do kosza
Anonymous - Czw Sie 12, 2010 18:40
Maad napisał/a: | EAnna napisał/a: | zaszczepiona w nim flora bakteryjna zadecydują już wstępnie o tym, jaki gatunek sera w przyszłości otrzymamy. | ... lub czy wyrzucimy nieudany wyrób do kosza |
eeeeeeee
chyba dojrzał /ma niewielkie pory / przez 2 tygodnie
i nie najgorzej smakuje
|
|