www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywno¶ć - M±ka gryczana

sylwiazłodzi - Czw Sie 05, 2010 21:28
Temat postu: M±ka gryczana
Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać nale¶niki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu co¶ bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakie¶ w miarę dobre w smaku i kto¶ z Was już co¶ z niej robił?
sylwiazłodzi - Czw Sie 05, 2010 21:34

dla przykładu taki przepis choć cena pół kilo m±ki trochę Mnie powala choć kupuję kukurydzian± i inne wynalazki, a kasztanowa była jeszcze droższa.
:)

Kluski Gryczane
Składniki

* sól
* woda
* jajka 1 szt.
* m±ka gryczana 80 g

1 porcja
- 80g m±ki gryczanej
- jajko lub w wersji light samo białko
- woda
- odrobina soli
dodatkowo: twaróg, cynamon, masło, bułka tarta, cukier waniliowy, ¶mietana lub dżem- co kto woli
W kubeczki rozkłócić jajko i powoli dodawać m±kę i wodę by uzyskać konsystencję bardzo gęstej ¶mietany. Do ciasta dodać trochę soli.
W garnku zagotować wodę z sol± i łyżeczk± (można sobie pomagać drug±) wrzucać małe porcje ciasta do wrz±cej wody. Wyci±gać jak kluski wypłyn± na wierzch.
Podawać w zależno¶ci od możliwo¶ci i chęci smakowych ;)

przepis z :http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/leniwus-pospolitus-chce-jesc/

Anonymous - Czw Sie 05, 2010 23:03
Temat postu: Re: m±ka gryczana
[quote="sylwiazłodzi"]Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać nale¶niki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu co¶ bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakie¶ w miarę dobre w smaku i kto¶ z Was już co¶ z niej robił?[/quote

smak kwestj± osobnicz± jest
ale za gryk± nie tęsknię od 50 lat

Kangur - Czw Sie 05, 2010 23:45
Temat postu: Re: m±ka gryczana
sylwiazłodzi napisał/a:
Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać nale¶niki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu co¶ bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakie¶ w miarę dobre w smaku i kto¶ z Was już co¶ z niej robił?

Osobiscie nie robilem, ale w dziecinstwie jadlem placki gryczane. Jeszce pamietam ten smak. Baaaaardzo mi smakowaly.

EAnna - Pi± Sie 06, 2010 18:48

sylwiazłodzi napisał/a:
m±ka gryczana

Natknęłam się na taki produkt.

Sylwio,
może my¶lisz, że dzielę włos na czworo, ale odradzałabym kupowanie jakiejkolwiek m±ki z kaszy, czy grochu. Dlaczego? Najczę¶ciej m±ki takie robione s± okazjonalnie, gdy kasza nie nadaje się już do sprzedaży w postaci kaszy. Najczę¶ciej przyczyn± jest inwazja rozkruszków, które przed zmieleniem na m±kę zainfekowanego produktu s± gazowane (czasami nawet nie). W m±ce tej s± różne odpady "z przemiany materii" poprzednich lokatorów.
Jeżeli sama zrobisz tak± m±kę to O.K.
Pozdrawiam
EAnna

Maad - Pi± Sie 06, 2010 18:52

tartej bułki też należy unikać, podobnie jak bajaderek ;)
Maad - Pi± Sie 06, 2010 19:01

EAnna napisał/a:
Najczę¶ciej przyczyn± jest inwazja rozkruszków, które przed zmieleniem na m±kę zainfekowanego produktu s± gazowane (czasami nawet nie).

w takim razie należy też omijać ryż i wszystko co jest sypkie a przypływa do ans statkami,
podobno ładownie to aż się ruszaj± :razz:

Hannibal - Sob Sie 07, 2010 08:32

Maad napisał/a:
tartej bułki też należy unikać, podobnie jak bajaderek ;)

nom
tarta bułka idzie najczę¶ciej na panierkę do mięsiwa - takie poł±czenie generuje przy smażeniu niebotyczne ilo¶ci AGE-s - już po specyficznym zapachu można to poznać

Maad - Nie Sie 08, 2010 14:00

Hannibal napisał/a:
tarta bułka idzie najczę¶ciej na panierkę do mięsiwa -

miałem na my¶li nie przeznaczenie tartej bułki, tylko jej pochodzenie :hihi:

Hannibal - Nie Sie 08, 2010 16:04

Maad napisał/a:
miałem na my¶li nie przeznaczenie tartej bułki, tylko jej pochodzenie :hihi:

ok
ale nawet je¶li jest pierwszego sortu to i tak generuje to, o czym napisałem powyżej

sylwiazłodzi - Nie Sie 08, 2010 20:54

tarta bułka jak już chcę co¶ z niej zrobić robię sama, żaden problem zetrzeć na tarce. O m±ce nie pomy¶lałam, pewnie może być tak , że nawet pakowana eko-logicznie ze względu na zysk mog± nie być eko. A jak zrobić samemu Eanna , zemleć kaszę gryczan±?
EAnna - Pon Sie 09, 2010 09:50

sylwiazłodzi napisał/a:
A jak zrobić samemu Eanna , zemleć kaszę gryczan±?

Niestety nie wiem.
M±kę tradycyjnie uzyskiwało się w młynach żarnowych. Obecnie w domach bywaj± żarnowe młynki do kawy ale s± dosyć drogie i niewydajne. Małe ilo¶ci kaszy można zemleć w młynku udarowym przeznaczonym do przypraw. Ale jest to pracochłonne.
Pozdrawiam
EAnna

marecki811 - Sob Wrz 15, 2018 20:34

Ja polecam gofry, ostatnio widziałem mega przepis na blogu Tysia Gotuje. Ugotowała mega zdrowe gofry z produktów ze sklepu https://naturalniezdrowe.pl/. Tym samym udowadnia, że zdrowe posiłki mog± piękne wygl±dać i jeszcze lepiej smakować :)
katarina87 - ¦ro Gru 04, 2019 11:14

Ja bardzo lubię tę m±kę! Używam jej często jako zamiennik pszennej, np. do nale¶ników, gofrów, ciast i ciasteczek :) Trzeba tylko przekonać się do jej smaku, bo jednak czuć w tych daniach grykę, ale jak dla mnie to tylko podkręca ogólny smak :D
PatrycjaG - Wto Maj 26, 2020 11:11

Kupował kto¶ m±ki z tego sklepu galeriaherbat.pl :evil: ?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group