www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Dział naukowy - Adaptacja produktow mlecznych

Kangur - Pią Lip 02, 2010 21:01
Temat postu: Adaptacja produktow mlecznych
Adaptacja produktow mlecznych w Europie trwala 7,5 tysiaca lat. To byl rekord genetycznej adaptacji, ktory zostal pobity przez mieszkancow Tybetu. Oni sie przystosowali genetycznie do trudnych warunkow atmosferycznych w ciagu 3 tysiecy lat.
Azjaci do tej pory nie toleruja produktow mlecznych z powodu zawatej w nich laktozy.

Cytat:
Ученые показали, что тибетцы, живущие на Тибетском плато на высоте более четырех тысяч метров над уровнем моря, выработали генетические адаптации к суровым условиям жизни при нехватке кислорода всего за три тысячи лет, что является рекордом скорости эволюции среди людей, сообщается в статье исследователей, опубликованной в журнале Science в пятницу. Предыдущий рекорд принадлежал европейцам, за 7,5 тысячи лет освоившим употребление коровьего и козьего молока, что до сих пор не удается азиатам, не способным переварить содержащуюся в нем лактозу.

Cytat pochodzi z:
http://www.gazeta.ru/news/science/

P.S.
Moze Europejczycy nie tolerujacy laktozy powinni szukac swoich przodkow wsrod Azjatow?

Witold Jarmolowicz - Sob Lip 10, 2010 19:44

Myślę, że nietolerancja laktozy jest raczej powodowana zaprzestaniem spożywania mleka przez Azjatów po odstawieniu dziecka od piersi. Oni zazwyczaj uważają mleko za nieczystą wydzielinę, niegodną dorosłego człowieka. Zanika wówczas produkcja laktazy. Jednak w przypadku nietolerancji laktozy, można dorosłego ponownie przystosować do trawienia tego cukru. Natomiast w przypadku nietolerancji białka krowiego nic się nie da z tym zrobić.
Dlatego w przypadku niedoboru laktazy nie upatrywałbym mechanizmów ewolucyjnych, a raczej naturalny syndrom odstawienia. Podobnie człowiek nie pijący długo wódki ma słabą głowę, w przeciwieństwie do profesjonalistów.
JW

Kangur - Sob Lip 10, 2010 20:05

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Myślę, że nietolerancja laktozy jest raczej powodowana zaprzestaniem spożywania mleka przez Azjatów po odstawieniu dziecka od piersi. Oni zazwyczaj uważają mleko za nieczystą wydzielinę, niegodną dorosłego człowieka. Zanika wówczas produkcja laktazy. Jednak w przypadku nietolerancji laktozy, można dorosłego ponownie przystosować do trawienia tego cukru. Natomiast w przypadku nietolerancji białka krowiego nic się nie da z tym zrobić.
Dlatego w przypadku niedoboru laktazy nie upatrywałbym mechanizmów ewolucyjnych, a raczej naturalny syndrom odstawienia. Podobnie człowiek nie pijący długo wódki ma słabą głowę, w przeciwieństwie do profesjonalistów.
JW

Zasada "use it or loose it" moze miec tu zastosowanie, ale z drugiej strony po co meczyc organizm, jak on moze dobrze funkcjonowac bez mlecznych.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group