|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Surowy dział - Łojozagadka
Jarek75 - Sob Lut 20, 2010 16:29 Temat postu: Łojozagadka Nawiązując trochę do wątku Łój wołowy, z której częśći? mam dla Was zagadkę. To znaczy chcę się czegoś dowiedzieć. Łój nerkowy już miałem i były w nim też kawałki nerki. Wcale nie śmierdział. Był bardziej żółty od tego, który mam obecnie, ale to może z innej przyczyny. No a skąd jest ten łój?
Pokazuję tu palcem jakąś dziwną część ciała krowy, która powinna pomóc w rozwiązaniu zagadki.
A bardziej ogólnie: jakie jeszcze mogą być łoje oprócz nerkowego? Skąd się je bierze? Trochę jest np. na sercu.
Hannibal - Sob Lut 20, 2010 16:34 Temat postu: Re: Łojozagadka
Jarek75 napisał/a: | No a skąd jest ten łój? |
Około-jądrowy?
Tymianek - Sob Lut 20, 2010 18:20
Nie odpowiem, ale też miałem taki łój. Właśnie te zagadkowe gruczoły o kiepskim zapachu i niesmaczne (przypomina mi grzyby) zawsze mnie zastanawiały. Często mi się to trafiało w łoju wołowym.
Hannibal - Sob Lut 20, 2010 19:35 Temat postu: Re: Łojozagadka
Jarek75 napisał/a: | A bardziej ogólnie: jakie jeszcze mogą być łoje oprócz nerkowego? Skąd się je bierze? Trochę jest np. na sercu. |
Brzuszny i środkowy jest jeszcze.
Oprócz tego masz tkankę tłuszczową pod gardłem (podgardle), po bokach (boczek), w karku, ogonie. Oczywiście ilość tego tłuszczu zależy od otłuszczenia zwierzaka - u sarenki masz go bardzo niewiele, natomiast u dzika to już całkiem sporawo.
U ptactwa, np. u kaczki masz większość fatu tuż pod skórą - jest koloru żółtego.
Wokół serca też może być troszkę tłuszczu.
Kangur - Sob Lut 20, 2010 20:33
W Biblii kaplani mieli zjadac caly tluszcz z barana, nawet ten z jelit.
Hannibal - Sob Lut 20, 2010 20:35
Kangur napisał/a: | W Biblii kaplani mieli zjadac caly tluszcz z barana, nawet ten z jelit. |
chwała im za to
|
|