www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Przepisy - Super smaczna zupa kokosowa

plej_tssz - Czw Lut 18, 2010 16:01
Temat postu: Super smaczna zupa kokosowa
Skladniki:
Woda
starty na tarce swiezy kokosek na najmniejszych oczkach
jakies dobre mieso
sól
ogien
garnek

Sposob przygotowania:
Scieramy kokos na wiorki ,gotujemy wode z miesem i wiorkami jakis czas,
solimy i gotowe



http://medycyna24.pl/orze...usa-hiv-we-krwi

POLECAM
pozdro

zbiggy - Śro Mar 10, 2010 22:24

a jakie mięso do tego będzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaką techniką otwierasz kokosa? ja napier???am go takim pięściakiem z młotka ale syf się robi w kuchni, jakieś wióry się sypią, może jest jakaś bardziej "dżentelmeńska" metoda?

_flo - Śro Mar 10, 2010 22:51

Najlepiej kurczę. Coś a la thai chicken and coconut soup.
zenon - Czw Mar 11, 2010 00:02

zbiggy napisał/a:
a jakie mieso do tego bedzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaka technika otwierasz kokosa? ja napier???am go takim piesciakiem z mlotka ale syf sie robi w kuchni, jakies wiory sie sypia, moze jest jakas bardziej "dzentelmenska" metoda?


Ja kiedys probowalem pila, ale nie szlo.
Polozylem na stole by odlozyc pile.
Kokos ze stolu sie zsunal i upadl na podloge.
Pekl byl i mozna bylojuz dalej go rozlupac mlotkiem i "dlutem".

Nie wiem na ile metoda jest powtarzalna, ale ja bym walnal o podloge i potem wsadzil w pekniecie gwozdzik i mlotkiem go..

Kangur - Czw Mar 11, 2010 00:15

zbiggy napisał/a:
a jakie mięso do tego będzie najlepsze?
i jeszcze jedno - jaką techniką otwierasz kokosa? ja napier???am go takim pięściakiem z młotka ale syf się robi w kuchni, jakieś wióry się sypią, może jest jakaś bardziej "dżentelmeńska" metoda?

Wywiercasz dwa otwory w oczkach. Jeden otwor do wylewania soku drugi do odpowietrzania. Uzywam malej wiertarki na baterie. Jedno oczko jest zawsze miekie. Wylewasz sok do szklanki przez jeden otwor, a drugim otworem wchodzi powietrze do srodka kokosa.
Wkladsz kokos do torby plastykowej i zawijasz aby odpryski pozostaly w torbie. Przypiernicz porzadnie tepa strona tasaka tak aby oczka byly w prostopadlej osi do plaszczyzny tasaka. Jak peknie robisz to samo z polowkami. Czysto i elegancko masz rozwalony kokos na drobne kawalki.

zenon - Czw Mar 11, 2010 19:16

"Kangur"
Dzieki :D :D :D

Kangur - Czw Mar 11, 2010 19:56

zenon napisał/a:
"Kangur"
Dzieki :D :D :D

Jak chcesz zrobic wiorki kokosowe, to obierasz kokos z cienkiej skorki, pluczesz we wodzie, kroisz w mala kostke, wrzucasz do miksera i miksujesz.
Teraz siedze przed kompem i zuje swieze wiorki kokosowe.
Po trzech dniach juz sie nie beda nadawac do zucia. Zfermentuja, pomimo trzymania ich w lodowce. Moze dla Haniballa beda wartosciowsze, ale ja takie wywalalem do ogrodka.

zbiggy - Pią Mar 12, 2010 18:42

ja też dziękuję Wam za podpowiedzi- rzeczywiście jedna dziurka jest miękka i można ją łatwo przebić.

zrobiłem to dzisiaj (dodałem jeszcze curry) i wyszedł niezły rosołek, tylko te "kluski" zbyt włókniste.
Kangurze jak się je robi - ja nie oddzielałem tej brązowej cieniutkiej powłoki która jest na białym miąższu - może to trzeba obrać, tylko jak i czym?

Kangur - Pią Mar 12, 2010 18:57

zbiggy napisał/a:

Kangurze jak się je robi - ja nie oddzielałem tej brązowej cieniutkiej powłoki która jest na białym miąższu - może to trzeba obrać, tylko jak i czym?

Kawalek kokosa bez twardej skorupy opierasz o deseczke drewniana i ostrym nozem obcinasz te cieniunka powloczke prowadzac noz w kierunku deseczki. Zmudna robota, ale sie oplaca.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group