www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Przepisy - Parowar

zbiggy - Wto Wrz 29, 2009 11:22
Temat postu: Parowar
chyba szczególnie jest to pytanie do Zenka - pisałeś o parowarze i gotowaniu beztlenowym, tak się złożyło że Michael Eades napisał właśnie na swoim blogu o urządzeniu w którego powstawaniu miał udział i temat mnie zainteresował :)
jaki masz sprzęt (możesz pokazać gdzies na allegro czy skapiec.pl?)
czy jest tam funkcja termostatu (z tego co pisał MRE to dla krwistego steku jest duża różnica czy jest robiony na 134 stF czy 140 stF (na nasze 57 stC vs 60 stC).
I na czym polega beztlenowość - oni tam wkładają stuff do próżniowych torebek, masz to samo?
(to jego urządzenie ma kosztować 450 USD więc trochę sporo)

Hannibal - Wto Wrz 29, 2009 11:35

rodzice byli niedawno na Sycylii i najbardziej im smakowały ryby robione właśnie na parze
dla tych, co nie mogą się przekonać do surowego jest to chyba najlepsza opcja

zenon - Wto Wrz 29, 2009 14:15
Temat postu: Re: parowar
moj sprzet :) to "Zelmer 37Z010", kupilem przez allegro i razem z wysylka wyszlo taniej o 30zl niz w media marktcie.

beztlenowosc polega na tym, ze obrabiasz w otoczeniu pary wodnej, przy smazeniu, pieczeniu - czesc jedzenia ma kontakt z tlenem, chociazby tluszcz na ktorym smazysz.

Duszenie daje podobny efekt, tyle ze tam nie ma takiej regulacji temperatury, ja jak 2 lata temu sobie dusilem miesiwo to zdarzalo mi sie przypalic.

Nie wiem jak w tym moim urzadzeniu jest z termostatem.
Torebek prozniowych tez nie ma. Ja bym zreszta temu nie ufal, bo to pewnie plastyk..

Na razie nie mam jeszcze doswiadczen z tym sposobem obrobki. Nie wyprobowalem jeszcze. Mysle, ze w tym tyg. bedzie debiut.

zbiggy - Wto Wrz 29, 2009 15:13

re plastik, w komentarzach MRE odpowiada że to są specjalne torebki do stosowania w tej maszynce i nie ma się czego obawiać.

o tyle jest to fajne że nie traci się soków przy gotowaniu (mam taki zwykły dwupoziomowy garnek z dziurami, ale robię na tym tylko warzywa, a i tak pewnie dużo stuffu ucieka do wody)

figa - Sob Paź 03, 2009 01:00

Co sądzicie o -reklamowanym ostatnio na TV market- holven oven-
elektryczna kuchenka
,ponoć mięso bardzo soczyste .

kiwi4 - Sob Paź 03, 2009 12:16

Ja właśnie zastanawiam się czy kupić Halogen-oven , bo już wykończył mi się kombiwar, a to unowocześniona wersja kombiwaru.
alejasienieznam - Sob Paź 03, 2009 12:49

chodzi o coś takiego?
http://www.jhm.pl/product_info.php?products_id=633

ja mam niemal identyczny od 3 tygodni, tylko że innej firmy. Za mało użytkowałem, żeby wam coś ciekawego napisać. Mięso faktycznie soczyste, choć smakuje jakoś tak inaczej(ani lepiej ani gorzej).

kiwi4 - Nie Paź 04, 2009 11:57

Upieczone we własnym sosie. Ja w kombiwarze zawsze na dno wlewałam trochę wody, wtedy udka z kurczaka paluszki lizać :viva:
figa - Nie Paź 04, 2009 18:39

Dziekuje wam za opinie ,chyba kupie z tego linka od alesienieznm
duzo taniej niż z tV a prawdopodobnie -nie gorszy.
Tez lubie soczyste mięska -często robie w grubym garze powoli dusząc na gazie
a tu wychodzi szybciej i prawdopodobnie smaczniej -a po za tym nie ma juz
mieszania ,przewracania podgryzania

zenon - Nie Paź 04, 2009 19:07

Ale kombiwar i parowar to cos innego..

Jest roznica miedzy gotowaniem na parze - beztlenowo - a nawiewaniem goracym powietrzem tudziez termoobiegiem..

Testowalem juz troche parowar i jestem zadowolony.

Warzywa sa z tego pyszne.
Ryby, mieso - rowniez. Soczyste.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group