|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Dział naukowy - Naturalne toksyny
Hannibal - Pią Mar 20, 2009 10:37 Temat postu: Naturalne toksyny ciekawa stronka
znalazłem tego linka w dyskusji na temat oleju kokosowego na forum rawpaleodiet - okazuje się, że jest część osób, które mają alergię na ten olej
powodem mogą być salicylany
na tej stronie jest też osobny artykuł o lektynach i o tym dlaczego mogą być szkodliwe
przypominam, że produkty bogate w lektyny to fasola, zboża i psiankowate, i w mniejszym stopniu orzechy, niektóre warzywa, nabiał
Waldek B - Pią Mar 20, 2009 10:39
no i miód (ma najwięcej lektyn ze wszystkiego)
Waldek B - Pią Mar 20, 2009 10:42
co do lektyn to kolejny powód dla którego warto jeść galaretkę z wywarów z nożek i pić mixturę z olejem i aloesem
no i pamiętajmy inne lektyny szkodzą myśliwemu z grupą 0 a inne zbieraczowi, rolnikowi itd
a ludziom bez nadżerek wprzewodzie pokarmowym wsio jedno żadne lektyny nie straszne
Hannibal - Pią Mar 20, 2009 10:46
Waldek B napisał/a: | no i miód (ma najwięcej lektyn ze wszystkiego) |
źródło?
bo ja mam coś takiego - "It is evident, therefore, that the lectin as well as the alliinase are inactivated/degraded during the conversion of nectar into honey. "
zbiggy - Pią Mar 20, 2009 10:58
Waldek B napisał/a: |
no i pamiętajmy inne lektyny szkodzą myśliwemu z grupą 0 a inne zbieraczowi, rolnikowi itd
|
podział na grupy krwi i przypisywanie im ról - HG, rolnik itp. to BS, ponieważ różne grupy krwi występują u wszystkich naczelnych i ludzie mieli je różne na długo zanim powstał najstarszy zawód świata
zenon - Pią Mar 20, 2009 14:37
zbiggy napisał/a: | Waldek B napisał/a: |
no i pamietajmy inne lektyny szkodza mysliwemu z grupa 0 a inne zbieraczowi, rolnikowi itd
|
podzial na grupy krwi i przypisywanie im rol - HG, rolnik itp. to BS, poniewaz rozne grupy krwi wystepuja u wszystkich naczelnych i ludzie mieli je rozne na dlugo zanim powstal najstarszy zawod swiata |
Ale ludzi stworzyli Elohim z Nibiru, wiec kto wie...
Witold Jarmolowicz - Pią Mar 20, 2009 23:00
Lektyny, to specyficzne białka roślinne wykazujące swoiste działanie w stosunku do antygenów i innych białek. Tzn. lektyny powodują aglutynację określonych komórek i białek. W handlu jest kilkadziesiąt lektyn służących do różnych testów biologicznych, ekstrahowania związków chemicznych, wyodrębniania komórek rakowych i innych.
Klasyczną chorobą jest fawizm, niedokrwistość chemolityczna u osób spożywających duże ilości bobu i fasoli, które jednocześnie nie mają odpowiednich enzymów do trawienia. Lektyny przechodzą wówczas do krwiobiegu i powodują zlepianie krwinek czerwonych.
JW
|
|