www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Diety pozostałe - co mogę jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego??

august1955 - Sob Lut 14, 2009 12:39
Temat postu: co mogę jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego??
mam problem jestem po usunieciu Pęcherzyka żółciowego .. LAPAROSKOPOWO>> jak zobaczylam że nie wolno mi jeśc tylu rzeczy to się zalamalam.. czy ja nie mogę nawet jeśc ciasta z jablami? sera żółtego.. nic smażonego.. Pić kawy prawdziwej.. Przed operacją nic już nie jadlam i teraz myślalam że coś tam jeśc już mogę a tu się okazuje że prawie nic ..
Witold Jarmolowicz - Pon Lut 16, 2009 09:34

Kamienie żółciowe wytrącają się gdy żółć gęstnieje. Dokładnie tak samo, jak krystalizuje się i wytrąca sól w nasyconym roztworze.
Żółć gęstnieje, gdy wątroba mało jej produkuje.
Wątroba mało produkuje żółci, kiedy jemy chudo.
Dlatego młode kobiety nagminnie miewają kamicę żółciową.
Nie ma w tym żadnego fatum ani zagadki.
Żółć służy do trawienia tłuszczów. Zakaz spożywania tłuszczów musi spowodować zmniejszenie wydzielania żółci i nasilenie kamicy u podatnych osób.
Dlatego zakazując tłuszczów medycyna jednocześnie przepisuje środki żółciopędne.
Prościej i zdrowiej jest jeść te tłuszcze zamiast tabletek.
Wycięcie woreczka nie chroni przed kamicą.
Dokładne przestrzeganie zaleceń i eliminacja tłuszczów może doprowadzić do wytrącania się kamieni w przewodach żółciowych samej wątroby. A to już sprawa o wiele bardziej poważna niż banalne wycięcie woreczka.

Co można jeść?
Jak Pan Bóg przykazał, pożywienie rozsądnie niskowęglowodanowe wg zaleceń Lutza, Atkinsa albo podobnych.

JW

Hannibal - Pon Lut 16, 2009 09:48

a jak to jest u Japończyków? oni jedzą dosyć chudo, a jednak z kamieniami nie mają raczej większych problemów (no właśnie, czy rzeczywiście nie mają?)
czy jest to spowodowane tym, że mimo chudego żywienia jedzą dość sporo cholesterolu (jajka, skorupiaki)?

Witold Jarmolowicz - Pon Lut 16, 2009 09:58

Nie jestem przekonany, czy z tym niskotłuszczowym żywieniem Japończyków to jest prawda.
W Japonii istnieją dwa główne rodzaje kuchni: japońska i chińska.
Sami Japończycy uważają, że ich rodzima kuchnia jest uboga. Jeżeli chcą kogoś ugościć, proponują kuchnię chińską, która jest dosyć tłusta i mięsna.
Tzn. taki jest jej ideał. Jak wszędzie, tak i tam na ten ideał mogą sobie pozwolić ludzie majętni, biedacy wcinają ryż.
Japonia od pół wieku jest raczej krajem majętnym.
Być może powszechnie jada się wg kanonów chińskich a bujający w obłokach krzywej Gaussa naukowcy badają tradycyjną chudą kuchnię japońską. W oderwaniu od rzeczywistości.
JW

PS. Natomiast jeszcze w latach 80-tych dwukrotnie częściej niż Europejczycy zapadali na cukrzycę typu II. Co by może świadczyło, że jadali dużo ryżu i dużo tłuszczu.

Hannibal - Pon Lut 16, 2009 10:01

tak też myślałem
dowiedzieć się jaka jest tak naprawdę kuchnia danego kraju nie jest prostym zadaniem
np. taka typowo śródziemnomorska Sardynia żywi się przede wszystkim tłustymi serami i tłustym mięsem; warzyw i owoców jedzą niedużo, a niektórzy wcale

co do tematu to wydaje mi się, że mieszanie sporych ilości tłuszczy i węgli również może nie być dobre dla woreczka żółciowego mimo, że na pierwszy rzut oka takie żywienie w takim przypadku wydaje się ok

Witold Jarmolowicz - Pon Lut 16, 2009 10:08

Właśnie, jeżeli jedzie się z wycieczką, to żywią człowieka
1-o tak, jak zapłacił
2-o tak, jak sobie wyobrażają, że cudzoziemic chce jadać.
W sumie można zjeździć cały świat i nie dowiedzieć się, jak tam jadają naprawdę.
JW

zbiggy - Pon Lut 16, 2009 11:05
Temat postu: dieta japońska - na podstawie GCBC G. Taubesa
w 1972 kiedy robiono badania nad Japończykami ich przeciętna dieta wyglądała tak:
węglowodany 359g, tłuszcze 50.1g, białka 82.9g
kalorie: 2279


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group