www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Przepisy - Kruche ciasteczka

paula456 - Pon Wrz 08, 2008 12:33
Temat postu: Kruche ciasteczka
Znalezione na http://weganie.kipme.pl/strona/przepisy.html
Wegański przepis, ale bardzo dobre :]

Skladniki:
*1/2 kg mąki

*1 kostka margaryny

*cukier waniliowy

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/4 szklanki cukru

*łyżka oliwy

*aromat waniliowy/migdałowy

Z tych składników wyrabiamy ciasto na twardo, wałkujemy cienki placek, z którego wycinamy foremkami kształty. Pieczemy ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 st. Do ciasta można dodać pokruszone płatki migdałów.

CzarnaHellenka - Pią Wrz 12, 2008 16:31

hmm to raczej nie dietetyczne? sporo maki i cukru:)
Hannibal - Pią Wrz 12, 2008 16:58

no i margaryna :?
mm4 - Pią Wrz 12, 2008 18:18

Margaryna ma fajny smak.
Hannibal - Pią Wrz 12, 2008 19:09

mm4 napisał/a:
Margaryna ma fajny smak.

to smacznego :hah:

zenon - Pią Wrz 12, 2008 19:22

Hannibal napisał/a:
mm4 napisał/a:
Margaryna ma fajny smak.

to smacznego :hah:

:D

mm4 - Pią Wrz 12, 2008 19:53

zenon napisał/a:
Hannibal napisał/a:
mm4 napisał/a:
Margaryna ma fajny smak.

to smacznego :hah:

:D

:D Kurde a ja sie tak cieszyłem że mi sie uda zaczepka i zrobisz wykład jaka margaryna jest be :D .

A po co kruche? Pokruszą sie i będą potem pokruszone ...

Hannibal - Pią Wrz 12, 2008 20:19

nie muszę robić wykładu, bo sam doskonale o tym wiesz :D
Molka - Sob Paź 17, 2009 16:04

upiekłam dzisiaj pyszny serniczek, przed chwilką spróbowałam, no "niebo w gębie"... :viva:
krzysztof2 - Sob Paź 17, 2009 17:52

WITAM :hug: !!!

tutaj kilka przepisów na kruche ciasteczka bez znacznej i długiej obróbki termicznej
http://www.surawka.republika.pl/chleby.htm

inne przepisy:
http://www.surawka.republika.pl/Przepisy.htm

Dla uściślenia przpis w pierwszym poście nie ma nic wspólnego z weganizmem chyba ,że nazwy. :-)

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

aukuba - Wto Paź 20, 2009 20:26

Krzysztof2, co znaczy w przepisie "Homogenizować ww. pszenicę" ?
_flo - Wto Paź 20, 2009 21:41

pewnie miksowac do uzyskania jednolitej konsystencji
krzysztof2 - Śro Paź 21, 2009 16:23

WITAM Aukuba :hug:

Tak jak pisze FLO.

Tutaj pod koniec artykułu przykładowe witariańskie homogenizowanie na przykładzie mleka z podkiełkowanego owsa – wersja specjalna:
http://www.surawka.republika.pl/K3.htm

Trzeba mieć po prostu dobrze miksujący sprzęt np.: blernder , mikser itp.

Niektóre bardzo dobrej jakości sokowniki , sokowirówki mają specjalne płaskie płytki umożliwiające hom. np. migdałów , orzechów , nasion itd.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

Molka - Śro Sie 08, 2012 20:02

Piekę kremówkę, bardziej na rozdanie, ale sama też skosztuje.. :P
Anonymous - Śro Sie 15, 2012 20:40

Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!
Molka - Śro Sie 15, 2012 20:51

Gavroche napisał/a:
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!

wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. :P

Anonymous - Śro Sie 15, 2012 20:54

Molka napisał/a:
Gavroche napisał/a:
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!

wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. :P

Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni :P

Molka - Śro Sie 15, 2012 20:57

Gavroche napisał/a:
Molka napisał/a:
Gavroche napisał/a:
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!

wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. :P

Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni :P

rozumiem ze córa wkładała porzeczki do babki.. :P

Anonymous - Śro Sie 15, 2012 21:00

Molka napisał/a:
Gavroche napisał/a:
Molka napisał/a:
Gavroche napisał/a:
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!

wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. :P

Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni :P

rozumiem ze córa wkładała porzeczki do babki.. :P

Raczej rączki :P
Zabawa ciastem jest zmysłowa i bodźcująca.
Staram się przekazać jej mój świat na ile to możliwe :)
Potem konsumpcja gwarantowana.

coffee - Śro Wrz 12, 2012 12:46

Znaleziona na www.tast.pl :)

Talarki cytrynowe

Składniki:
250 g maasła, 250 g cukru trzcinowego lub miodu, 1 torebka cukru waniliowego, 3 żółtka, 1 torebka suszonej skórki z cytryny (namoczyć w ciepłej wodzie), 500 g mąki orkiszowej (typ 650), 1 łyzka mleka.

Wykonanie:
Masło wraz z cukrem rozetrzeć na puch, dodać cukier waniliowy, żółtka oraz skórkę cytryny a następnie mąkę i mleko. Ugnieść ciasto a następnie odstawić je na 45 minut w chłodnym miejscu. uformować ciastka w dowolne kształty i piec w temperaturze 200 stopni C ok. 15 minut aż się zabrązowią

zyon - Śro Wrz 12, 2012 15:22

a proporcje BTW wypisac to nie laska?
Użytkownik - Śro Wrz 12, 2012 21:00

zyon napisał/a:
to nie laska?

Oto laska niebieska:

http://tiny.pl/hnh1m

3D więc trzeba umieć skrzyżować oczy by ją w pełni dostrzec.
:-)

Abigail - Śro Paź 24, 2012 14:56
Temat postu: Troszkę inaczej
niestety bardziej kalorycznie ;/ ja zastępuję część mąki zmielonymi orzechami, a dokładnie potłuczonymi (wkładam je do ściereczki i obijam o wszystko), przynajmniej można się odstresować ;) Tyle ile ciasto "wchłonie" tyle dorzucam, oczywiście ponieważ orzechy są tłuste to masła można też troszkę zaoszczędzić ;) ciacha są naprawdę wtedy pyszne ;)
ekarol - Wto Gru 18, 2012 12:52

Jak mam czas to piękę ciacha sam. Albo takie z płatków owsianych, mąki orkiszowej i bakali - przepis tutaj, albo z amarantusa - tutaj
Jak mam większego lenia to kupuję gotowe i wtedy to są najczęściej ciasteczka orkiszowe z sezamem :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group