|
www.DobraDieta.pl Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl |
|
Przepisy - Kruche ciasteczka
paula456 - Pon Wrz 08, 2008 12:33 Temat postu: Kruche ciasteczka Znalezione na http://weganie.kipme.pl/strona/przepisy.html
Wegański przepis, ale bardzo dobre
Skladniki:
*1/2 kg mąki
*1 kostka margaryny
*cukier waniliowy
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/4 szklanki cukru
*łyżka oliwy
*aromat waniliowy/migdałowy
Z tych składników wyrabiamy ciasto na twardo, wałkujemy cienki placek, z którego wycinamy foremkami kształty. Pieczemy ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 st. Do ciasta można dodać pokruszone płatki migdałów.
CzarnaHellenka - Pią Wrz 12, 2008 16:31
hmm to raczej nie dietetyczne? sporo maki i cukru:)
Hannibal - Pią Wrz 12, 2008 16:58
no i margaryna
mm4 - Pią Wrz 12, 2008 18:18
Margaryna ma fajny smak.
Hannibal - Pią Wrz 12, 2008 19:09
mm4 napisał/a: | Margaryna ma fajny smak. |
to smacznego
zenon - Pią Wrz 12, 2008 19:22
Hannibal napisał/a: | mm4 napisał/a: | Margaryna ma fajny smak. |
to smacznego |
mm4 - Pią Wrz 12, 2008 19:53
zenon napisał/a: | Hannibal napisał/a: | mm4 napisał/a: | Margaryna ma fajny smak. |
to smacznego |
|
Kurde a ja sie tak cieszyłem że mi sie uda zaczepka i zrobisz wykład jaka margaryna jest be .
A po co kruche? Pokruszą sie i będą potem pokruszone ...
Hannibal - Pią Wrz 12, 2008 20:19
nie muszę robić wykładu, bo sam doskonale o tym wiesz
Molka - Sob Paź 17, 2009 16:04
upiekłam dzisiaj pyszny serniczek, przed chwilką spróbowałam, no "niebo w gębie"...
krzysztof2 - Sob Paź 17, 2009 17:52
WITAM !!!
tutaj kilka przepisów na kruche ciasteczka bez znacznej i długiej obróbki termicznej
http://www.surawka.republika.pl/chleby.htm
inne przepisy:
http://www.surawka.republika.pl/Przepisy.htm
Dla uściślenia przpis w pierwszym poście nie ma nic wspólnego z weganizmem chyba ,że nazwy.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
aukuba - Wto Paź 20, 2009 20:26
Krzysztof2, co znaczy w przepisie "Homogenizować ww. pszenicę" ?
_flo - Wto Paź 20, 2009 21:41
pewnie miksowac do uzyskania jednolitej konsystencji
krzysztof2 - Śro Paź 21, 2009 16:23
WITAM Aukuba
Tak jak pisze FLO.
Tutaj pod koniec artykułu przykładowe witariańskie homogenizowanie na przykładzie mleka z podkiełkowanego owsa – wersja specjalna:
http://www.surawka.republika.pl/K3.htm
Trzeba mieć po prostu dobrze miksujący sprzęt np.: blernder , mikser itp.
Niektóre bardzo dobrej jakości sokowniki , sokowirówki mają specjalne płaskie płytki umożliwiające hom. np. migdałów , orzechów , nasion itd.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
Molka - Śro Sie 08, 2012 20:02
Piekę kremówkę, bardziej na rozdanie, ale sama też skosztuje..
Anonymous - Śro Sie 15, 2012 20:40
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!
Molka - Śro Sie 15, 2012 20:51
Gavroche napisał/a: | Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru! |
wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala..
Anonymous - Śro Sie 15, 2012 20:54
Molka napisał/a: | Gavroche napisał/a: | Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru! |
wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. |
Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni
Molka - Śro Sie 15, 2012 20:57
Gavroche napisał/a: | Molka napisał/a: | Gavroche napisał/a: | Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru! |
wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. |
Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni |
rozumiem ze córa wkładała porzeczki do babki..
Anonymous - Śro Sie 15, 2012 21:00
Molka napisał/a: | Gavroche napisał/a: | Molka napisał/a: | Gavroche napisał/a: | Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru! |
wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. |
Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni |
rozumiem ze córa wkładała porzeczki do babki.. |
Raczej rączki
Zabawa ciastem jest zmysłowa i bodźcująca.
Staram się przekazać jej mój świat na ile to możliwe
Potem konsumpcja gwarantowana.
coffee - Śro Wrz 12, 2012 12:46
Znaleziona na www.tast.pl
Talarki cytrynowe
Składniki:
250 g maasła, 250 g cukru trzcinowego lub miodu, 1 torebka cukru waniliowego, 3 żółtka, 1 torebka suszonej skórki z cytryny (namoczyć w ciepłej wodzie), 500 g mąki orkiszowej (typ 650), 1 łyzka mleka.
Wykonanie:
Masło wraz z cukrem rozetrzeć na puch, dodać cukier waniliowy, żółtka oraz skórkę cytryny a następnie mąkę i mleko. Ugnieść ciasto a następnie odstawić je na 45 minut w chłodnym miejscu. uformować ciastka w dowolne kształty i piec w temperaturze 200 stopni C ok. 15 minut aż się zabrązowią
zyon - Śro Wrz 12, 2012 15:22
a proporcje BTW wypisac to nie laska?
Użytkownik - Śro Wrz 12, 2012 21:00
zyon napisał/a: | to nie laska? |
Oto laska niebieska:
http://tiny.pl/hnh1m
3D więc trzeba umieć skrzyżować oczy by ją w pełni dostrzec.
Abigail - Śro Paź 24, 2012 14:56 Temat postu: Troszkę inaczej niestety bardziej kalorycznie ;/ ja zastępuję część mąki zmielonymi orzechami, a dokładnie potłuczonymi (wkładam je do ściereczki i obijam o wszystko), przynajmniej można się odstresować Tyle ile ciasto "wchłonie" tyle dorzucam, oczywiście ponieważ orzechy są tłuste to masła można też troszkę zaoszczędzić ciacha są naprawdę wtedy pyszne
ekarol - Wto Gru 18, 2012 12:52
Jak mam czas to piękę ciacha sam. Albo takie z płatków owsianych, mąki orkiszowej i bakali - przepis tutaj, albo z amarantusa - tutaj
Jak mam większego lenia to kupuję gotowe i wtedy to są najczęściej ciasteczka orkiszowe z sezamem
|
|