www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Ziarna kefirowe a dieta niskowęglowodanowa

kuba85 - Pon Sie 25, 2008 12:36
Temat postu: Ziarna kefirowe a dieta niskowęglowodanowa
Dwa tygodnie temu nabyłem ziarna kefirowe i produkuje własny kefir :) Jak myslicie czy da się to pogodzić z dietą low-carb?? a moze unikać takich specyfików?

coś na temat samych ziaren:
Cytat:
Ziarna kefirowe stanowią zlepek kilku różnych gatunków drobnoustrojów, których współżycie jest typową symbiozą. W skład mikroflory "grzybków" kefirowych wchodzą paciorkowce i laseczki mlekowe oraz grzyby drożdżowe. Wśród paciorkowców mlekowych występują gatunki kwaszące - Streptococcus lactis, Streptococcus eremom oraz aromatyzujące - Streptococcus diacetilactis czy gatunki z rodzaju Leuconostoc. Z laseczek mlekowych występuje Lactobacillus caucasicus. Cała grupa bakterii mlekowych powoduje w kefirze fermentację mlekową. Fermentację alkoholową prowadzą drożdże, zarówno gatunki zarodnikujące, np. Saccharomyces kefir, mogące bezpośrednio fermentować laktozę, jak i niezarodnikujące (tzw. nibydrożdże) - Torula kefir, wykorzystujące laktozę dopiero po jej hydrolizie na cukry proste. Według Palladinej i wsp.2 mikroflora normalnych ziaren kefirowych składa się z 70% paciorkowców, 25% pałeczek i 5% drożdży. Poza tą zidentyfikowaną mikroflorą grzybków kefirowych, występuje w nich mieszana mikroflora towarzysząca, wśród której stwierdza się obecność bakterii peptonizujących, zdolnych do bezpośredniego atakowania białka. Rolą ich jest prawdopodobnie udostępnienie źródeł azotu pozostałym drobnoustrojom w ziarnach kefirowych.
Symbioza mikroflory grzybków kefirowych polega przede wszystkim na tym, że bakterie mlekowe ułatwiają drożdżom nie atakującym laktozę, jej wykorzystywanie na drodze metabiozy i zakwaszając środowisko, stwarzają odpowiednie warunki dla "kwasolubnych" drożdży. Z kolei drożdże spalając kwas mlekowy przedłużają żywotność bakterii mlekowych i syntetyzują witaminy wykorzystywane przez te bakterie.

źródło:
Kod:
http://www.kruk.user.icpnet.pl/mikro/rozne/ciekawostki/mleko.htm


jeżeli chodzi o sam kefir:
Cytat:
Szczególną zdolnością podwyższania wartości odżywczej mleka charakteryzuje się mikroflora ziaren kefirowych, ponieważ jej rozwojowi w mleku towarzyszy wzrost ilości wolnych aminokwasów, głównie proliny, argininy, leucyny, tyrozyny, histydyny i lizyny. Zwiększa się także zawartość witamin: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B12.

W czasie rozwoju mikroflory ziaren kefirowych w mleku powstaje w dużych ilościach CO2, który powoduje tworzenie drobnoziarnistego skrzepu. Tak przekształcona postać mleka jest szybciej trawiona przez organizm człowieka.

U niektórych ludzi występuje nietolerancja laktozy, czyli upośledzone wchłanianie lub wręcz niezdolność do trawienia cukru mlecznego zawartego w mleku i produktach mlecznych. Może to być wada wrodzona, uwarunkowana genetycznie skaza metaboliczna lub wada nabyta w następstwie schorzeń przewodu pokarmowego. Często dotyka ona ludzi starszych, którzy mogą spożywać maksymalnie 15 g laktozy dziennie tj. ok. 300 ml mleka. Przekroczenie tej ilości wywołuje reakcję alergiczną objawiającą się skurczami mięśni, biegunką, czy wzdęciami. Wyjściem z sytuacji jest zastąpienie mleka napojami fermentowanymi o zmniejszonej zawartości laktozy, jak ma to miejsce w kefirze i jogurcie.

Ponadto, w czasie fermentacji mleka słodkiego do mleka kwaśnego, kefiru czy jogurtu, bakterie kwasu mlekowego hydrolizują w dużym stopniu laktozę do glukozy i galaktozy. Po spożyciu sfermentowanego mleka zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego wytwarzają w jelitach enzym laktazę, która trawi cukier mleczny.

źródło:
Kod:
http://tao-starego-grzyba.blog.onet.pl/
;D

a tutaj bardziej "naukowe" opracowanie:
Kod:
http://www.solid-gains.com/study/91-3-kefir-probiotic-composition-and-therapeutic-aspects.html


co o tym myślicie? bezpieczne czy nie? ;)

Hannibal - Wto Wrz 02, 2008 12:43

z mlecznych produktów kefiry są jedne z najlepszych, nawet lepsze od jogurtów, bo można zachować surowość, a do tego jest tam szereg innych szczepów bakterii
ja robię raz na jakiś czas z surowego mleka koziego od kóz typu organic "grass-fed" :]

kiwi4 - Nie Wrz 07, 2008 17:06

Ja też z białych piję kefir, ten zielony bo nie widzę tam konserwantów. Jak ktoś zna lepszy to kupię, spróbuję.
kuba85 - Nie Wrz 07, 2008 22:24

najlepiej kup sobie np ziarna kefirowe i rob sama.

http://www.allegro.pl/sea...ybek+tybetanski


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group