www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Książki i artykuły - Jeff Volek

lalek - Śro Kwi 09, 2008 10:53
Temat postu: Jeff Volek
Po lekturze min Ellisa, Lutza, Kwaśniewskiego, Wirahy i tego co wpadło mi w ręce, trafiłem na kolejnego Low Carb Guru Jeffa Volek'a.

Jest naukowiec podchodzący z dużą rezerwą i dystansem do tego co mówi i pisze (wypowiada sądów ostatecznych)

Wrzucam dwa linki wywiad oraz zbiór publikacji.

Przyjemnej lektury.


http://www.t-nation.com/r...ietAndNutrition

http://www.nutritionexpre...ek+phd+rd+facn/

figa - Śro Kwi 09, 2008 21:35

Szkoda tylko ,ze nie po Polsku :(
a mógłbyś w dwóch zdaniach streścić?
albo wyłuszczyć róznice

lalek - Czw Kwi 10, 2008 13:24

Jeff Volek jest naukowcem którego zaintereowania koncentrują się w obrębie low carb. Uważa, że low carb połączony z treningiem siłowym to najlepszy sposób na równoczesne budowanie masy mięśniowej i utratę tłuszczu. Podkreśla również pro-zdrowotne walory low carb. Uważa, że piękno diety niskowęglowodanowej polega na tym że suplementacja w zasadzie jest zbyteczna. Z suplementów poleca kreatynę, aminokwasy (bcaa) ze względu na ich kluczową rolę w syntezie białek, oraz prozdrowotnie EPA and DHA i witaminę E jako czynnik przeciwzapalny.

Volek przestrzego przed wszystkimi którzy twierdzą że znają magiczną formułę na określanie odpowiednich proporcji dla składników odżywczych.
Można próbować to robić w oparciu o badania genetyczne w których poczyniono duży postęp w tym kierunku ale większość ludzi nie ma do nich dostępu więc najlepiej samodzielnie przeprowadzać eksperyment stopniowo obcinając liczbę węglowodanów.

Volek porównywał również low carb z low fat pod wzlędem "czynników ryzyka" podczas stosowania tych diet. Prawie wszystkie czynniki przemawiają za low carb (metaboliczne, przeciwzapalne, hormonalne, lipidowe oraz naczyniowe) za wyjątkiem poziomu cholesterolu LDL we krwi. Również poziom cukru we krwi, triglicerydów, insuliny oraz HDL przemawia za low carb. (więcej na ten temat http://livinlavidalocarb....useless-to.html )

Hannibal - Czw Kwi 10, 2008 13:31

lalek napisał/a:
Volek porównywał również low carb z low fat pod wzlędem "czynników ryzyka" podczas stosowania tych diet. Prawie wszystkie czynniki przemawiają za low carb (metaboliczne, przeciwzapalne, hormonalne, lipidowe oraz naczyniowe) za wyjątkiem poziomu cholesterolu LDL we krwi.

tyle, że to nie jest tak, że im niższy LDL tym zawsze lepiej; o tym Volek pisze dalej
ważniejsze są podfrakcje LDL, no i przede wszystkim tzw. "oxidized LDL"
dalej - ważniejsze są relacje z pozostałymi markerami, np. poziom cukru w krwi, trójglicerydy, czy homocysteina
sprawa jest bardzo złożona i tak na nią trzeba patrzeć

lalek - Czw Kwi 10, 2008 13:52

oczywiście że tak,
poza tym ilość cholesterolu we krwi świadczy o ilości cholesterolu we krwi ;)

figa - Pią Kwi 11, 2008 01:11

Lalek -bardzo Ci dziekuje -
-tylko te trójgliceryny -co to jest ? to dobrze czy zle?
to to samo co LDL

lalek - Pią Kwi 11, 2008 13:03

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jglicerydy

im mniej tym lepiej,

trójglicerydy znajdujące się w osoczu krwi produkowane są głównie przez wątrobę z węglowodanów - sądy że spożycie tłuszczów powoduje wysoki poziom trójglicerydów są nieuzasadnione

Anonymous - Sob Kwi 12, 2008 01:01

lalek napisał/a:
oczywiście że tak,
poza tym ilość cholesterolu we krwi świadczy o ilości cholesterolu we krwi ;)


A na sekcji zwlok, czlowieka ktory umarl z powodu powiklan
miazdzycy a wczesniej mial "fatalny lipidogram"
a konkretnie duzo cholesterolu we krwi to rowniez:

"ilość cholesterolu we krwi świadczy o ilości cholesterolu we krwi "
8) :hah:

Anonymous - Sob Kwi 12, 2008 01:07

lalek napisał/a:
... sądy że spożycie tłuszczów powoduje wysoki poziom trójglicerydów są nieuzasadnione...


Moze rowniez uwazasz, ze nadmierny dowoz triacylogliceroli
jest obojetny dla zdrowia organizmu i nie odklada sie on
w postaci "sloniny" u grubasow? :hah:

lalek - Sob Kwi 12, 2008 10:54

grizzly napisał/a:
lalek napisał/a:
oczywiście że tak,
poza tym ilość cholesterolu we krwi świadczy o ilości cholesterolu we krwi ;)


A na sekcji zwlok, czlowieka ktory umarl z powodu powiklan
miazdzycy a wczesniej mial "fatalny lipidogram"
a konkretnie duzo cholesterolu we krwi to rowniez:

"ilość cholesterolu we krwi świadczy o ilości cholesterolu we krwi "
8) :hah:


pozostaje przy tym co napisałem bo takie są fakty z którymi się nie polemizuje

Stout E.W.: „Pobudzanie syntezy cholesterolu w tkance tętnic przez insulinę”. Pol. Tyg. Lek. 1970, 19, 707 (str. Lancet 1969, 7618, 467)

Przy podawaniu szczurom dożylnie znaczonych radioaktywnym węglem: octanu sodu lub glukozy - bez insuliny lub z insuliną, radioaktywność w ścianie aorty była znacznie wyższa przy równoczesnym podaniu insuliny.

W poprzedniej pracy wykazano, że octan lub glukoza podawana wraz z insuliną już po godzinie była przetwarzana w ścianie tętnic na trójglicerydy, gdyż węgiel radioaktywny zawarty w octanie lub glukozie znajdował się w trójglicerydach. Równocześnie wzrastała zawartość cholesterolu w ścianie tętnic, zawierającego węgiel radioaktywny z octanu lub glukozy.

Surowcem do wytwarzania cholesterolu w ścianie tętnic są trójglicerydy, wytwarzane głownie z glukozy.

Następnie podawano różnymi drogami cholesterol znakowany radioaktywnym węglem sam, a następnie wraz z insuliną. Radioaktywność w ścianie aorty nie zwiększyła się ani po podaniu samego znakowanego cholesterolu, ani po podaniu go wraz z insuliną.

W doświadczeniach tych wykazano, że insulina wzmaga syntezę cholesterolu w ścianie tętnic, a nie ZWIĘKSZA odkładania się cholesterolu zawartego w surowicy krwi w tkance tętnic – jak błędnie przyjęło się uważać.

Wnioski:

Surowcem do syntezy trójglicerydów jest glukoza lub jej produkty przemiany, surowcem do syntezy cholesterolu są trójglicerydy powstające z glukozy. Zatem surowcem do wytwarzania cholesterolu jest glukoza. Wydzielanie insuliny jest tym większe, im więcej jest w diecie węglowodanów. Niskie spożycie węglowodanów, takie jak u stosujących dietę optymalną, powoduje niskie zużycie glukozy, niskie wydzielanie insuliny, brak surowca do wytwarzania trójglicerydów i cholesterolu w ścianie tętnic, brak cukrzycy i miażdżycy, ustępowanie tych chorób, brak raka, gdyż insulina jest jednym z najsilniej działających czynników rakotwórczych.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=85

http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm

[/quote][/i]

Witold Jarmolowicz - Wto Sty 21, 2020 09:34
Temat postu: Re: Jeff Volek
lalek napisał/a:
Po lekturze min Ellisa, Lutza, Kwaśniewskiego, Wirahy i tego co wpadło mi w ręce, trafiłem na kolejnego Low Carb Guru Jeffa Volek'a.
Jest naukowiec podchodzący z dużą rezerwą i dystansem do tego co mówi i pisze (wypowiada sądów ostatecznych)
Wrzucam dwa linki wywiad oraz zbiór publikacji.
Przyjemnej lektury.

http://www.t-nation.com/r...ietAndNutrition

http://www.nutritionexpre...ek+phd+rd+facn/

Myślę, że warto przypomnieć Jeffa Volek'a.
JW

marcin458 - Wto Sty 21, 2020 13:43
Temat postu: Re: Jeff Volek
lalek napisał/a:
Po lekturze min (...)Wirahy


czy wiraha użytkownik z tego forum i też dawnymi czasy z mojego napisał książke?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group