www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Surowy dział - Mnóśtwo przepisów na surowo.

zenon - Sob Lut 09, 2008 10:57

Surowe pomidory:
-pomirody umyc, pokroic na cwiartki doprawic i zjesc.

Surowy sok marchwiowo-selerowy
-marchew i seler umyc, ewentualnie obrac, zmiksowac i wypic.

Surowy sok pomaranczowy:
-pomarancze przekroic na pol i wycisnac w wyciskarce.

Surowy sok grejfrutowy: jeszcze nie wiem jak sie go robi :roll:

Surowa papryka:
-papryke umyc, pokroic i zjesc.

cdn

zenon - Sob Lut 09, 2008 14:14

Weglowodany zazwyczqaj dostarczam w pomidorach, papryce i sokach. Soki oczywiscie niepasteryzowane.

Jest jeszcze taki przepis na sok niepasteryzowany: pojsc do sklepu i kupic. Sa teraz takie jednodniowe, kosztuja 2.50 za szklanke. I czasami je biore, bo sa poreczne i nie wymagaja pracy. JAk jestem zabiegany to nie chce mi sie wyciagac maszynerii i potem tego myc...


Mieso jem zazwyczaj w postaci tatara.
Baza dla tatara to oczywiscie mielone mieso.
I dalej mozna to doprawiac jak kto lubi.
Tak na prawde mozna kupic sobie kilka dobrej jakosci przypraw i w ten sposob z jednego dania mozemy uzyskac kilka roznych smakow.

Do miesa mozesz dodac cebuli, szczypiorku. Mozesz to jesc z chrzanem. Jakis czas temu kupilem sobie (w sklepie ekologicznym) marynowane papryczki chilli. troche sie zawiodlem, bo jadlem kiedys u turka takie cus wlasnej roboty i bylo 100 razy lepsze niz te kupne.
W kazdym badz razie dodalem do miesa posiekane marynowane chilli, do tego posiekana cebulka (fajny kontrast) i bylo fajne danie.

Jezeli narzekasz na monotonie zainwestuj w dobre suszone ziola.

Ja od dluzszego czasu jem na obiad i kolacje mielona wolowine - pol kilo dziennie - i jeszcze mi sie nie znudzilo 8)

Vita - Pon Mar 03, 2008 16:00

Tyle bogactwa naturalnego, że nie ma możliwości spożywac ten sam pokarm:) W połączeniu z innymi daję całkiem inne doznawia smakowe.
Paleta barw kolorów sprawia radosc naszym oczom.

Ja uwielbiam moje zupki, bez końca można zmieniac, i dodawac inny składnik.

Gdy powita nas sezon owocy i warzywny, moje warzywne nori, rozkosz w ustach:)

Soki warzywne, owocowe, jeśli ktoś ma dobry sprzęt,

Kulki owocowe- czy placek ,

Sałatki warzywne, lub owocowe.

Wariacji jest niekończenie wiele.

Pozdrawiam witariańko!
Vita

Vita - Pon Mar 03, 2008 16:02

Jak się usuwa post? Dwa razy wyłałam:)

Pozdrawiam

Vita - Pon Mar 03, 2008 16:34

Witaj:)

Masz blender? Wystarczy,

Kroisz warzywa w kostkę, wkładasz do blendera wlewasz wodę najlepiej oczyszczona/filtrowaną/destylowaną/ w ostateczności przegotowaną,
i miksujesz:)

Pamiętaj by nie wkładac za dużo naraz warzyw, lepiej po trochę, by blender sobie poradził, wtedy kotrolujesz też konsystencję.

Jeśli nie masz blendera, może na tarce o małych oczkach zetrzec warzywa dolac wodę i gotowe:)
Oczywiście składniki wedle uznania.

Smacznego!

m - Pon Mar 03, 2008 18:36

Vita napisał/a:
Jak się usuwa post?

Nie usuwa się ;) . Co najwyżej można edytować.

Vita - Pon Mar 03, 2008 20:38

Dzięki molar:)
Chociaż pisze zmien/usuń ten post:)

Pozdrawiam

figa - Wto Mar 04, 2008 02:48

Vita
no jakoś nie moge dopatrzyć sie u ciebie białka ,
czyżbyś go na swojej diecie nie potrzebowała ??
Zjadasz na tyle orzechów czy fasoli?

Vita - Wto Mar 04, 2008 13:01

Witaj Figa.

Tak orzechy,moczone, robię mleczka orzechowe.
Jeśli chodzi o strączkowe, zdarza mi się zjeśc-soczewica, fasolka mung, cieciorka, ale nie przeważają.

Pozdrawiam.

Rossignol - Wto Mar 04, 2008 22:23

Vita napisał/a:
Witaj Figa.

Tak orzechy,moczone, robię mleczka orzechowe.
Jeśli chodzi o strączkowe, zdarza mi się zjeśc-soczewica, fasolka mung, cieciorka, ale nie przeważają.

Pozdrawiam.



to fajnie ale czy wiesz jedna podstawowa rzecz ze bialka zbudowane sa z aminokwasow dokladnie jest ich 20. Aminokwasy dzielimy na endogenne i egzogenne. Te pierwsze moga byc wytwarzane przez organizm natomiast te drugie musza byc dostarczane z zewnatrz. Jestes vege wiec wiesz ze roslinne bialko nie jest zbyt wartosciowe pozatym bialka roslinne nie zawieraja wszystkich egzogennych aminokwasow poza groszkiem i fasola bodajze ale i tak tego bialka jest bardzo malo w tych roslinach wiec nie wiem jak sobie z tymi niedoborami radzisz ?? Energia kosmiczna czy co ??

Witold Jarmolowicz - Czw Mar 06, 2008 14:24

Cytat:
Pozdrawiam witariańko!
Vita


Również serdecznie pozdrawiamy!

Wymieniajmy doświadczenia.
Tutaj jest wiele osób, które jadły i nadal jedzą kiełki i warzywa.
Witold Jarmołowicz

Co do białka.
Tak, jak analizowaliśmy już w innych postach, na żywieniu wegetariańskim w wersji wysokowęglowodanowej wystarcza mniej białka, niż na żywieniu LowCarb.

Nawet strączkowe nie mają wszystkich aminokwasów w dostatecznej ilości, ale dzięki różnorodności w pożywieniu wegetariańskim występują tzw. białka komplementarne. Np. niedobór jednego aminokwasu w fasoli jest kompensowany występowaniem tego aminokwasu w pszenicy i vice versa.

Słynny chłodnik litewski z Pana Tadeusza robi się właśnie na surowo.

Kroi się obrane, surowe buraki, cebulę, czosnek , zalewa zimną wodą , dodaje gęstej śmietany wysokotłuszczopwej i przyprawia do smaku.
W oryginalnej wersji występującej na Białorusi, używa się wody prosto z kranu. Jedynym, jak widać zwierzęcym składnikiem jest śmietana.

JW

PS. Czy ktoś próbował jeść same buraki na surowo w plasterku?
.

Hannibal - Czw Mar 06, 2008 16:31

Witold Jarmolowicz napisał/a:
PS. Czy ktoś próbował jeść same buraki na surowo w plasterku?
.

ja próbowałem czystego soku, który zrobiłem sokowirówką z buraków - mocno słodki i źle później leżący na żołądku
tak więc jeśli są już buraki to obowiązkowo z słuszną ilością tłuszczu!

jurek 1946 - Czw Mar 06, 2008 18:40

Witold Jarmolowicz napisał/a:


Słynny chłodnik litewski z Pana Tadeusza robi się właśnie na surowo.

Kroi się obrane, surowe buraki, cebulę, czosnek , zalewa zimną wodą , dodaje gęstej śmietany wysokotłuszczopwej i przyprawia do smaku.
W oryginalnej wersji występującej na Białorusi, używa się wody prosto z kranu. Jedynym, jak widać zwierzęcym składnikiem jest śmietana.

JW

PS. Czy ktoś próbował jeść same buraki na surowo w plasterku?
.


Panie Witoldzie mój ojciec był Wilniukiem,czyli urodził się w Wilnie,ale On chłodnik litewski robił w ten sposób że gotował barszcz z czerwonych buraków,a w okresie lata z liści Botwinę do tego barszczu juz na zimno kroił w kostkę ogórek świerzy ,cebulę ,natkę pietruszki,dośc sporą iloś ale posiekaną i świerzą
koper świerzy,przyprawy,w letni gorący dzień jest to naprawdę dobre.
A nazywa się to chłodnikiem bo podaje się to na zimno i rzeczywiście
ogórek,cebula,natka,pietruszka są na surowo.Ale wiem również że chłodnik Litewski inni robili chyba na zsiadłym mleku czy coś koło tego ale tego ja już nie znałem.

Vita - Sob Mar 08, 2008 23:55

Surowy sok z buraków lepiej z dodatkiem innego, buraki dają dużo energii, raz się przekonałam, taką dawkę otrzymałam, że aż potrzebowałam się położyc.

Jedna częśc buraka + 4 winne jabłka, Wyśmienity smak, polecam.

Ja buraka nie jem, ponieważ niestety ludzie dodają cukier, to samo dotyczy marchwi, chyba, że macie dostęp do ekologicznych, ja mam.

Pozdrawiam

Hannibal - Nie Mar 09, 2008 00:18

a skąd powzięłaś wiedzę, że buraki dają dużo energii?
nologo - Śro Mar 19, 2008 16:17

Polędwica wołowa, cienko pokrojona - na max 2-3 mm (w marketach mozna kupic gotowe). sos vinegret - sory za moją pisownię Smile

Maczasz plasterki w sosie i pogryzasz cieniutko siekniętą cebulką (mozna ją wymoczyc w zimnej wodzie przez 15-30', będzie lagodniejsza, sałatą, kapustą pekinska, etc.

nologo - Śro Mar 19, 2008 16:19

sashimi z łososia:

filet z łososia (bez skóry najlepiej), jak najswiezszy, z grubszej części,
jasny sos sojowy (ciemny niestety sie nie nadaje, smaczniejsze są te odmiany do sushi niz typowe chinskie do gotowania, ale od biedy mogą być i one)

Z fileta odkrój w poprzek kawałek o szerokości 5-8 centymetrów

Pokrój go następnie na cienkie plasterki (ok. 1/2 centymetra), powiny wyjść plasterki wielkości biletu autobusowego, oczywiscie grubsze...

Plasterki ulozyc na talerzu. Maczac w sosie sojowym.

Do sosu mozna dodać chrzan wasabi lub sok z cytryny, pomaga zwlaszcza przy tlustszych kawałkach. Nie wiem, czy sos sojowy jeszcze podpada pod ortodoksyjnie surową dietę...

Hannibal - Nie Paź 10, 2010 08:03

'Dancing Lady' Salad - z malutkich żywych krewetek
w 150% surowe ;)
http://www.youtube.com/watch?v=pE4mq7GEZbc

krzysztof2 - Sob Paź 16, 2010 09:53
Temat postu: Mnóśtwo przepisów na surowo.
WITAM :hug:

Szereg surowych przepisów :

SOSY i DRESSINGI
http://surawka.republika.pl/sosy.htm
ZUPY, SAŁATKI
http://www.surawka.republ...0i%20salaty.htm
PRZYSTAWKI I DODATKI
http://www.surawka.republika.pl/Przepisy1.htm
DESERY
http://www.surawka.republika.pl/Desery.htm
KRAKERSY I CHLEBY
http://www.surawka.republika.pl/chleby.htm
CIASTKA I INNE SŁODYCZE
http://www.surawka.republika.pl/Ciastka.htm
SOKI I DRINKI
http://www.surawka.republ...0i%20drinki.htm
PRZEKĄSKI
http://www.surawka.republika.pl/Lakocie.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:

sylwiazłodzi - Śro Lis 03, 2010 15:18

A to znacie:

Surowy tort z jabłek i pewnie tez inne bo ten sam użytkownik ma filmy o surowej diecie
jest tam m.in. o moczeniu migdałów, orzechów

http://www.youtube.com/us...u/0/0HzayPDNaDc


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group