www.DobraDieta.pl
Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl

Zdrowa żywność - Masło

zyon - Pon Lis 05, 2012 13:09

Mariusz_ napisał/a:
aby dawac ok 7zl za maslo trzeba byc...trzeba.

Cena wazniejsza niz jakosc ale jak sie ma maly wybor. Dlugo kupowalem OSelke Gorska ale im wiecej medali na opakowaniu sie pojawialo tym jakosc zaczela spadac. Probowalem Bielucha ale sam nie wiem. Kiedys bylo Finskie teraz nie widze. Zwykle Ekstra jakos mnie nie przekonuje.

Mariusz_ - Pon Lis 05, 2012 17:47

A lokalne masło brak u was..:) ?
zyon - Wto Lis 06, 2012 09:03

Od baby? ;D Jakos nie ufam, nie mam stalego dostawcy w tej kwestii.
Mariusz_ - Wto Lis 06, 2012 16:55

Lokalne firmowe ,w Dębicy dobre można dostać :)
gravs - Wto Lis 06, 2012 17:36

ja biorę najtańsze z supermarketu. zawsze jestem zadowolony :D
zyon - Wto Lis 06, 2012 19:53

Mariusz_ napisał/a:
Lokalne firmowe ,w Dębicy dobre można dostać :)

A jakie tam w debicy maja firmy? Nie jadlem zadnego stamtad

stdt - Śro Lis 07, 2012 21:09

Mi masło extra Bieluch ostatnio smakuje, dziś było promo w Realu, po 3 zł za kostkę.
zyon - Śro Lis 07, 2012 21:18

A Bieluch owszem dobry, probowalem.
Anonymous - Czw Lis 08, 2012 08:00

zyon napisał/a:
A Bieluch owszem dobry, probowalem.

Mi tam każde smakuje...mniej lub bardziej :)
Lurpaki są w porzo.

zyon - Czw Lis 08, 2012 08:56

Lurpaki nie sa zle, tylko mocno za drogie
Użytkownik - Pon Lis 12, 2012 17:06

Herbata z masłem, film startuje w momencie gdzie po kilku sekundach pojawia się Dalai Lama pijący herbatę z masłem, pokazana jest maszynka.

zyon napisał/a:
herbata z masłem

Słowo <czytane po polsku> (suu ' ju? 'cza?)

sū yóu​ - masła tłuszcz
chá - herbata

pada w czystej wymowie w 0:35, 0:50, 0:57, 1:10, 2:03
http://www.youtube.com/watch?v=lPw0Wsrx6YI#t=30s

:D

yarosh1980 - Nie Gru 16, 2012 00:46

Dziś zjadłem kostkę masła na obiad. Kupiłem jakieś droższe masło extra za 4,39. Nie było to smaczne jeść samo masło. Ale chciałem sprawdzić czy daje kopa do wysiłku fizycznego. No i na szczęście nie dało. Nie wiem po co w ogóle jest masło. Chyba tylko dla lepszego smaku i konsystencji kanapek.
Joannaż - Sob Lut 08, 2014 22:39

Robił ktoś masło ? z tego przepisu na przykład.
pierwszy wyguglany :) a może macie jakieś sprawdzone ?
http://piekarnia.wordpres...k-zrobic-maslo/

:)

Molka - Sob Lut 08, 2014 22:44

sinsemilla napisał/a:
Robił ktoś masło ? z tego przepisu na przykład.
pierwszy wyguglany :) a może macie jakieś sprawdzone ?
http://piekarnia.wordpres...k-zrobic-maslo/

:)

No właśnie myślę o zrobieniu masła bardzo poważnie, więc trafiłas z tym przepisem. Chcę sprawdzic czy moje masło też będzie gorzkie, bo często masło od baby ma smak gorzki. Pewnie zależy to od śmietany, zobaczymy jak mi to wyjdzie. :P

Joannaż - Sob Lut 08, 2014 23:06

Ja jak kupowałam gorzkie nie było, ale miało "oborniany" zapach. i odrzucało jakoś..
Właśnie, tu przepis ze śmietanki > 30%, jak zrobię, to ze sklepowych śmietanek , bo póki co to nie mam dostępu do śmietany ze wsi.

Molka napisał/a:
zobaczymy jak mi to wyjdzie.

Czekam na jakieś info.

:)

Kangur - Sob Lut 08, 2014 23:06

Molka napisał/a:
sinsemilla napisał/a:
Robił ktoś masło ? z tego przepisu na przykład.
pierwszy wyguglany :) a może macie jakieś sprawdzone ?
http://piekarnia.wordpres...k-zrobic-maslo/

:)

No właśnie myślę o zrobieniu masła bardzo poważnie, więc trafiłas z tym przepisem. Chcę sprawdzic czy moje masło też będzie gorzkie, bo często masło od baby ma smak gorzki. Pewnie zależy to od śmietany, zobaczymy jak mi to wyjdzie. :P

I znowu baba od grabarza przyszla do lekarza.
-Panie doktorze, czemu mi wychodzi gorzkie masło?
-Bo Pani krowa jest karmiona "gorzkiemi zioly".

Joannaż - Sob Lut 08, 2014 23:08

Kangur napisał/a:
"gorzkiemi zioly".

piołunem pewnie :D
sama sie karmi

:)

sylwiazłodzi - Nie Lut 09, 2014 20:39

a ciągnie cię do masła czy smarowania pieczywa?
mąż polubił jakies pasty ze sklepu z bezglutenowym pieczywem i myślę jak mu zrobić pastę sama: może z gotowanych jajek i oliwy, by zjadł i dobrze przyprawić, bo z ryby nie chcę by ości nie zostały jakieś ?

Joannaż - Nie Lut 09, 2014 20:56

Do masła właśnie. Lubię, smakują mi bardzo - mleczne. Własny ser też kiedyś zrobię ;)


Co do smarowideł itp. , to mam z 6 podaniowych, różnych przepisów wegetariańskich na pasty, pasztety i pastety , zamierzam robić . (zeskanuję i Ci podeślę, znalazłam to kiedyś w necie, teraz linka nie znajdę).

Jakaś ewolucja następuje w moim umyśle i wiem, że to jest jeden z etapów :)

sylwiazłodzi napisał/a:
może z gotowanych jajek i oliwy

jaja, maj onez i sól dziś robiłam. Jajka przez maszynkę do mięsa przemielone.

:)

EAnna - Nie Lut 09, 2014 22:03

sinsemilla napisał/a:
Robił ktoś masło ? z tego przepisu na przykład.
pierwszy wyguglany a może macie jakieś sprawdzone ?
http://piekarnia.wordpres...k-zrobic-maslo/

Podany przepis do najlepszych nie należy.
Śmietanę lub śmietankę należy schłodzić - jest to tzw. dojrzewanie śmietany - ale potem ocieplamy ją do 10-12 st. C. i zaczynamy dopiero ubijać. W niższej temperaturze śmietana nie ulegnie zmaśleniu.
Śmietany nawet nie trzeba ubijać. Wystarczy wlać ją do dużej butelki po wodzie (1/3 max) i kołysać na kolanie w trakcie oglądania TV. Masło się również wytrąci.
Po pojawieniu się grudek należy luźne ziarno wylać na sito i po odcedzeniu maślanki wypłukać pod prysznicem. Jest to tzw. płukanie "w ziarnie", bardzo efektywne z punktu widzenia smaku, aromatu i trwałości. Dopiero potem zbijamy grudki w jedną całość i zaczynamy wygniatanie w zimnej wodzie często ją zmieniając.
W ten sposób pozbywamy się wszelkich obcych zapachów i znacznie poprawiamy trwałość masła.
Jest to szczególnie ważne przy wyrobie masła ze słodkiej śmietanki, ponieważ nie zawiera ona bakterii kwasu mlekowego, które stabilizują wyrób.
Więcej na ten temat: http://wedlinydomowe.pl/s...h#comment-13425

Joannaż - Pon Lut 10, 2014 22:21

dziękuję.

i tu też Pani jest :) , skorzystam z tej wiedzy:
http://wedlinydomowe.pl/f...9Bmietan%C4%99/

pozdrawiam :)

SwojskaPiwniczk - Pon Mar 10, 2014 18:43

Ja często korzystam z przepisu na masło jeszcze mojej babci,a do tego także obowiązkowo własnoręcznie pieczony chleb- nie ma nic zdrowszego:)
emilkalove - Sob Kwi 19, 2014 13:49

Niestety, masła nie potrafię sama przygotować, więc siłą rzeczy go kupuję. Przy czym sprawdzam czy jest to 'prawdziwe' masło z 82% zawartością tłuszczą.
EAnna - Sob Kwi 19, 2014 14:48

emilkalove napisał/a:
Przy czym sprawdzam czy jest to 'prawdziwe' masło z 82% zawartością tłuszczą.

Możesz nam zdradzić metodę?
Jak musi być wyposażone takie laboratorium? Też chcę sprawdzać...

emilkalove - Sob Kwi 19, 2014 18:18

Hmm sprawdzam na opakowaniu zawartość tłuszczu? Czasami producenci robią masłopodobne coś co może przypominać masło pod względem wizualnym, a według norm, masłem można nazwać ten produkt, który zawiera min. 82% tłuszczu.
EAnna - Sob Kwi 19, 2014 22:26

emilkalove napisał/a:
a według norm, masłem można nazwać ten produkt, który zawiera min. 82% tłuszczu.

Jak masz pisać takie coś to lepiej w ogóle nie pisz :-x

Martatur - Wto Lis 05, 2019 16:05

najważniejsze, żeby masło miało co najmniej 82% tłuszczu i było w nim jak najmniej składników, chemii

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group